Recept – Vegetarisk paella med halloumi, svamp och kronärtskockor

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Denna spanska nationalrätt finns i mängder av olika former. Här har vi tagit fram ett recept som är helt vegetariskt och fullt av goda smaker! Allt lagas som sig bör i samma panna och får stå och gotta sig medan du kan njuta av annat under tiden.

Ingredienser – 8 portioner (tid: ca 60 min)

  • 8 dl paellaris (går även bra med carnaroliris)
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 g champinjoner
  • 2 röda paprikor
  • 200 g sojabönor
  • 1 burk (ca 350 g) kronärtskockor
  • 200 g halloumi
  • 15 dl grönsaksbuljong
  • 2 påsar saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1/2 – 1 tsk cayennepulver
  • 1 msk gurkmeja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Olivolja

Tillbehör: Citron, ett gott bröd

Så gör du

  1. Börja med att förbereda alla grönsaker. Dela champinjonerna i kvartar. Skiva paprikorna i mindre bitar ca 2×3 cm. Tina sojabönorna. Dela kronärtskockorna i kvartar. Skiva halloumi i mindre bitar om ca 2×2 cm kuber. Finhacka lök och vitlök. Blanda alla kryddor i en liten skål. Koka upp buljong och håll den varm.
  2. Ringla ut lite olivolja i paellaformen. Fräs lök på låg värme tills den är genomskinlig. Blanda i vitlök, champinjoner och paprika. Låt allt stekas under omrörning några minuter eller tills svampen börjar få lite färg. Pudra över kryddorna och rör någon minut till.
  3. Häll på riset och rör någon minut så att allt ris blandas ordentligt med grönsaker och kryddor. Häll på buljongen och blanda runt tills allt är jämnt fördelat i formen. Sänk värmen till lägsta och låt sjuda ca 15 minuter. Blanda ner halloumi i riset och strö ut sojabönor samt kronärtskockor. Sjud ytterligare ca 10 minuter eller tills allt vatten är borta och riset är mjukt. Är inte riset helt mjukt kan du hälla på lite mer buljong och låta det sjuda en stund till. Ringla gärna över lite olivolja precis innan servering.

Servera paellan med citronklyftor och ett gott bröd.

Rädd att glömma bort detta goda recept? Ladda ner receptet som PDF.

SE TILLAGNINGEN PÅ BLUEGAZ PAELLASET

SE FLER GRILLRECEPT