Hur undviker man rost på grillen?

Kvinna håller tallrik med grillad mat bredvid Bluegaz X1 Premium Classic Gasolgrill med havet i bakgrund

Rost är något som man gärna vill undvika, framförallt av estetiska skäl. Tyvärr så är alla grillar i riskzonen för att utveckla rost om man inte sköter om dem på rätt sätt. Även en “rostfri” grill kan rosta, trots att den generellt sett har bättre förutsättningar för att inte göra det. En grill av högre kvalitet löper givetvis mindre risk men är fortfarande inte helt immun mot rost. Därför är det viktigt att lära sig hur man bäst tar hand om sin grill för att undvika rost.

Den största orsaken till rost är att man inte rengör grillen tillräckligt ofta samt inte ser till att skydda den mot väderfaktorer såsom fuktighet, regn och snö. Om du bor i ett område med benägenhet till hög fuktighet, regn eller snö är risken för att din grill utvecklar rost därför betydligt högre. Bor du dessutom nära havet är det speciellt viktigt att vara vaksam på rost eftersom den höga saltnivån i luften kan korrodera grillen.

Ju längre din grill utsätts för tärande väderfaktorer och ju längre matrester finns kvar på din grill desto svårare blir det att rengöra grillen och i sin tur undvika rost. Därför är det absolut bästa att kontinuerligt försöka förebygga mot rost. Nedan har vi listat tips för att förebygga rost mot grillen.

Tips för att förebygga mot rost på grillen

 1. Håll grillen ren

  Det bästa sättet att undvika rost är genom att se till att rengöra grillen regelbundet. Vi rekommenderar att du ger din grill en enklare rengöring efter varje grillning och en grundligare rengöring (där du rengör alla grillens komponenter) efter att du har använt den ca 5-10 gånger.

  Det är väldigt viktigt att torka av grillen och alla dess delar ordentligt efter att du har rengjort den. Annars finns det en hög risk för rost p.g.a. vattenresterna. Har du en gasolgrill kan du värma upp grillen 10-15 minuter efter att du har rengjort den för att säkerställa att inget vatten finns kvar. Läs mer här om hur du rengör gasolgrillen.

 2. Olja in grillgallret

  Se till att olja in ditt grillgaller med ett tunt lager olja efter rengöring. Detta gör att matrester inte fastnar lika lätt i framtiden samt stöter bort fukt och därmed rost. Det är speciellt viktigt att olja in gjutjärnsgaller för att underlätta framtida rengöring.

 3. Använd ett grillöverdrag

  Då fukt och smuts är den största boven till rost på din grill är det viktigt att täcka över grillen när grillsäsongen är över, allra helst så fort du inte använder den. Se därför till att använda ett grillöverdrag av hög kvalitet, gärna ett som är storleksanpassat utefter din grill. Se Bluegaz grillöverdrag.

 4. Ställ grillen i ett garage eller förråd

  Om möjligt bör du även placera din grill i t.ex. ett garage eller förråd när du inte använder den, speciellt om du bor i ett klimat med mycket fuktighet, regn eller snö. Här är det viktigt att grillen är rengjord och helt torr när du ställer in den för att undvika kondens.

 5. Undvik att hälla marinad på grillen

  Häll aldrig marinad eller glaze över ditt kött när det ligger på grillen. Den överflödiga vätskan kommer att ta sig in i grillens delar, (t.ex. brännarna om du har en gasolgrill), vilket kommer att få den att börja rosta.

Tips för att ta bort rost på grillen

När rosten väl har infunnit sig finns där fortfarande saker du kan göra för att få bort rosten som fungerar i de flesta fall. Tips för detta har vi listat nedan. Där finns dock ingen garanti för att rosten går bort, utan detta beror på hur grov rosten är och hur länge den har funnits där. Om det är riktigt illa kan det vara läge att byta ut den grillkomponent som har drabbats av rost (om möjligt), alternativt fundera på att köpa en ny grill.

 1. Såpa och vatten: För rost som bara är på ytnivå bör såpa och vatten göra tricket. Börja med att blötlägga området med en blandning av såpa och vatten och skrubba med en mjuk tvättsvamp. Om rosten inte går bort direkt kan du behöva skrubba hårdare med tvättsvampen.
 2. Applicera olivolja: Ett annat alternativ är att ta lite olivolja på en bit papper och försöka skrubba bort området.
 3. Använd ett grill-rengöringsspray: Ett annat knep är att köpa ett rengöringsspray lämpat för din typ av grill, t.ex. Bluegaz rengöringsspray för rostfritt. Spraya lite på rostfläcken och torka sedan av med hjälp av en bit papper.
 4. Bakpulver och vitvinsvinäger: Om du vill använda dig av saker hemma kan du testa att blanda ihop ca 230 g bakpulver med lite vitvinsvinäger. Ta i lite vitvinsvinäger åt gången tills du får en kräm. Applicera detta på rostfläcken med hjälp av en tandborste och låt sitta i ungefär en halvtimme (alternativt mer beroende på hur djup rosten är). Skrubba sedan bort med hjälp av en mjuk tvättsvamp.
 5. Rengöringssvamp och såpa: För grov rost på din grill (med undantag för de externa ytorna) kan du testa att skrubba med hjälp av en rengöringssvamp med slipyta samt lite såpa och vatten.