Ultimat checklista: Så lyckas du med grillfesten

Två män står och grillar på Höfats Cone Kolgrill under grillfest med sällskap i bakgrunden

Mindre grillfest eller decenniets största grillparty? I denna guide hittar du allt du behöver tänka på för att skapa den perfekta grillkvällen oavsett om du ska grilla till många eller få personer. Du finner även en komplett checklista här.

 1. Välj plats

  En grillfest är perfekt att hålla i en trädgård, på en terrass eller balkong. Det allra smidigaste är att ha grillfesten hemma men om inte detta går kan man försöka låna en väns eller familjemedlems hem alternativt hyra en lokal som inkluderar uteplats.

  Ett annat alternativ är att ha festen på en allmän plats som exempelvis en innergård, park eller på stranden. Glöm i så fall inte att kolla upp exakt vilka regler som gäller för grillning på platsen i förväg.

  Man grillar melon på Bowl Eldskål & Kolgrill

 2. Bestäm tid

  Fredagar, lördagar och söndagar är de bästa dagarna för fest eftersom det är då de flesta är lediga. Tiden bör anpassas efter dina gäster. Om festen främst är för vuxna kan den starta lite senare, men om familjer med barn ska komma kan det vara bättre att börja tidigare på dagen.

  Kvinna med tre barn sitter vid bord och äter grillad middag

 3. Bestäm budget

  Reflektera över hur mycket du är villig att spendera på grillfesten och om det finns saker du kan göra för att minska kostnaderna. Tips för detta kan exempelvis vara att begränsa antalet gäster, köra knytkalas eller be gästerna att ta med sig egen alkohol.

  Man förbereder gurka och tomat vid bord utomhus

 4. Bjud in gäster

  Fundera över vilka du vill bjuda in: är festen enbart för vänner eller familj eller ska det vara en stor fest med många gäster? Skriv en gästlista och skicka inbjudningar i god tid. Håll koll på vad alla svarar så att du vet hur många som faktiskt kommer.

  Familj sitter vid bord utomhus och äter middag framför SPIN Eldlykta

 5. Bestäm tema och dekor

  Reflektera över om du vill ha ett tema på festen och gör upp en plan för hur du kan inkorporera temat i form av dekorationer, mat, dryck, klädsel och underhållning.

  Om festen är i samband med firandet av en specifik dag som exempelvis nationaldagen, midsommarafton eller någons födelsedag blir detta naturligt temat för festen. Annars går det minst lika bra att välja ett annat tema som exempelvis en viss färg, 80-tal eller cocktail. Möjligheterna är oändliga!

  Skriv en shoppinglista och handla allt som behövs. Dekorera i god tid innan.

  Bordsdukning med blåa tallrikar, glas och duk

 6. Planera menyn

  Maten kommer att vara höjdpunkten på din fest så här vill du vara väl förberedd. Kolla upp i förväg om dina gäster har några matallergier eller matpreferenser att ta hänsyn till. Planera för vegetariska och barnvänliga alternativ vid behov.

  En bra riktlinje när man ska grilla till många är att erbjuda 2-3 saker av varje typ av rätt (t.ex. 2-3 förrätter, 2-3 huvudrätter osv.). Detta ger god variation och säkerställer att alla hittar något de gillar.

  Sätt ihop en grillmeny där du listar samtliga förrätter, huvudrätter, sidorätter och efterrätter som ska serveras. Dra nytta av vad som är i säsong och prioritera mat som är enkel att förbereda och som man kan stå upp och äta i värsta fall. Var inte rädd för att använda förköpta alternativ för att spara tid och kom ihåg att inte all mat måste vara grillad. Gör en shoppinglista över samtliga ingredienser och handla i god tid innan. 

  Preppa så mycket av maten som möjligt innan grillfesten börjar. Saker som att tina, marinera, förhacka och mäta ut ingredienser i förväg kan minska mycket stress.

  Nedan har vi listat några förslag på enkla och goda maträtter som gör sig perfekt på grillfest. Ta även en titt på våra grillrecept.

  Man grillar på Bluegaz Z1 Gasolgrill bredvid tjej som står bakom

 7. Planera förrätt

  Börja festligheterna med en variation av god plockmat som dina gästerna kan servera sig själva med.

  Förslag på förrätter till grillfester:
  · Olika ostar
  · Charkuterier
  · Oliver
  · Kex
  · Bröd och smör
  · Färsk frukt (t.ex. jordgubbar, vattenmelon eller blåbär)

  Tar jordgubbe från buffé av jordgubbar, vindruvor, bröd och charkuterie

 8. Planera huvudrätt

  Välj huvudrätter som går enkelt och snabbt att grilla på direkt värme. Grillspett, korv med bröd och hamburgare är klassiker som aldrig slår fel.

