Recept – Pizza bianco med äpple, kålrabbi & tångkaviar

Recept av Matbymonica, matkreatör
Pizza går alltid hem, speciellt hembakat. Byter du ut tomatsåsen mot en vit sås istället får du en fräsch och lite lättare pizza. Denna pizza Bianco har den perfekta kombinationen av sött, salt och surt. Passar perfekt som en förrätt eller som tilltugg innan middag. Byter du mejeriprodukterna till mjölkfria får du dessutom en växtbaserad pizza.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 1 h)

    Pizzadeg (4 pizzor):

  • 5 dl vatten (37°)
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 700 g mjöl (gärna tipo 00)
    Toppings:

  • 2 dl créme fraiche
  • 100 g riven ost
  • Salt och peppar
  • 1 st äpple (gärna Granny Smith)
  • 1/2 kålrabbi
  • Olivolja
  • Citronsaft
  • Stenbitsrom

Så gör du

  1. Blanda vatten, jäst, salt och socker i en stor bunke tills allt löst upp sig.
  2. Tillsätt mjölet och börja arbeta degen. När du kan få loss den från bunken, börja knåda degen för hand i 10 minuter. Tillsätt lite mjöl vid behov. Degen ska vara lite kladdig och blöt men inte fastna på bakbordet när man knådar.
  3. Dela direkt upp i 4 lika stora delar och forma till bollar genom att vika in kanterna under degen.
  4. Låt jäsa i 15 minuter. Under tiden det jäser kan du starta upp grillen.
  5. Baka ut till den storlek du föredrar. Försök att inte trycka ut kanterna för mycket. Låt jäsa i 10-15 min till.
  6. Blanda crème fraiche med salt och peppar.
  7. Skiva äpplet och kålrabbi tunt med en mandolin. Rör sedan ner äpplet och kålrabbin i en bunke olivolja, en skvätt citron samt salt och peppar.
  8. Bre ut lite crème fraiche på pizzan. Toppa med liten riven ost (ca 25 g).
  9. Placera pizzan på en pizzasten på grillen.
  10. Baka pizzan på 300-320° i ca 4-6 minuter till önskad färg under stängt lock.
  11. Ta ut pizzan och avsluta med att toppa pizzan med äppelsalladen och klicka ut lite rom på pizzan.
  12. Upprepa för varje pizza.

SE FLER GRILLRECEPT