Visar alla 20 resultat

Paellapannor och paella-tillbehör

BLUEGAZ PAELLA-TILLBEHÖR

Bli proffs med våra paella-tillbehör som tillverkas direkt i hjärtat av Valencia! Här kan du köpa paellapannor, ringbrännare, stativ, vindskydd och mycket mer. Hos Bluegaz hittar du allt du behöver för att lyckas!

JUST NU: 10% rabatt på hela paellasortimentet!
Gäller så längre lagret räcker t.om. 30:e juni och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

-10%
1,255kr
-10%
71kr
-10%
Slut i lager
719kr
-10%
742kr
-10%
940kr
-10%
80kr
-10%
Slut i lager
584kr
-10%
Slut i lager
-10%
580kr
-10%
1,165kr
-10%
359kr
-10%
-22%
Tillfälligt slut
1,948kr

Paellapanna, paellabrännare och mer

Sugen på att laga denna klassiska måltid? Då har du hittat rätt! Hos oss hittar du allt du behöver för att kunna återskapa din favorit från semestern eller för att experimentera fram ditt alldeles egna recept!

Fördelar med att köpa paellapanna

Paellapanna

Ordet paella är latin för panna och syftar egentligen till stekkärlet som maten traditionellt förbereds i, det vill säga paellapannan. Paellapannornas platta botten och vida form ser till att de får maximal kontakt med värmekällan vilket gör att vätskan kan avdunsta så snabbt som möjligt. På så vis får riset maximal kontakt med basen och du får den där härliga krispigheten och gyllenebruna färgen på riset.

Fördelar med paellapanna

  • Gör det möjligt att tillaga rätten utomhus på äkta spanskt vis och ger en mer autentisk matlagningsupplevelse
  • Pannans platta form gör att den även lämpar sig väl för alla typer av matlagning som kräver en stor plan yta såsom t.ex. bryning av kött, kyckling, fisk, pannkakor, bacon eller grönsaker
  • Det är enkelt att laga stora mängder mat - perfekt när man har gäster över eller vill kunna lägga undan rester
  • Finns i flera olika storlekar
  • Kan användas både på en gasolbrännare och öppen eld
  • Utmärkt alternativ när du inte känner för att dra igång grillen
  • Kan tas med på utflykten eller campingen

Hitta tillbehör till paella på Bluegaz!
Oavsett vad du har för behov är vi säkra på att du kan hitta just de paella-tillbehör du behöver. Börja experimentera och upplev smaker från Spanien redan idag!

Vad är paella?

Denna internationellt kända och älskade risbaserade maträtt utvecklades på fälten i kuststaden Valencia i Spanien. Rätten finns i lika många versioner som det finns kockar i världen men generellt karaktäriseras rätten av ris, något slags protein samt saffran som ger en fantastiskt gyllene färg till riset. Rätten kan innehålla kyckling, fläsk, skaldjur, fisk, ål, bläckfisk, bönor eller grönsaker som ärtor, kronärtskockor, paprika och mer. Med denna rätt kan man enkelt slänga ihop lite av varje och ändå få ett riktigt gott resultat. Det är därför perfekt att servera när man ska bjuda många gäster på middag eller har matrester som man vill använda upp. 

Tips som hjälper dig att komma igång

Paellans historia

Rätten uppfanns ursprungligen av jordbrukare i den spanska regionen Valencia. De jobbade vid risfälten och använde därför naturligt ris som bas när de skulle förbereda sin gemensamma lunch över den öppna elden. Till detta tog man det som fanns i närheten av fälten; grönsaker, sniglar, bönor, kanin eller anka. Allt eftersom Valencianskt ris sen blev mer tillgängligt började nya varianter av rätten dyka upp, t.ex. med skaldjur och andra sorters kött. Idag finns det en hel uppsjö av paella-recept och maträtten förblir en av de mest populära i Spanien.

FAQ - PAELLA

Vad behöver jag för att laga paella utomhus?

