Recept – Helgrillad lax, smashed potatoes och räkröra

Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
En otroligt god och fräsch rätt. Extra smidigt blir det med grillhalster.

Ingredienser – 6 portioner (tid: ca 1 h)

    Lax:

  • 1 kg laxsida
  • Citroner
  • Salt
    Räkröra:

  • 200 g skalade räkor
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk Hellmans majonnäs
  • 1 rödlök
  • 2 msk finhackad dill
  • Salt
  • Citronpeppar
  • Cayennepeppar (bara lite)
    Potatis:

  • 12 stora potatisar
  • Smör
  • 2 citroner
  • Salt

Så gör du

  1. Lax:
    Salta laxen och skiva citronerna.
    Lägg sedan laxen och de skivade citronerna i ett grillhalster (se bild längre ned), då är det lättare att få loss fisken och det ger god smak.
    Lägg åt sidan så länge.
  2. Räkröra:
    Grovhacka räkorna.
    Finhacka dill och rödlök.
    Lägg allt i en skål.
    Häll i crème fraiche och majonnäs. Blanda runt.
    Smaka av med salt, citronpeppar och cayennepeppar.
    Ställ in i kylen och låt dra till sig medan du gör klart resten av maten.
  3. Potatis:
    Koka potatis med skal på i saltat vatten.
    Lägg ut den färdigkokta potatisen på en skärbräda.
    Tryck till med en stekspade/gaffel så dom går sönder lite.
    Lägg potatisen i en form/plåt.
    Pensla på med lite smält smör med citron i.
  4. Grillning:
    Tänd grillen, låt den komma upp i ca 150-200°.
    Lägg på laxen, grilla på indirekt värme med skinnsidan neråt, locket stängt på grillen.
    Laxen är klar vid en innetemperatur på 50-55°.
    Ställ även på potatisen på grillen, även 2 delade citroner.
    Potatisen är klar när den fått lite härlig färg.

Servera med en bädd av babyspenat, på med potatisen, laxen, räkröra, grillad citron, dill och hackad salladslök.

Lax med citron grillas med Bluegaz grillhalster.

Smahed potatoes och lax grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill.

SE FLER GRILLRECEPT