Förbered grillen inför säsong

Bluegaz X1 Premium Classic Gasolgrill på trädäck framifrån

När våren börjar smyga sig fram är det för många av oss äntligen dags att plocka fram grillen. Oavsett om du har en gasolgrill eller kolgrill kommer här några enkla saker du ska tänka på när du förbereder grillen inför säsong för bästa möjliga grillresultat.

Så preppar du grillen inför grillsäsongen

 1. Undersök grillen

  Om din grill inte har använts på flera månader är det bra att undersöka den ordentligt och säkerställa att inga problem har uppstått under vintern. Detta inkluderar saker som att:
  · Kolla så att där inte gömmer sig några kryp eller gnagare i grillens små utrymmen.

  · Kontrollera grillen efter rost. Om rost har uppstått kan du följa våra tips för att ta bort rost på grillen

  · Kontrollera att samtliga grillkomponenter ser intakta ut och att inga externa skador har uppstått på grillen. Om en komponent behöver ersättas bör du undersöka möjligheter att köpa reservdelar. På Bluegaz säljer vi reservdelar för de flesta av våra grillar.

  · För dig med gasolgrill: Kontrollera slangen efter gasläckor. Detta gör du bäst genom att applicera en såpalösning på slang och gasolkopplingar, det så kallade såptestet. I denna gasläckageguide visar vi hur du går tillväga. Köp nytt gasregulatorset om gasläcka upptäcks eller om det var mer än 3 år sedan du bytte ut det senast.

  Kvinna lyfter lock på Bluegaz Z3 Gasolgrill

 2. Sätt tillbaka delar

  Sätt tillbaka eventuella grillkomponenter som du plockade bort vid undanställningen av grillen inför vintern. Exempelvis kanske du tog bort elektronikkomponenter som batteri eller temperaturmätare för att undvika rost eller plastade in brännare för att skydda mot insekter.

  Trycker in batteri i Bluegaz Z3 Gasolgrill

 3. Ge grillen en vårstädning

  Innan du använder grillen för första gången rekommenderar vi att du ger den en grundlig vårstädning.

  Detta inkluderar en djupgående rengöring av samtliga grillkomponenter, insida och utsida. Torka av noggrant och avsluta med att olja in grillgallret och andra rostfria ytor för att skydda mot rost. För tips på hur du går tillväga kan du läsa våra guider för hur du rengör gasolgrillen och hur du rengör kolgrillen

  Om du redan rengjort grillen innan den ställdes undan inför vintern kan det räcka med en enklare uppfräschning av grillgallret.

  Håller Fornetto Grillgallerborste nylon med borsthuvud ner

 4. Kontrollera bränsle

  Kontrollera att du har tillräckligt med bränsle till grillningen. På en gasoltub kan du lättast göra detta genom att lyfta den och kontrollera vikten. För grillkol och briketter är det så enkelt som att öppna påsen (OBS: tänk på att kolla så att det inte kommit in fukt i påsen, detta gör kolen mindre effektiv).

  Man häller kol i Höfats BBQ Fire Starter på stranden

 5. Uppgradera dina grillverktyg

  Om dina grillverktyg börjar bli gamla eller har legat ute under vintern tillsammans med din grill kan det vara läge att uppgradera. Kolla in våra grillverktyg och grillutensilier

  Man vänder på kyckling med Höfats Grilltång

Så där, nu är din grill mer än redo att kicka igång grillsäsongen!