Vintergrillning – så grillar du i kallare väder

Vänner njuter av vintergrillning på Höfats Cone Kolgrill tillsammans

Det är aldrig för kallt för att grilla! Bara för att det är kyligt ute betyder inte detta att du ska lägga grillandet på hyllan. Tvärtom så är grillning något som du kan och borde njuta av under hela året! En undersökning från Hornbach från 2015 visar faktiskt att en tredjedel av svenskarna grillar året om. Var därför inte rädd för att plocka fram grillen du med! Om du bestämmer dig för att göra det finns det dock några saker du bör tänka på för att underlätta grillningen.

 1. Förbered så mycket som möjligt innan

  Gör så mycket av förberedelserna som du kan innan grillningen för att minimera tiden utomhus. Dubbelkolla receptet och plocka fram allt du behöver.

 2. Se till att ha extra bränsle nära till hands

  Tänk på att du kan behöva mer bränsle än vanligt, oavsett om du använder kolgrill eller gasolgrill. Se därför till att ha extra grillkol eller gasol nära till hands. När det gäller gasol kommer du, beroende på kylan, att använda åtminstone 50 % mer gasol än du brukar. Ett tips är att placera gasolflaskan i ett rumstempererat (men väl ventilerat) utrymme några timmar innan du ska grilla på grund av att gasolen kan bli trögflytande vid temperaturer ner mot plus 4-5 grader.

 3. Kontrollera grillen

  Kontrollera så att allt ser ut som det ska inuti och utanpå grillen. Detta kan inkludera att kolla så att där inte krupit in något djur eller kryp i grillen, att borsta bort ev. snö och smuts samt att kolla efter gasläcka.

 4. Placera din grill på en vindstilla plats

  Placera din grill på en så vindstilla plats som möjligt. Detta eftersom kall luft tillsammans med starka vindar kommer att göra det väldigt svårt för grillen att hålla en konsekvent temperatur.

 5. Håll grillen på säkert avstånd

  Tänk även på att placera din grill på säkert avstånd från ditt hus (åtminstone 3 meter) samt brännbara material, såsom t.ex. kvistar eller löv. Även om de brännbara materialen är täckta i snö kan de fortfarande ta fyr.
  Det är alltid är bra att ha en brandfilt eller släckare nära till hands när du grillar.

 6. Räkna med längre grilltid

  Var medveten om att grillningen nog kommer att ta lite längre tid än du är van vid eftersom grillen inte blir varm lika snabbt och kan ha svårare för att hålla en jämn temperatur. Se därför till att planera efter detta och värma upp grillen i god tid. Beroende på vad du grillar får du justera din grilltid därefter. Viss mat såsom t.ex. tunna köttbitar kommer bara att ta några extra minuter att grilla klart i kylan medan annan mat som exempelvis en hel kyckling eller en roast kommer att kräva signifikant mer tid än i vanliga fall.

 7. Klä dig varmt

  Detta kan tyckas självklart men klä på dig ordentligt innan du går ut så att du inte fryser mer än du behöver. Glöm inte heller att ta på värmeresistenta grillhandskar.

 8. Håll locket stängt

  Öppna locket så lite som möjligt under grillningen eftersom väldigt mycket värme läcker ut när du gör detta, vilket i sin tur förlänger grilltiden.

 9. Satsa på snabba recept

  Minimera tiden i kylan genom att satsa på recept som inte tar så mycket tid eller som inkluderar mat som inte behöver vändas på så ofta.

 10. Håll maten varm

  Använd gjutjärnskastruller eller dylikt för att hålla din mat varm. Du kan även nyttja värmehållningsgaller om din grill har detta.

 11. Rengör grillen efter användning

  Frusna matrester är svårare att rengöra än vanliga matrester så ta därför för vana att rengöra grillen direkt efter att du har grillat klart.

Följer du bara dessa tips kommer du inte att ha några problem som helst under vintergrillningen. Det är bara att grilla på!

Läs fler artiklar om säkerhet vid grillning.