Får man grilla på balkongen? Dessa regler gäller!

Kompisgäng grillar på balkongen

Får man grilla på balkongen? Tyvärr kan man inte säkert svara ja eller nej på den frågan, eftersom detta till stor del beror på vad din hyresvärd eller bostadsrättsförening beslutar. Det är alltså inte upp till dig eller lagen att bestämma, utan enskilda bedömningar görs av de som är ansvariga för varje lägenhetshus. En orsak till varför en förening kan säga nej till om man får grilla på balkongen är oro för brandrisken. En annan anledning är på grund av doften från maten som eventuellt kan störa grannar. 

Många skaffar en balkong för att kunna äta utomhus, men vet inte om det är tillåtet med grillning.

Finns eventuella eldförbud?
Ytterligare en orsak till att grillning inte godkänns är ev. torka vilket kan innebära ett allmänt eldförbud. Så även om din förening eller hyresvärd godkänt grillningen på balkongen så kan det finnas undantagslägen som står över det fattade beslutet. En annan aspekt är att det inte alltid är tillåtet att grilla med gasol på balkongen, men annan typ av grillning är godkänd, som den med elgrill eller liknande. Det vi rekommenderar är att börja med en tydlig och öppen kommunikation med de som ansvarar för ditt hyreshus, alternativt med de som sitter i bostadsrättsföreningen. 

Det är upp till bostadsrättsföreningen eller hyresvärden ifall man får grilla på balkongen.

Får du grilla på balkongen? Sammanfattning:

 1. Hyresvärden/bostadsrättsföreningen bestämmer

  Där finns ingen specifik lag som reglerar huruvida man får grilla på balkong eller inte utan regler kring grillning bestäms i bostadsrätter av bostadsrättsföreningen och i hyresrätter av hyresvärden.

 2. Brandrisk och matos styr

  Många föreningar tillåter ingen grillning alls på grund av brandrisk och störande matos.
  Vissa föreningar förbjuder grillning med kolgrill och gasolgrill men tillåter elgrillar då dessa är mindre brandfarliga. Kolla med din förening för att se vad som gäller för just dig!

 3. Eldningsförbud

  Var även medveten om ev. rådande eldningsförbud eller andra begränsningar som kan påverka.

 4. Hör med grannarna

  Det kan också vara bra att höra med sina grannar först då röken kan upplevas störande.

Läs fler artiklar om hur du grillar säkert.