  Förslag på huvudrätter till grillfest:
  · Grillad hamburgare med bröd
  · Grillad korv med bröd 
  · Olika variationer av grillspett 
  · Grillade kycklingben och/eller kycklingvingar
  · Grillade revben
  · Helgrillad lax
  · Paella

  Halloumi- och grönsaksspett och tortillabröd grillas på Bluegaz Z1 Gasolgrill

 9. Planera sidorätter

  Ingen grillmeny är komplett utan sidorätter. Försök att erbjuda en variation av mumsiga sidorätter för dina gäster att välja bland och var inte rädd för att be dina gäster att ta med något.

  Förslag på sidorätter till grillfest:
  · Sallader (t.ex. couscous, potatissallad, pastasallad eller grekisk sallad)
  · Coleslaw
  · Grillade grönsaker (t.ex. majskolvar, zucchini eller sparris)
  · Grillad svamp
  · Kokt potatis

  Liten familj äter grillad middag vid bord utomhus sett uppifrån

 10. Planera tillbehör

  Glöm inte att ta fram relevanta tillbehör, såser och kryddor så att dina gäster smidigt kan komplettera grilltallriken med vad de behöver.

  Förslag på tillbehör till grillfest:
  · Ketchup
  · Senap
  · Hamburgerdressing
  · Majonnäs
  · BBQ-sås
  · Hamburgarebröd eller korvbröd
  · Sallad, tomat, rödlök, rostad lök, picklad gurka
  · Ostskivor
  · Salt & peppar
  · Andra kryddor

  Hand doppar babyback ribs i bbq-sås

 11. Planera efterrätt

  En riktigt god efterrätt är det perfekta avslutet på grillkvällen. Satsa på en rätt som är enkel att preppa i förväg eller imponera på gästerna med en efterrätt på grillen.

  Förslag på efterrätter till grillfest:
  · Grillad frukt med glass
  · Grillade smores
  · Grillad kladdkaka
  · Pannacotta
  · Chokladmousse med färska bär

  Kladdkaka inuti form på Bluegaz Z6 Gasolgrill

 12. Planera snacks

  Välj snacks som går snabbt att lägga upp och inte kräver någon tillsyn. Komplettera med goda dippar.

  Förslag på snacks till grillfest:
  · Chips
  · Blandade nötter
  · Godis
  · Grönsaksstavar
  · Olika dippar (t.ex. hummus, salsa och guacamole)

  Sällskap minglar framför bord med snacks utomhus

 13. Planera dryck

  En välkomstcocktail eller mocktail är ett bra sätt att få igång festen på. Satsa på en enkel drink med få ingredienser som du kan göra mycket av och hälla upp i en bålskål för självservering. Använd någon form av dryckeskylare och fyll med is för att förvara resterande drycker på ett smidigt ställe. Glöm inte att erbjuda alkoholfria alternativ. Förbered även några karaffer med stilla vatten.

  Förslag på drycker till grillfest: 
  · Mineralvatten
  · Stilla vatten
  · Läsk
  · Öl
  · Vin
  · Bål/punch (t.ex. sangria, margarita eller jordgubbsbål)

  Närbild på metallbehållare med ölflaskor och is

 14. Ställ i ordning

  Fundera över om du behöver köpa eller låna några möbler inför festen och sätt allting på plats dagen innan festen eller tidigt samma dag.

  Sittplatser och avställningsytor
  Se till att där finns ordentligt med sittplatser för dina gäster, allra helst med dynor och kuddar för extra bekvämlighet. Om utomhusmöbler saknas fungerar campingstolar och picknickfiltar också bra. Ta fram extra bord eller liknande för gästerna att använda som avställningsytor för glas och tallrikar. 

  Ta hänsyn till väder
  Försök hålla festen på en plats med möjlighet till någon form av väderskydd, så som t.ex. en markis, ett parasoll, utomhustält eller pergola. På så sätt kan du skydda dina gäster från sol och lättare regn utan att behöva flytta in festen inomhus.

  Papperskorgar
  Underskatta inte vikten av att ha en eller flera papperskorgar framme. Använd etiketter för att underlätta källsortering. 

  Två tjejer och en man står vid snacksstation och minglar under grillfest med sällskap i bakgrunden

 15. Servera och duka

  Matstationer
  Vi rekommenderar att sätta upp dedikerade stationer för allt som ska serveras. På så sätt kan gästerna servera sig själva vilket underlättar både för dem och dig som värd. Sätt upp en dryckesstation, en snacksstation och en matstation för samtliga maträtter.

