Recept – Helgrillad laxsida med chiliglaze

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Vad är godare än smaken av grillad lax? Denna variant är med en lite hetare chiliglaze. Kan du få tag i honung smaksatt med chili blir det ännu godare men inget måste. Laxen passar fint som egen rätt med kokt nypotatis, sparris och citronsås men är även en perfekt del på en sommarbuffé.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

  • 800 g lax
  • 1 citron
  • 3-4 msk honung (gärna smaksatt med chili)
  • 1/2 tsk chilipulver (om du vill ha en hetare glaze)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3/4 dl vatten
  • Salt
  • Svartpeppar


    Citronsås

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 citron
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillbehör: nypotatis, sparris, småtomater

Så gör du

  1. Blanda honungen med vatten, chili, chiliflakes och skal samt saft från citronen i en liten kastrull. Koka upp och låt puttra 5-6 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Glazen tjocknar när den svalnar.
  2. Vik ett folieark dubbelt och med samma längd som laxsidan. Lägg laxen på foliet. Pensla med glaze. Salta och peppra. Tänd grillen och lägg folien med laxen på gallret. Stäng locket och tillaga laxen på medelvärme (ca 150°C) ca 20 minuter eller tills den är helt klar. Öppna locket efter halva tiden och pensla med mer glaze.
  3. När det är 10 minuter kvar för laxen kan du lägga in sparris och småtomater på grillgallret. Vänd efter 5 minuter. Blanda grekisk yoghurt med saft och skal från en citron. Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med kokt nypotatis, grillad sparris, småtomater och grekisk yoghurt.

Rädd att glömma bort detta goda recept? Ladda ner receptet som PDF.

SE FLER GRILLRECEPT