Kolgrill eller gasolgrill – vilken typ av grill ska du välja?

Grillar halloumi- och grönsaksspett på Bluegaz Z1 gasolgrill

Debatten om kolgrill eller gasolgrill kan leda till heta diskussioner, åtminstone om man är lite av en grillentusiast. I denna artikel jämför vi därför fördelarna och nackdelarna med båda typer för att göra det lättare för dig att ta rätt köpbeslut. Du finner även en sammanfattning längst ner.

Kolgrill eller gasolgrill – Grillprocessen

En av de absolut största fördelarna med gasolgrill vs. kolgrill är hur enkel och effektiv gasolgrillen är att använda. Det enda du behöver göra för att sätta igång gasolgrillen är att vrida på gasolen och skruva upp temperaturvredet till önskad temperatur, ungefär som du gör med en spis. Gasolgrillen är grillklar på bara några minuter och med temperaturvreden går det snabbt att ändra temperatur efter behov.

Tack vare att du har flera brännare i en gasolgrill kan du med fördel också ha olika temperaturzoner för olika sorters kött och grönsaker. Vissa gasolgrillar har dessutom sidobrännare som är perfekt för att koka upp potatis eller sås. Om man vill kan man rentav laga hela sin middag på grillen! Bekvämligheten med gasolgrill uppmuntrar också till att man fortsätter grilla även efter “grillsäsongen” och året runt.

Med en kolgrill har du en längre startsträcka då du sällan får önskad glöd och temperatur på första försöket. Det är också svårare att kontrollera temperaturen i en kolgrill, även om man har luftflödesventiler och lock till hjälp. Älskar man kolgrillning är detta kanske en del av charmen men för de flesta och speciellt för nybörjaren är gasolgrillen definitivt ett mer användarvänligt alternativ.

Kolgrill eller gasolgrill – Pris

Gasolgrillar är generellt sett dyrare än kolgrillar. Ur ett bränsleperspektiv är dock gasol billigare än kol vilket gör att en gasolgrill lönar sig i längden. Det kan därför vara värt de där extra tusenlapparna, speciellt om du har planer på att använda grillen ofta. Det finns dessutom många prisvärda gasolgrillar som inte behöver kosta mer än några tusenlappar – kolla till exempel in vår modell Bluegaz Z6 som ger både stor grillyta samt flera brännare till ett bra pris.

Om man har en tajt budget och grillar mer sällan är en kolgrill kanske ett bättre alternativ. Att hitta en billig kolgrill för några hundralappar är inga större problem men kan påverka kvalitén negativt.

Kolgrill eller gasolgrill – Smak

Något som många ofta lyfter fram när de pratar om att grilla med kol vs. gasol är att kol ger mer rökig smak på köttet. Detta stämmer dock inte. Flera blindtester har gjorts, bl.a. en av Dagens Nyheter, som alla visat att försökspersonerna inte kunnat urskilja någon skillnad mellan kolgrillat och gasolgrillat kött. Många tror att det är kolen i sig som ger den karaktäristiska rökiga smaken men egentligen är det ett resultat av att fett droppar ner från köttet och blir förbränt. Detta gör att det uppstår en doftande rök som sen kan sätta sig i köttet.

Att det droppar ner fett på kolen händer väldigt ofta när man grillar med kolgrill, vilket förklarar varför vissa associerar en rökigare smak med just kolgrillat. Men detta kan också mycket väl hända med en gasolgrill när fett droppar ner på flamtämjarna och blir förbränt.

Den s.k. “rökiga smak” som sägs uppstå av denna process, oavsett om det är på en kolgrill eller gasolgrill, är dock väldigt subtil och inget som gemene man kan känna av. Det bör därför inte vara en stor faktor när du ska välja en grill.

Om du verkligen vill ha en rökig smak och lukt på ditt kött när du grillar gör du bäst i att investera i en röklåda och rökspån med goda smaker. Där kan man man snacka om en konkret skillnad i smak. En röklåda har ett perforerat lock vilket gör det lätt för röken att cirkulera.