  Ta fram allt som behövs för servering i form av serveringskärl och utensilier att plocka upp mat med. Använd folie och lock för att täcka över maten.

  Bord och dukning
  Ställ fram ett centralt bord för dina gäster att äta vid. Börja med duk och underlägg och fortsätt med tallrikar, bestick, glas och servetter. För snyggast dukning, använd riktigt porslin (annars funkar givetvis även engångsprodukter).

  Dekorera med vackra blommor och mysiga inredningsdetaljer som ljuslyktor och ljusslingor. Glöm inte att pynta med eventuella temadetaljer om det är en temafest (t.ex. midsommarkransar för midsommarafton eller svenska flaggan för nationaldagen).

  Folk minglar under grillfest vid pool

 16. Erbjud extra värme

  Även på sommarkvällarna kan det ibland bli kyligt. Förse därför dina gäster med en terrassvärmare eller eldkorg att värma sig kring. Om ni tänder en riktig eld har ni dessutom en perfekt ursäkt för att grilla smores eller pinnbröd. Bunkra upp med massor av filtar och plädar och erbjud extra tjocktröjor vid behov.

  Man och kvinna sitter vid pool med två Cube Eldkorgar som brinner i bakgrunden

 17. Preppa grillen

  Då det trots allt är en grillfest vi snackar om får vi inte glömma bort att preppa grillen. Ge grillen en ordentlig rengöring och säkerställ att allting funkar som det ska. Se till att grillen är placerad på en vindstilla plats med säkert avstånd från lättantändliga objekt. Kontrollera även att där finns tillräckligt med bränsle till grillen.

  Om du ska grilla till många rekommenderar vi att du använder en gasolgrill. En gasolgrill kommer snabbt upp i höga temperaturer, är lätt att reglera och har ofta stor grillyta. En kolgrill fungerar också bra men kan ta längre tid att tända och vara svårare att reglera värmemässigt.

  Om du vill testa något annorlunda kan du satsa på spansk grillfest och investera i ett paellaset! En paellapanna rymmer stora volymer mat vilket är perfekt när man ska mätta många munnar. Att laga paella utomhus är också en kul social aktivitet som dina gäster kan delta i. När paellan är färdig kan du på äkta spanskt vis låta gästerna äta direkt från samma panna.

  Man grillar på en Bluegaz X1 Gasolgrill med havet i bakgrunden

 18. Förbered grillverktyg

  Kontrollera att du har alla grillverktyg på plats som behövs inför grillningen. Detta inkluderar verktyg för att tända grillen som exempelvis skorstenständare och grillkol eller gasoltub och gasregulatorset.

  Se till att redskap för att hantera maten som grilltång och grillgaffel är rengjorda. Ta även fram grillhandskar för att skydda händerna mot hettan samt grillförkläde för att skydda mot stänk och spill. Glöm inte att ha matolja nära till hands för att kunna olja in grillgallret.

  Beroende på vad som ska grillas så kan även grilltillbehör som stekplatta, grillkorg, röklåda eller grillpensel vara bra komplement.

  Kvinna använder skorstenständare för att tända Cone Kolgrill

 19. Fixa musik

  Musik sätter tonen för festen. Fundera över vilken musik som du tror passar bäst baserat på dina gäster och eventuellt tema. Allt från klassisk jazz till rock eller pop kan passa bra på en grillfest. Välj en färdig spellista eller sätt ihop en själv. Säkerställ att du har bra och fungerande högtalare.

  Man grillar på Höfats Cone Kolgrill på terrass under grillfest under solnedgången

 20. Planera aktiviteter

  Aktiviteter och lekar är ett utmärkt sätt att underhålla dina gäster på, speciellt om det kommer barn på festen. Förslag på roliga utomhusaktiviteter inkluderar kubb, twister, cornhole, femkamp, charader, beer pong och frågesport. Varför inte prova Bluegaz egna grillquiz?

  Närbild på kubb-pjäser på gräs med buskar i bakgrunden

 21. Tänk på säkerheten

  Slutligen, glöm inte att tänka på säkerheten. Ha saker som kan behövas akut lättillgängligt. Detta inkluderar exempelvis brandsläckare, brandfilt och första hjälpen-kit. Det är också klokt att ha solskydd och insektsspray nära till hands.

  Ved eldas i Höfats Cone Kolgrill med sällskap som äter grillmiddag i bakgrunden under kvällstid