Vegetariskt grillat blir mer och mer populärt. Att kunna grilla tofu och få till den där perfekt knapriga ytan och underbart fluffigt mjuka insidan är inte alltid lätt. I denna artikel får du 3 bra tips som ger dig lyckad grillad tofu varje gång!

Att välja vegetariskt på grillen har blivit vanligare och vanligare. Det är dessutom bättre för både miljön och plånboken. Att grilla tofu för att kunna erbjuda dina gäster ett helt vegansk grillspett är ett populärt alternativ numera. För nybörjaren kan grillad tofu tyvärr ibland innebära en besvikelse. Det kan bli för segt, för torrt, för vattnigt eller för smaklöst. Men det är inte så det ska smaka! Tofu är verkligen unikt i sin förmåga att bli knaprigt på utsidan och mjukt och fluffigt på insidan. Därför har vi samlat tre saker du måste tänka på när du ska grilla tofu. I denna artikeln utgår vi från veganska grillspett men du kan även lägga separata tofuskivor på grillen.

Grilla tofu med perfekt resultat

Om du grillar på gasolgrill: Vrid upp alla brännare till max. Stäng locket och låt grillen värmas upp. Efter ca 5 min är värmen på 200-220 grader och klar att användas. Sänk därefter värmen till ca hälften. Placera tofuspetten på grillen. Börja på lägre värme men höj eventuellt värmen, när de fått färg bör de vara klara, känn lätt på ytan om de är krispiga nog. Tänk på att inte ha grönsaker på samma spett som tofun, grönsaker innehåller mer vatten och får därför färg snabbare vilket gör att du inte får till den där knapriga tofun som kräver mer tid. 

Röd marinad i glasburk med två små tomater bakom

1. Marinera alltid din tofu först

För att inte få en torr, smaklös och sorglig upplevelse så föreslår vi att du marinerar din tofu ett par timmar innan, gärna över natten. Detta gäller även om du grillar grönsaker. Skär tofun i stora kuber och lägg dem i en plastpåse tillsammans med marinaden. Lämna ute i köket ett par timmar eller i kylen över natten. Spara även en del av marinaden för att eventuellt glazea på när du grillar, samtidigt som de veganska grillspetten ligger på grillen. Testa Bluegaz egna recept för en smakrik och mustig marinad: 

Kryddig och rökig marinad för 500g tofu: 
⅓ dl olja, 1 msk paprikapulver, 2 msk bbqsås, 1 msk grillkrydda, 1 rsk skískummin, 1 tsk liquid smoke, 1 tsk salt, 1 tsk peppar

Grillad tofu på grillspett med grönsaker på gasolgrill

2. Ha rätt grillteknik

Det viktiga när du ska grilla tofu är att grilla tofuspetten och grönsakspetten på egna grillspett, blanda alltså inte grönsaker och tofu på samma spett om du vill att tofun ska bli riktigt knaprig på utsidan.  Detta gäller oavsett om det är i ugnen, kolgrillen eller på gasolgrillen. Grönsaker grillas fortare och måste tas av snabbare än tofun, därför uteblir ofta den där krispiga ytan som kräver lite längre tid på grillen. Men om du är ute efter en mer lätt krispig och mjuk tofu så kan du grilla tofu och grönsaker på samma spett. När de får färg kan du känna lätt på ytan med en stekspade, för att avgöra hur krispigt det är. När du använder en gasolgrill börja först med att dra upp värmen på max, efter 5-10 minuter sänker du värmen och lägger på de veganska grillspetten.

Grillad tofu på grillspett med grönsaker på skärbräda med tzatziki i en liten skål bredvid

3. Du behöver en god sidedish

Ingen grillad tofu är komplett utan en härlig sidedish. Precis som grillat kött så är vegetariskt grillat inte komplett utan rätt tillbehör för att lyfta smakerna. En krämig potatissallad gör sig väldigt bra med grillad tofu, eller varför inte grilla majs? I denna artikeln tipsar vi om 7 olika sätt du kan grilla majs på som du säkert aldrig provat innan. En riktig klassiker till grillbordet är även tzatziki, som du enkelt slänger ihop såhär: 

Tzatziki
Riv en hel gurka i en skål med youghurt, addera
1 msk dill, 1 msk mynta, pressa 1 vitlök, saft från en halv lime, salt & peppar, rör om och låt stå sig i kylen 15 min först. 

Rökt tofu på skärbräda med persilja vid sidan om

BONUSTIPS: TESTA RÖKT TOFU

För grillmästarna är rökt tofu ett måste att testa någon gång! Tofu är också bland den snabbaste maten att röka, det tar ca 90 minuter jämfört med kött som kan ta flera timmar. Rökt tofu får en extra speciell umami-smak som många vegetarianer och veganer älskar.
Att röka mat är en sorts indirekt grillning, som uppnås med rökspån som först placeras i grillen och sedan fyller grillen med rök så maten får ligga och få den där härligt rökta smaken. Teknikerna skiljer sig något beroende på vilken grill du använder för rökning. Om du röker i gasolgrill ska du exempelvis använda en röklåda. Läs hela guiden steg för steg här om hur du röker din mat.

Med dessa tips hoppas vi att du känner dig redo att grilla tofu, och vågar dig på mer vegetariskt grillat i framtiden. Här hittar du fler spännande grillrecept. Glöm inte följa oss på instagram för mer tips och inspiration.

SE MER GRILLINSPIRATION