Rengör kolgrillen i 5 simpla steg

Rengör kolgrill med grillgallerborste

Börjar det bli läge att rengöra kolgrillen? Då har du kommit rätt. I denna guide listar vi alla steg du behöver följa för att göra rent din kolgrill. För fler tips på hur du bäst sköter och tar hand om din grill kan du kolla här.

Hur ofta du ska rengöra kolgrillen beror såklart på hur mycket du använder din grill, men vår generella rekommendation är en enklare rengöring efter varje grillning och en grundligare städning efter 5-10 gångers användning. Märker du däremot att grillen inte fungerar optimalt innan detta kan det vara läge att ta tag i det tidigare.

ENKLARE RENGÖRING AV KOLGRILL

För att spara så mycket tid som möjligt är det bäst att ta för vana att skrubba grillgallret efter varje användning. På så sätt ser du till att mat- och fettrester inte byggs upp i allt för stor grad vilket underlättar vid en grundligare rengöring av grillen senare. Detta tar inte särskilt mycket tid och din grill kommer att tacka dig i slutändan.

Du behöver:

 • Soppåse
 • Grillgallerborste

1. Låt grillen svalna

Grilla som vanligt och avnjut din mat i lugn och ro. Låt grillen svalna och påbörja därefter rengöringen medan grillen fortfarande är lite varm.

2. Skrubba rent grillgallret

Skrubba bort den värsta smutsen från det varma grillgallret med hjälp av en grillgallerborste i mässingborst. Värmen hjälper till att bränna bort smutsen och gör det lättare att avlägsna mat- och fettresterna.

3. Töm askan

Ta gärna för vana att tömma askan efter grillningen. OBS: Tänk på att kontrollera att askan är helt sval innan du slänger den för extra säkerhet. Läs våra tips på vad du ska tänka på när du slänger askan efter grillningen.

Rengör kolgrill med grillgallerborste

GRUNDLIG RENGÖRING AV KOLGRILL

Vid en mer djupgående rengöring behövs lite fler hjälpmedel och investering i tid för att verkligen få bort all smuts.

Du behöver:

 • Soppåse
 • Grillgallerborste
 • Skrapa
 • Rengöringssvamp
 • Såpa
 • Trasa
 • Spann med vatten
 • Matolja
 • Ev. grillrengöringsmedel
 • Ev. diskhandskar

 1. Töm askan

  Börja med att tömma grillen på aska och övrigt skräp i grillens botten om inte detta redan är gjort sedan tidigare. Många grillar har en inbyggd askkopp som  kan lyftas ut och tömmas men om detta inte finns behövs grillgallret och kolgallret lyftas av för att komma åt. Använd en liten sopborste eller askfångare för att fånga upp askan.

  Häll därefter över askan i en soppåse, förslut den och släng i restavfall. Läs mer här om vad du ska tänka på när du gör dig av med askan efter grillning.

 2. Rengör grillgaller och kolgaller

  Plocka av grillgallret och kolgallret. Skrubba rent gallerna på båda sidor med hjälp av en grillgallerborste samt en tvättsvamp som doppas i ljummet såpvatten. Skrubba inte för hårt utan i lagom tempo, upp och ner längs gallret. Det är viktigt att grillgallerborsten är i ett skonsamt material såsom mässingborst så att gallret inte skadas. 

  För grövre smuts kan du behöva komplettera med en grillskrapa. Vi rekommenderar vår multifunktionella 3-i-1 grillgallerborste som inkluderar en grillborste, en grillskrapa och en grövre rengöringssvamp. Är smutsen väldigt envis kan gallret behövas läggas i blöt i 15 minuter innan rengöring.

  (OBS: det går att diska ett rostfritt grillgaller i diskmaskinen om smutsen inte är extrem, vi rekommenderar dock inte att detta görs med andra typer av galler såsom gjutjärnsgaller mm.)

  Rengör grillgaller på kolgrill med rengöringssvamp och såpa

 3. Olja in grillgallret

  När gallrena är rena, torka av dem noga och säkerställ att det inte finns någon fukt kvar. Använd sedan en bit hushållspapper för att olja in grillgallret med matolja. Detta återställer oljehinnan som fanns innan rengöringen (detta steget är speciellt viktigt om grillgallret är i gjutjärn). Torka sedan av eventuell överflödig olja.

 4. Rengör kolgrillen invändigt

  Rengör grillen invändigt genom att skrubba rent inuti grillskålen och locket. Inuti grillen, främst på lockets insida kan det ibland finnas vad som ser ut att vara avflagnade svarta färgbitar. Detta är inget att oroa sig för, utan är bara smuts som bildas av fett och rök vid normalanvändning av kolgrillen. Du får bort detta med hjälp av en rengöringssvamp samt lite såpa och ljummet vatten. Torka av alla ytor noga för att undvika fukt i grillen.

 5. Rengör kolgrillen utvändigt

  Torka av grillens externa ytor såsom lock, grillskål och stativ mm. med hjälp av en trasa eller tvättsvamp som doppas i ljummet såpvatten. För ett extra skinande resultat,  använd ett fettlösande spray såsom t.ex. Bluegaz rengöringsspray för rostfritt (detta spray gäller bara förutsatt att din grills utsida är i rostfritt såklart). När du är klar torkar du av alla ytor tills det är helt torrt.

  OBS: Var alltid noga med att läsa på baksidan av rengöringsmedlet för att inte råka använda produkter som är polerande eller frätande (som t.ex. stålull). Detta kan skada och repa emaljen på grillen.

  Rengör kolgrill utvändigt och torkar av

Slutliga tips

Se över skruvar
Innan du sätter tillbaka alla delar såsom grillgaller och kolgaller är det ett bra tillfälle att se över alla skruvar och efterspänna vid behov.

Använd ett grillöverdrag
När grillen inte används bör den täckas den med ett grillöverdrag för att skydda den från smuts, regn och andra väderfaktorer. Detta kommer göra att grillen håller längre och minimera risken för rost.