Detta behöver du:

  • En paellapanna av hög kvalitet
  • En paellabrännare (gasolbrännare) med minst två brännarringar som du kan justera separat
  • Ett ordentligt stativ så att gasolbrännaren står stadigt
  • Ett gasregulatorset
  • Gasoltub (köps på mack eller liknande)

Fler tillbehör till paella:

  • Vindskydd (ifall det är lite blåsigare väder)
  • Paellaslev
  • Ett lock som täcker hela paellapannan
Vad är skillnaden på paellapannor och stekhällar?

Likheter:

  • Båda är större pannor i stål eller gjutjärn avsedda för utomhusmatlagning
  • Båda kan användas över öppen eld, gasolbrännare och i vissa fall på grillen
  • Man får plats med stora mängder mat samt vätska vilket möjliggör för flera olika matlagningstekniker såsom wokning, stekning och kokning

Skillnader:

  • Stekhällar (även kallat grillplattor) har inga höga kanter och är oftast tillverkad i gjutjärn medan paellapannor har upphöjda kanter
  • Paellapannor är optimalt designade för just tillagning av paella medan en stekhäll är mer för stekning och wokning
Vilket material är bäst?

Paellapannor finns i flera olika material såsom kolstål, polerat kolstål, emaljerat kolstål, rostfritt stål, gjutjärn och koppar. Vi rekommenderar polerat kolstål vilket är det vi använder i våra paellapannor.

DE VANLIGASTE MATERIALEN
Traditionell kolstål:

  • Detta är det som traditionellt används och anses vara det mest "autentiska" materialet för paella-tillagning
  • Det mest populära materialet i Spanien
  • Har bäst värmeledningsförmåga
  • Rostar lättare, är därmed svårare att rengöra och kräver mer underhåll

Polerat kolstål/polerat stål:

  • Det mest populära materialet i Spanien
  • Materialet har polerats vilket gör det mer robust och motståndskraftigt 
  • Har bäst värmeledningsförmåga
  • Rostar inte lika lätt, är därmed enkel att rengöra och kräver lite underhåll

Emaljerat kolstål/emaljerat stål:

  • Är täckta med ett tunt lager svart emalj med vita fläckar med hög resistens vilket ger ett skyddande lager
  • Leder inte värme lika bra
  • Rostar inte lika lätt, är därmed enkel att rengöra och kräver lite underhåll
  • Ofta dyrare än traditionell kolstål
  • Finns risk för att emaljen chippar av om du inte är försiktig

Rostfritt stål:

  • Trendigt men inte lika autentiskt material som kolstål
  • Leder värme bara en tredjedel så bra som kolstål
  • Rostar inte lika lätt, är därmed enkel att rengöra och kräver lite underhåll
  • Dyraste materialet

MINDRE VANLIGA MATERIAL
Gjutjärn:

  • Inte det vanligaste materialet för paella men det finns
  • Har väldigt bra värmehållning vilket gör att mindre energi används under tillagningen
  • Rostar lättare, är därmed svårare att rengöra och kräver mer underhåll
  • Väldigt lång hållbarhet

Koppar:

  • Används nog främst av paella-kockar
  • Hög värmeledningsförmåga
  • Rostar lättare, är därmed svårare att rengöra och kräver mer underhåll
  • Väldigt dyrt
Vilken värmekälla ska jag välja?

Rätten förbereds bäst över en öppen eld eller på en gasolbrännare (också kallat ringbrännare eller paellabrännare). Det smidigaste är att investera i en paellapanna för gasolbrännare eftersom du då får mer kontroll över värmen.

Hur stor paellapanna behöver jag?

Detta beror på hur många personer som ska serveras. Läs våra rekommendationer nedan:

  • 46 cm: Ger upp till 8 huvudrätter eller 12 smårätter
  • 60 cm: Ger upp till 15-16 huvudrätter eller 20 smårätter
  • 80 cm: Ger upp till 30-35 huvudrätter eller 40 smårätter
Kan jag använda paellapannan på grillen?

Ja, om den får plats på grillgallret.

Behöver jag ett lock?

Paellapannor säljs generellt inte med lock och detta är p.g.a. att de redan är designade för att kunna stänga inne vätska. Men ett lock kan vara bra att plocka fram när maten är färdiglagad.