9 tips för att grilla nyttigt – så grillar du mer hälsosamt

Grillade fruktspett med jordgubbar, kiwi, ananas och päron

Att grilla nyttigt handlar inte om att beröva sig själv allt som är gott och att aldrig kunna njuta av grillning igen. Istället handlar det om att hitta alternativ som känns enkla att genomföra och som samtidigt har en bättre effekt på ens hälsa.

Idag finns där en uppsjö av tips på hur du kan äta hälsosamt och göra bättre val vad gäller mat. Information kring hur man gör just grillningen nyttig är dock mer sparsam. Nedan har vi därför listat nio saker som du kan göra för att grilla både gott och nyttigt!

 1. Rengör grillen

  Se alltid till att grillen är ren när du ska använda den och ta för vana att rengöra den efter varje användning (se Bluegaz produkter inom grillrengöring. På så sätt undviker du att fett och matpartiklar byggs upp i grillen som du inte vill få i dig när du äter.

 2. Grilla vegetariskt

  Ett väldigt enkelt sätt att grilla nyttigt på är genom att skippa köttet ibland och lägga mer fokus på grönsaker (veggie power!). Att äta mer grönsaker är inte bara bra för hälsan men också för miljön och plånboken. Grönsaker som t.ex. svamp, morötter, sparris, squash och paprika gör sig speciellt bra på grillen och kan verkligen lyfta en måltid.

  För inspiration kan du kolla in Bluegaz egna vegetariska grillrecept. Våra recept är både smakrika och estetiskt tilltalande. Glöm inte att glazea dina grönsaker med lite olivolja innan grillningen för att undvika att de torkar ut.
  Vegetarisk grillad måltid med majs, paprika, tomater, zucchini, chili och lök

 3. Gör din egen sås och marinad

  Grilla nyttigt genom att göra din egen sås och marinad! De flesta såser och marinader som kan köpas i butik är oftast fyllda med massa socker och tillsatsämnen. Ett nyttigare alternativ är därför att göra din egen sås från scratch. Många gånger blir detta också godare. Testa t.ex. att göra din egen majonnäs, barbecue-sås, honungsmarinad och mer med ingredienser du redan har hemma!

  6 små skålar med såser - tzatziki, chilimayo, pesto, ketchup, svart, barbecuesås och aioli

 4. Välj miljömärkt grillkol

  Om du grillar med kolgrill försök alltid att välja grillkol som är märkt med Bra Miljöval. Miljömärkt grillkol har inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade skogsavverkningar.

 5. Portionskontroll

  Vi vet.. grillat är ju bara så himla gott så det är svårt stoppa sig själv och inte ta upp portion efter portion. Men ingen mage mår bra av att överäta så här gäller det att öva på självkontroll.

  Om du dessutom vänjer dig vid att grilla mer nyttigt hjälper detta din hjärna att skapa nya associationer till vad grillning innebär. Detta gör att du kan gå från att se grillning som ett mer onyttigt alternativ “som man bara unnar sig ibland” och ett istället lika fullvärdigt alternativ som att laga ihop en nyttig måltid vid spisen.
  Glöm inte heller att du kan grilla året om, grillning är inte något som bara är exklusivt för vår- och sommarmånaderna.

 6. Välj magert protein

  Om du ska grilla kött, så försök undvika processat kött såsom korv och hamburgare som generellt sett innehåller mycket salt, fett och kalorier. Satsa istället på mer magert protein såsom t.ex. kyckling, fisk eller kalkon. Denna typen av kött är inte bara kalorisnål men har också högt proteinvärde. Glazea köttet med en riktig god spice rub eller marinad så går du inte miste om smak.

 7. Grilla ditt kött ordentligt

  Om du ska grilla kött, så försök undvika processat kött såsom korv och hamburgare som generellt sett innehåller mycket salt, fett och kalorier. Satsa istället på mer magert protein såsom t.ex. kyckling, fisk eller kalkon. Denna typen av kött är inte bara kalorisnål men har också högt proteinvärde. Glazea köttet med en riktig god spice rub eller marinad så går du inte miste om smak.
  Man grillar kött och korv

 8. Byt ut side dishen till ett nyttigare alternativ

  Ett enkelt sätt att grilla nyttigt på är genom att välja en nyttigare side dish. Om du t.ex. grillar hamburgare, varför inte välja hamburgarebröd med fullkornsbröd istället? Detta är minst lika gott samt bidrar med extra fibrer och smak! Om du funderar på att grilla potatis, testa att byta ut detta till sötpotatis som har betydligt mer antioxidanter och inte höjer ditt glykemiska index lika mycket. Eller ta det ett steg ännu längre och ersätt kolhydraterna med en fräsch sallad. Där finns massor av goda och nyttiga alternativ du kan testa!

 9. Fixa en fruktdessert på grillen istället!

  Om du inte har testat att grilla frukt på grillen rekommenderar vi verkligen att du provar detta! När man grillar frukt karamelliseras det naturliga sockret i den höga värmen vilket gör att frukten får extra mycket söthet och smak. Dessutom är frukt och grönt fullt av vitaminer. Bra tips på frukt att grilla är t.ex. ananas, päron, bananer och äpplen.