Röka på grillen – Så lyckas du

Två hela kycklingar röks på en gasolgrill med en röklåda bredvid sig på gallret

Att röka mat är ett välkänt sätt att historiskt konservera mat, men det är även en delikatess som ger maten en djup och unik smak, svår att få till på något annat sätt. Få saker är så gott som en omsorgsfullt rökt köttbit med en perfekt mjuk insida. Detsamma kan sägas om rökt tofu eller krispig rökt kalkon. Men du behöver faktiskt inte investera i en sprillans ny smoker för att uppleva detta. Den grill du redan har räcker gott och väl! I denna artikel förklarar vi hur du kan röka på grillen, oavsett om du har en kolgrill eller gasolgrill. Det enda du behöver är lite tålamod. Men det är värt det – att äta mat som rökts i flera timmar är en magisk upplevelse som gör dig lycklig i hela kroppen.

Därför behöver du rökspån för att röka på grillen

Rökspån är den hemliga ingrediens som behövs för att förvandla din grill till en kombinerad grill och rök. Rökspån köper du i stort sett i vilken bygg- eller järnaffär som helst. Om du däremot ska göra din gasolgrill till en smoker så köper du även en röklåda, denna fyller du med blöta rökspån. Dessa läggs på eller under gallret på gasolgrillen (röken sprids snabbare om det ligger under gallret men det fungerar även på gallret bredvid maten). När du köper rökspån kan du ofta köpa det i olika spännande smaker som exempelvis whiskey, äpple eller körsbär.

Rökspån i en brun papperspåse som ramlar ut på en yta
Rökspån ska blötläggas några timmar innan rökningen.
Röklåda i rostfritt stål på golv
Röklådan fylls med blöta rökspån och placeras i gasolgrillen.

Varför är det så gott med rökt mat?

När du tillägger blöta röksspån i din kol- eller gasolgrill skapas det extra rök inuti grillen vilket ger en djupare dimension av röksmak till maten. Att röka mat på indirekt värme sätter sig djupare än vad den gör vid vanlig grillning där röken avdunstar. Att grilla utan att röka i flera timmar ger såklart även det en röksmak till maten, men inte samma djupa röksmak. Att maten smakar rökt är på grund av de små mikropartiklar som fastnar på maten efter att den avdunstar från träflisorna (röken). Rökning är något för de tålmodiga;  Räkna med att röka köttet i 4-6 timmar, och försök inte fuska genom att höja värmen, då blir köttet torrt. 

Skorstenständare med lågor i sig på grillgaller
En skorstenständare startar upp kolgrillen snabbare innan det är dags för rökning

Så röker du med en smoker
Att investera i en grill särskilt utformad för rökning skapar självklart de bästa förutsättningarna för att kunna fixa en unik och speciell grillupplevelse, då hela grillen är byggd utifrån att kunna röka mat på bästa sätt. Med Bluegaz Fornetto Razzo är det exempelvis enkelt att hängröka fisk eller röka en hel skinka. Sätt igång processen genom att fylla vattenskålen som är inbyggd inuti grillen för att få en stabil temperatur och värmehållning samtidigt som det skapas ångor inuti grillen. Läs mer om vår populära rökgrill Fornetto Razzo Pro här.

För den som inte har en grill särskilt skapad för rökning så går det även att röka mat i en kol- eller gasolgrill. Läs nedan för att se hur du gör.

Gör din kolgrill till en smoker i fem steg

  1. Blötlägg tvä nävar rökspån några timmar innan

  2. Starta kolgrillen, vänta på att elden ska bli glödande kol

  3. För att spara tid, använd en skorstenständare

  4. Häll på de blöta rökspånen på glöden

  5. Sätt på locket och ser hur det börjar ryka

    Nu placerar du maten på gallret och röker den med stängt lock.

En bit kött som håller på att rökas på en grill

Så förvandlar du din gasolgrill till en smoker i tre steg

  1. Blötlägg tvä nävar rökspån några timmar innan
  2. Sätt de blöta rökspånen inuti röklådan som du sedan placerar på eller under grillgallret (genom att först ta bort flamtämjaren)
  3. Sätt på gasolgrillen på lägsta värme och rök maten under stängt lock
Rökt tofu på skärbräda med persilja
Rökt tofu är en rätt som blir mer och mer populär, och tar cirka 90 minuter att röka.
Att röka en hel laxsida kan ta mellan 5-24 timmar beroende på dess storlek, och beroende på om du vill kallröka eller varmröka den.

10 tips på mat du kan röka på grillen

1. Röka en hel skinka till julbordet.

2. Rökt kalkon med rotfrukter och en fräsch sås på crème fraiche och äpple.

3. Fisk. Lyxa till det ordentligt genom att röka hela fiskar som abborre eller gädda, eller andra favoriter som rökt lax eller flundra. Perfekt att fixa till midsommarfesten, med hackad dill, vitlök och såklart nypotatis.

4. Rökta tomater som du använder i en sallad med krutonger och cheddar.

5. Rökta räkor med aioli.

6. Rökt bringa med bbq-sås, grillade persikor och nybakat bröd.

7. Havets läckerheter som krabba, men även ostron kan rökas. Ät tillsammans med kantarelltoast.

8. Rökt halloumi med kryddig avocadoröra.

9. Helrökt tofu, veganernas grillfavorit.

10. Rökta nötter som mandlar, jordnötter och pecannötter. Lägg de på en plancha och rök dem utan att de trillar ner i grillen. Perfekt topping till din huvudmåltid!

Rökt kött med rosa insida på skärbräda i trä med grillbestick

Hur lång tid tar det att röka mat?

Att röka mat är ingen snabb måltid, det är en konstform. Räkna med att detta kommer ta minst ett par timmar, beroende på vad du röker. Att röka en hel skinka kan ta tre eller fyra timmar, en hel bringa kan ta upp emot hela 20 timmar, medan rökt tofu kan ta 90 minuter. Lär känna maträtten du vill röka och gör din research, när det gäller rökning så är tålamod A och O.