Röklådor och rökspån
Här hittar du röklådor och rökspån som gör det enkelt och effektivt att tillsätta en rökigare smak på din mat.
Röklådor
En röklåda är en liten rektangulär och perforerad låda, oftast tillverkad i stål, som möjliggör rökning på en vanlig grill. Röklådan fylls med någon form av rökflis. På en gasolgrill placeras röklådan antingen på grillgallret eller ovanpå brännarna. På en kolgrill läggs röklådan på kolgallret eller direkt över grillkolen. Allteftersom din grill värms upp överförs värmen till rökspånen. De små hålen begränsar mängden syre som når träet vilket gör att spånen börjar glöda istället för att fatta eld. När rökflisen börjar glöda avger de rök. Denna rök utsöndras från röklådans ventilationshål ut till resten av grillen vilket resulterar i att din mat får en underbart rökig smak.
Rökspån
Rökspån (eller rökflis som det också kallas) är små bitar trä som används för att smaksätta mat vid grillning. Dessa kommer i massor av olika smaker som exempelvis ek och hickory. Rökspån används vid varmrökning och placeras direkt över grillkolen i din grill eller smoker alternativt i en röklåda. Rökspån börjar pyra väldigt snabbt, dock brinner de inte så länge. Detta gör dem optimala för grillning av mat som inte kräver så lång tillagningstid som exempelvis korv eller kycklingben. Rökspån ska gärna blötläggas 30 minuter innan grillning för att optimera smak och brinntid.
Fint rökspån
Fint rökspån är finmalt trä som används för att ge smak till grillad mat. Dessa går att hitta i flera olika smaker som exempelvis bok och äpple. Fint rökspån används vid kallrökning och läggs i en kallröksgenerator. Denna placeras på grillgallret i din grill eller smoker alternativt på hyllan i ett rökskåp med ett värmeljus undertill. Fint rökspån börjar brinna snabbt och brinner sedan långsamt. Detta gör det perfekt för mat som ska kallrökas som exempelvis ost, fisk eller skinka. Fint rökspån behöver inte blötläggas innan användning.
Rökved
Rökved är stora träbitar som ger extra smak på den mat som grillas. Dessa finns i massor av olika smaker som exempelvis lönn och whisky/ek. Rökved används vid varmrökning och läggs direkt bland grillkolen i din grill eller smoker alternativt inuti en röklåda. Rökved tar lite längre tid innan de börjar glöda, däremot brinner de under väldigt lång tid. Detta gör dem perfekta för mat som kräver längre tillagningstid som exempelvis brisket eller pulled pork. Rökved behöver inte blötläggas före användning.