Recept – Grillad spetskål med örtmajonnäs, kapris och rostade pumpakärnor

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
En riktigt god och enkel sidorätt som passar både till kött, fågel, fisk och vego. Spetskålen kan även serveras som en trevlig förrätt eller en del av en sommarbuffé!

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 30 min)

  • 2 spetskålshuvud
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk pressad citronjuice
  • Salt
  • Nymald svartpeppar


    Örtmajonnäs

  • 3 dl rapsolja
  • 2 msk citronjuice
  • 2 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 1/2 dl finhackade örter (basilika, persilja

Tillbehör: Rostade pumpakärnor, kapris

Så gör du

  1. Dela varje spetskålshuvud i fyra delar. Blanda ihop en dressing av olja, honung och citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Pensla spetskålen runt om med dressingen. Det är bara gott om det kommer in mellan kålbladen också. Låt vila medan du förbereder resten.
  2. När du gör egen majonnäs är det viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Ta fram en bra mixerskål, gärna smal och hög. Knäck ner äggen och häll i senap och citron. Sätt ner mixerstaven i skålen och medan du mixar låter du oljan rinna ner i en tunn stråle. Dra sakta upp mixerstaven medan du mixar. Finhacka örterna och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tänd grillen och sätt den på hög värme till att börja med. Lägg på spetskålen och grilla några minuter på varje sida tills kålen börjar få rejält med färg. Sänk värmen på grillen och stäng locket. Baka under lock ca 10 minuter tills alla bitar blivit mjuka. Pensla med honungs- och citronoljan och servera direkt.

Servera spetskålen med örtmajonnäs, rostade pumpakärnor och kapris.

Rädd att glömma bort detta goda recept? Ladda ner receptet som PDF.

SE GRILLNINGEN IN ACTION PÅ BLUEGAZ X1 GASOLGRILL

SE FLER GRILLRECEPT