Så undviker du att kött fastnar på grillen

Grillar entrecôte, örtpotatis och skivad squash på Bluegaz Z5 Gasolgrill

Att ha mat som fastnar på grillgallret kan vara väldigt frustrerande, speciellt när det är en finare bit kött. Delar av köttet skrapas av och det blir en salig röra på grillytan samtidigt som slutresultatet är en torr och inte så vacker stek. Men var inte orolig! Oavsett om det är entrecôte, hamburgare eller kyckling som fastnar på grillen kommer här sju smarta tips som hjälper dig att undvika problemet!

Vad händer när kött fastnar på grillen?

När kött fastnar på grillen är det för att det har uppstått en kemisk bindning mellan köttet och gallret. Proteinet i köttet reagerar med atomerna i metallen på gallret och skapar en attraktion likt en magnet. Denna kemiska bindning kan uppstå av flera olika anledningar. Nedan har vi listat sju olika orsaker och hur du bäst motverkar dem.

Så undviker du att kött fastnar på grillen

 1. Rengör grillgallret

  Smutsiga grillgaller är en av de främsta orsakerna till att mat fastnar. Grillgaller som är täckta i fett och matrester tenderar att agera som klister och göra grillprocessen onödigt svår.

  Rengör därför grillgallret regelbundet (vi rekommenderar att du tar för vana att göra detta före eller efter varje grillning). Använd en bra grillborste och/eller skrapa för att effektivt skrubba bort smutsen. Kolla in våra guider här för mer information om hur du rengör grillen.

  Grillgaller på gasolgrill rengörs av Bluegaz grillgallerborste lång

 2. Olja in grillgallret

  Genom att applicera olja på grillgallret skapas en barriär som hindrar köttet från att fastna. 

  Olja därför alltid in grillgallret innan du börjar grilla. Doppa lite hushållspapper i olja och smörj in grillgallret (en grilltång kan användas för att underlätta). Tänk på att endast applicera ett tunt lager olja. Om olja droppar ner i grillen kan detta leda till att lågor flammar upp.

  Tänk även på att välja en matolja med hög rykpunkt, det vill säga som tål höga temperaturer. Vegetabiliska oljor som raffinerad olivolja eller rapsolja är bra alternativ. Man kan även använda non-stickspray, dock är många av dessa mycket lättantändliga och ska därför enbart appliceras på kalla grillgaller.

  Grillgaller oljas in

 3. Olja in köttet

  Samma logik här. Genom att täcka köttet med olja uppstår en skyddande barriär mellan köttet och grillgallret.

  Se till att torka av köttet först och tillsätt oljan efteråt. Om köttet redan är marinerat i en oljebaserad marinad kan du skippa detta steg.

  Jamaican Jerk och majs grillas på Bluegaz Z1 Gasolgrill

 4. Förvärm grillen

  När kött placeras på en varm grill kommer fukten i köttet att förångas och denna ånga kommer att bilda en skyddande barriär mot gallret som förhindrar att köttet fastnar.

  Ta därför för vana att alltid förvärma grillen innan du lägger på någon mat. Låt grillen kommer upp i hög värme (vänta minst 8-10 minuter). Justera därefter värmen till måltemperaturen och lägg på köttet. Om du hör ett fräsande sizzlande ljud när köttbiten läggs på så vet du att grillen är tillräckligt varm.

  Kvinna lyfter lock på Bluegaz Z5 Gasolgrill

 5. Vänd inte för snabbt

  Ibland kan det vara så enkelt som att du försöker vända på köttet för snabbt. Köttet måste hinna få en brynt yta så att proteinerna hinner stelna och är redo att släppa innan det går att vända. 

  Om du märker att köttet inte vill lossna direkt, ge det bara en liten stund till. 

  Grilltång lyfter på köttbit som grillas

 6. Använd inte för mycket socker

  En annan anledning till att kött kan fastna på grillen är om du har använt kryddor och såser med för högt sockerinnehåll. Detta är för att sockret förbränns och omvandlas till kol vilket i sin tur fäster sig på grillgallret. 

  Om du planerar att använda någon form av rub, glaze eller marinad, försök därför att välja en med så lite socker som möjligt.

  Penslar på chiliglaze på laxsida på Bluegaz Z2 Island gasolgrill

 7. Vira in köttet i aluminiumfolie

  Ett praktiskt alternativ är att lägga köttet i aluminiumfolie. Detta kan även snabba upp tillagningstiden och göra köttet extra mört. Samtidigt går du miste om grillränder och den där distinkta rökiga smaken. Ömtålig mat som grönsaker och lax samt tjockare köttbitar passar extra bra att packa i aluminiumfolie.

  Om du väljer att använda aluminiumfolie, tänk på att använda tillräckligt mycket och se till att täta folien väl.

  Laxsida med chiliglaze i folie grillas på Bluegaz Z2 Island gasolgrill tillsammans med sparris