Kolgrill eller gasolgrill – Rengöring

Oavsett om du har en kolgrill eller gasolgrill behöver du rengöra grillen regelbundet. Detta blir extra viktigt när du har en gasolgrill där fett och matrester ofta droppar ner på flamtämjarna.

Enligt Sören Wretling på Livsmedelsverket kan cancerframkallande ämnen bildas om man inte rengör grillen ordentligt eftersom matresterna då ligger och pyr varje gång man använder grillen. Då gasolgrillen oftast är lite större och har fler komponenter än en kolgrill kan en ordentlig rengöring ta lite längre tid än vid en kolgrill. Det räcker dock med en enklare rengöring efter varje användning och en mer grundlig rengöring var femte till tionde grillning.


Kolla gärna in våra guider så rengör du gasolgrillen eller så rengör du kolgrillen för fler tips.

Kolgrill eller gasolgrill – Andra faktorer

Andra fördelar och nackdelar med gasolgrill är att de är väldigt snygga och stilrena, osar mindre än en kolgrill och ofta har smarta extrafunktioner såsom belysning och instrumentpanel som underlättar din grillning. Gasolgrillar håller generellt sett också längre än en kolgrill. Om du har platsbrist eller vill kunna flytta runt grillen mycket är en kolgrill kanske en bättre alternativ då dessa oftast är mindre och lättare än gasolgrillar. De flesta gasolgrillar kommer dock med hjul vilket underlättar förflyttning av dem. Om du skaffar en gasolgrill är det också väldigt viktigt att vara noga med säkerheten. Du bör kontrollera gasolslangen regelbundet för att förebygga mot eventuella läckskador och som tidigare nämnt alltid vara noggrann med rengöringen.

En stor fördel för många som föredrar kolgrill är att de anser att detta ger en mer “mysig” och “äkta grillkänsla”. Detta har förmodligen sina rötter i att de flesta är uppväxta med den där speciella kolgrillsdoften och sociala samvaron medan man väntar på glöden. Det finns dock inget som säger att du inte kan skapa samma traditionella grillkänsla med en gasolgrill. Fler och fler går över till gasolgrill och upptäcker att de uppskattar fördelarna och skapar sina egna traditioner. Vissa gillar dock utmaningen och nostalgin med kolgrill, och då ska man givetvis välja det. Det viktigaste när du ska göra ditt beslut är att välja det som du tror att du kommer att trivas bäst med och få mest nytta av baserat på de faktorer vi har listat. Gör du det så kommer du med största sannolikhet bli hur nöjd som helst!

Sammanfattning av fördelar och nackdelar

Fördelar med gasolgrillNackdelar med gasolgrill
Snabbt grillklar, du kan börja grilla efter bara några minuterOfta dyrare att köpa (de är dock billigare på lång sikt eftersom gasol är billigare än kol)
Lätt att reglera temperaturenOfta större och tyngre att flytta
Ingen skillnad i smakupplevelse jämfört med kolgrillSlangen måste kontrolleras ofta för att förebygga mot läckskada
Enkel att använda, perfekt för den som inte är grillvanKräver mer underhåll
Lägre driftkostnad då gasol är billigare än kol
Har ofta flera brännare vilket gör att du kan laga olika sorters mat på flera olika temperaturzoner
Osar mindre
Snygg och stilren
Har ofta smarta extrafunktioner såsom belysning och instrumentpanel
Gör det lätt att grilla året om
Håller generellt längre än en kolgrill
Fördelar med kolgrillNackdelar med kolgrill
Ofta billigare att köpaTar längre tid att börja grilla
Doftar mer intensivt än gasolgrillSvårare att reglera temperaturen
Vissa anser att kolgrillning ger mer “äkta grillkänsla”Dyrare driftkostnad då kol kostar mer än gasol
Ofta mindre och lättare att flyttaOsar mycket
Enkel att underhålla