Därför behöver du ett grillöverdrag

Bluegaz X1 Gasolgrill med grillöverdrag framför häck

Behöver man verkligen ett grillöverdrag? Definitivt! Det skyddar din grill under de perioder som den inte används och ser till att den inte tappar i kvalitet och utseende. Det tar vara på din investering och förlänger helt enkelt din grills livstid! I denna guide listar vi varför du borde ha ett överdrag till grillen och vad du ska tänka på vid köp.

 1. Undvika rost

  Att använda ett grillskydd är bland de bästa du kan göra för att undvika rost. Rost är den orange-bruna missfärgning på metall som kan byggas upp när järn korroderar. På en grill kan rost uppstå när fukt från väderfaktorer såsom regn, snö och hagel angriper grillens yttre och inre delar.

  Detta gäller även rostfria grillar. Även om rostfritt stål har en högre motståndskraft mot oxidation än vanligt stål kan rost fortfarande uppstå om inte man tar hand om och underhåller sin grill.

 2. Skydda mot smuts

  Ett grillskydd håller din grill ren och fri från diverse smuts, löv, kvistar, fågelavföring, pollen, damm med mera. Detta minskar tiden du behöver lägga på städning och rengöring.

 3. Stänga ute skadedjur och gnagare

  Din grill kan lätt bli en fristad för insekter och gnagare som söker skydd och värme, speciellt under vintern. Det är därför inte ovanligt att hitta spindlar, myror, getingar, möss och råttor som gjort sig hemmastadda inuti din grill och byggt bo. Ett skydd till grillen minskar risken för att kryp och möss tar sig in.

 4. Skydda mot solblekning och missfärgning

  Grillöverdrag hindrar solens starka strålar från att ta sig in och bleka eller missfärga din grill. Vissa varianter har även inbyggt UV-skydd som skyddar själva överdragets färg från att blekas av solen.

 5. Undvik skador

  Med ett överdrag till grillen är risken mycket mindre för yttre skador från externa faktorer (t.ex. hagel, kraftiga vindar och fallande grenar).

 6. Slipp att aska blir hård som betong

  Ett bra grillfodral stoppar även regnvatten från att komma in och blandas med kvarliggande aska i botten av din kolgrill. När detta händer förvandlas massan till en cementlik substans som är nästintill omöjlig att få bort vilket påverkar luftflödet och gör din kolgrill mindre effektiv.

Risker – instängd fukt är fienden

Även om vi rekommenderar att skydda din grill är det viktigt att komma ihåg att ett grillfodral kan orsaka mer skada än nytta om man inte är försiktig.

Detta kan ske när ett skydd på grillen riskerar att stänga inne fukt vilket leder till att bakterier och mögel kan växa. Detta gäller särskilt i länder med fuktigt klimat.

För att minska risken för detta är det därför viktigt att grillen är 100% torr innan du klär på överdraget och att det är tillverkat i ett material som andas.

Det är också rekommenderat att ta av överdraget i några timmar emellanåt för att låta grillen torka ut och andas.

Trots dessa risker väger fördelarna med ett grillskydd ändå tyngre. Så länge man är någorlunda noggrann med att städa grillen och se till att den är torr innan man sätter på överdraget kan man undvika de vanligaste problemen.

Vad ska man tänka på när man väljer grillskydd?

Tyg som andas
Tänk på att välja ett tyg som andas bra och är bra på att släppa ut fukt för att undvika att rost bildas. Vi rekommenderar behandlat vävt textilmaterial som de du finner i Bluegaz överdrag till gasolgrill.

OBS: Med tyg som andas menas inte de ventilationshål som kan finnas på vissa modeller. Ventilationshål säkerställer förvisso bra luftcirkulation undertill men samtidigt finns det då risk för att det regnar rakt in.

Väderresistent
Satsa på skydd som är väderresistenta. Väderresistent material innebär att det är gjort för att förhindra korrosion och försämringar som ett resultat av långvarig exponering för svåra väderförhållanden som t.ex. höga temperaturer, starka solstrålar, fukt eller snö.

