7 heta grilltips för 2024

Kvinna grillar spetskål på Bluegaz X1 gasolgrill

Dagarna blir längre, temperaturerna behagligare, träden börjar få knoppar och solen tittar äntligen fram. Detta kan bara betyda en sak: Grillsäsongen är här! Här kommer därför sju spännande grilltrender som garanterat kommer att ge dig inspiration till att testa något nytt i år. Så slå dig ned, läs vidare och förbered dig för att ta grillningen till en helt ny nivå.

 1. BBQ Smoking

  Rökt lax, rökt brisket, rökt tofu, rökt kalkon… Få saker är så gott som en omsorgsfullt rökt köttbit med en perfekt mjuk insida! Intresset för rökgrillar har ökat i popularitet och är hetare än någonsin. Även om en smoker är mest lämpat för denna typ av grillning så går det faktiskt lika bra att rökgrilla på en vanlig gasolgrill eller kolgrill. Röklåda och rökspån är de hemliga ingredienser som behövs för att förvandla din vanliga grill till en kombinerad grill och rök. Läs vår guide om rökning på grillen för att lära dig mer.

  Rösle röklåda grill med rökspån ovanpå grillkol

 2. Vegogrillning

  Vegetarisk grillmat blir minst lika gott som en grillad köttbit och behöver inte alls vara komplicerat. Experimentera med grönsaker och vegetariska alternativ som tofu, quorn och halloumi. Vegoburgare är en klar favorit och ett snabbt sätt att fixa en köttfri grillmiddag. Vi rekommenderar även grillad spetskål, grillad pumpa, eller varför inte helgrillad blomkål? Kolla in våra vegetariska grillrecept.

  Grillad spetskål med örtmajonnäs, kapris och rostade pumpakärnor serveras på plåt ovanpå Bluegaz X1 Premium gasolgrill

 3. Indirekt grillning

  Avancera grillningen genom att våga grilla mat som kräver olika värmezoner och tid på grillen. Detta är ett bra sätt att inte fastna vid den klassiska korv- och burgargrillningen på direkt värme. På kolgrillen skapas en direkt och en indirekt värmezon genom att lägga kolen på ena sidan av grillen medan den andra lämnas utan. På gasolgrillen är det ännu enklare eftersom värmen kan styras för varje brännare direkt. Läs vår kompletta guide här.

  Färdiggrillad fläskytterfilé vilar på grillgaller

 4. Go Kamado

  Kamadogrillning är hetare än någonsin! Alla vill uppleva denna magi som uppstår vid slow cooking på en keramisk grill. Kamadogrillning innebär i princip att köttet grillas under en längre tid på låg värme, och resulterar i en saftighet som är svår att få till på annat sätt.

  Man penslar kött med glaze inför kamadogrillning

 5. Pizza på grillen

  Hemmagjord pizza är en svårslagen favorit och med en bra pizzasten kan du göra lika mumsiga pizzor som italienarna! Genom att baka pizzan på grillen på en pizzasten får du en jämn gräddning och perfekt frasig botten. Se till att förvärma stenen eller pannan ordentligt innan du lägger på pizzan. Använd en deg som är lätt att hantera på grillen och var noga med att inte bränna dig, det går fort i grillen.

  Pizza bianco med äpple, kålrabbi och tångkaviar på skärbräda bredvid Bluegaz premium pizzaskärare

 6. Efterrätt på grillen

  Att grilla en kladdkaka är något som måste provas! Den underbart knapriga, lätt rökiga tonen hos en grillad kladdkaka (eller sockerkaka!) är oemotståndlig. Ett annat härligt sätt att avsluta grillkvällen på är med grillad persika och vaniljglass, eller varför inte använda gasolgrillen för att grilla en marängtårta? Det går även att grilla banan i folie – en klassiker som alla älskar. Här hittar du flera grillrecept på efterrätt som bara måste provas i år.

  Grillad kladdkaka på gallret av en gasolgrill med en skål med hallon vid sidan om

 7. Miljövänlig grillning

  Det bästa grilltipset för ett hållbart grillande är att se grillen som en investering för livet. Att köpa ny grill var tredje år skadar miljön mer än när man investerar i en grill som har hög kvalitet och därmed håller länge. Skippa engångsgrillen, undvik tändvätska och använd miljömärkt kol. Stäng av grillen när den inte används, istället för att låta den slösa energi. Rengör grillen ordentligt efter den har använts så att inte gamla matrester och fett skapar mer rök än vanligt. Läs mer här om hur du grillar miljövänligt. 

  Bluegaz X1 Premium Classic Gasolgrill på trädäck från sidan

Med dessa grilltips för 2024 är du mer än rustad för en grillsäsong fylld av härliga grillkvällar och nya smakupplevelser. Följ Bluegaz Instagram för ännu mer grillinspiration i vardagen.