Rätt storlek
Välj en modell som passar din grill så bra som möjligt storleksmässigt. Ett grillskydd ska inte vara för stort men inte heller sitta för tajt. Det absolut bästa är att välja ett som är specifikt tillverkat för din grill eller grillserie för bästa möjliga passform. På Bluegaz kan du köpa specialanpassade grillöverdrag för våra gasolgrillar.

Kardborre & snörning
Det är fördelaktigt med ett grillskydd som kan dras åt med hjälp av kardborreband eller snörning. Detta minskar risken för att överdraget blåser av samt minskar mängden öppningar för fukt och skadedjur att komma in via.

Hög kvalitet
Det är definitivt värt att lägga en extra slant på ett robust och slitstarkt grillöverdrag som är tillverkat i ett högkvalitativt material eftersom dessa är speciellt gjorda för att tåla att stå utomhus.

Vattentresistent
Vi rekommenderar att du väljer ett vattenresistent grillöverdrag istället för ett som är vattenavvisande eller vattentätt.

Vattenresisten/vattentåligLägsta nivån av skydd, kan motstå inträngning av vatten till viss del men inte helt.
VattenavvisandeMellersta nivån av skydd, penetreras inte så lätt av vatten.
VattentätHögsta nivån av skydd, inget vatten kan komma igenom.

Fördelen med ett vattenresistent skyddsöverdrag till grillen är att det andas mer och tillåter eventuell fukt som har stängts in undertill att sippra ut.

I teorin skulle man kunna tro att ett vattentätt överdrag är det bästa valet eftersom det hindrar regn från att tränga in genom tyget och således att fukt uppstår. Dock kommer det ändå att uppstå fukt när det har regnat på grund av öppningen längst ner. Då tyget hindrar fukten att släppas ut skapar detta en perfekt miljö för rost att bildas.

Ett vattenresistent överdrag däremot, är tillverkat i ett material som andas betydligt mer och kan släppa ut fukt, så även om det skulle regna så kommer fukten lättare att kunna lämna grillen. Dessutom är det bara om det är väldigt stora mängder regn som vatten brukar tränga igenom. Regn rinner oftast naturligt av överdraget innan det hinner tränga igenom tyget, speciellt om du har en grill som “sluttar”.

Ventilationshål
Som tidigare nämnt, har vissa överdrag ventilationshål i toppen, botten eller på sidorna vilket tillåter mycket luftcirkulation. Detta är i teorin bra eftersom det minskar risken för fukt, men när det väl regnar finns risken för att stora mängder vatten kommer in och då får du fukt i alla fall.

Tear resistant
Vissa modeller är så kallat “tear resistant”, med detta menas att överdraget är extra motståndskraftigt mot att skadas eller gå sönder vid exempelvis kraftiga vindar.

Cold cracking
Vissa skydd till grillen marknadsförs som resistenta mot s.k. “cold cracking”, detta innebär att det finns ett skydd mot att kylan tar sig igenom och krackelerar ytan på grillen. Krackelering är ett problem som främst uppstår på grillar med emaljerade ytor.

Andra finesser

UV-skydd
Somliga skydd till grillen har, som tidigare nämnt, inbyggt UV-skydd som skyddar själva överdragets färg från att blekas av solen.

Dammresistent
Vissa överdrag är s.k. dammresistenta, dvs. avvisar damm.

Fickor
Vissa modeller har fickor för förvaring av grillredskap.

Hur tar man på ett grillöverdrag?

Vi visar dig hur du gör i denna video!

Så tar du hand om ditt grillöverdrag

Det är inte bara grillen som måste rengöras ibland. Glöm inte bort att tvätta grillöverdraget emellanåt för att undvika att t.ex. smuts och mögel sprider sig till din grill.

Tänk Undvik
Rengör för handLägg inte överdraget i tvättmaskin
Torka av med en trasa och mild tvålStarka rengöringsprodukter
Använd lättare rörelserSkrubba inte för hårt
Se vårt sortiment av grillöverdrag.