Vinterförvaring av grill – så gör du!

Gasolgrill med grillöverdrag täckt av snö utomhus

Medan vissa grillar året om föredrar andra att ställa undan grillen under vintermånaderna. I denna guide får du praktiska tips på hur du bäst förbereder grillen inför vintern och ställer undan den för förvaring. Detta kommer att hjälpa bibehålla grillens kvalitet och se till att den håller i många år framöver.

Steg 1) Rengöra grill inför vintern

Det första steget innan vinterförvaring av grillen är att ge den en grundlig rengöring. Om detta är något du ofta skippar är det definitivt dags att börja med denna rutin.

Varför ska jag göra detta?
Att rengöra grillen inför vintern är viktigt ur flera olika perspektiv. Borttagningen av fett, matrester, kol, kvistar och löv med mera minskar risken för att gnagare och skadedjur som möss och spindlar kryper in i grillen och bygger bo. Om matrester får ligga kvar för länge kan detta också leda till mögel. Matpartiklar kan också ruttna och bli surt vilket i sin tur kan leda till rost. 

Om aska och kol lämnas kvar i en kolgrill utan överdrag kan vatten sippra in och förvandla denna massa till en cementlik substans som är väldigt svår att få bort.

Städning när du förbereder grillen inför vintern är helt enkelt A och O.

På gasolgrill
På en gasolgrill påbörjar du rengöringsprocessen med att sätta igång grillen och bränna bort bakterier och eventuella matrester. Detta görs med stängt lock under allt från 5 till 15 minuter. Stäng därefter av gasolen och ge alla grillens komponenter, insida och utsida, en djupgående rengöring. Glöm inte att tömma droppbrickan.

Torka sedan av alla delar noggrant så att inget vatten finns kvar. För att vara helt säker på att grillen är torr kan du värma upp den igen i ca 10-15 minuter. Avsluta med att olja in grillgaller, brännare och rostfria ytor med ett tunt lager matolja. Olja stöter bort fukt och skapar således ett extra lager av skydd mot rost.

Läs mer om hur du utför varje steg i vår guide: så rengör du gasolgrillen.

På kolgrill
På en kolgrill är första steget att ta bort eventuella askrester. Aska kan absorbera fukt så om det lämnas kvar för länge inuti grillen kan detta leda till korrosion. Läs här om hur du tömmer askan på ett säkert sätt.

Efter detta gäller samma åtgärder som vid en gasolgrill: börja med att grundligt rengöra kolgrillens alla delar, torka noga av, och avsluta med att olja in grillgallret och rostfria ytor för att skydda mot rost.

Se hur du gör steg för steg i vår guide: så rengör du kolgrillen.

Steg 2) Inspektera grillen

Innan du ställer undan grillen rekommenderar vi att du gör en inspektion och kollar efter eventuella skador. Om ett fel upptäcks är det bättre att fixa detta direkt eftersom kallt väder kan förvärra skadan och du vill kunna säkerställa att grillen är redo när du plockar fram den till våren igen.

Var uppmärksam på områden där det lätt kan uppstå sprickor eller bucklor. Kontrollera t.ex. temperaturvred, gasventiler och brännare. Ta även en titt på din gasregulator och slang och kontrollera efter gasläcka.

Om en komponent behöver ersättas kan du undersöka vilka möjligheter det finns att köpa till reservdelar. På Bluegaz säljer vi reservdelar för de flesta av våra grillar.

Steg 3) Vidta förebyggande åtgärder

Beroende på vilken typ av grill du har finns där vissa åtgärder vi rekommenderar att du gör i förebyggande syfte innan du vinterförvarar grillen.

Förvaring av gasolgrill – att tänka på

  • Koppla ur gasoltank: Se till att flaskventilen på gasoltuben är avstängd. Koppla sedan ur slangen och flytta gasoltuben så att den förvaras långt borta från grillen (helst utomhus). Om din grill ska förvaras utomhus är det okej att lämna gasoltuben inkopplad så länge du har säkerställt att gasoltillförseln är avstängd.
  • Ta in slang och regulator: Om du vet att du kommer grilla under vintern kan du låta slang och regulator sitta kvar på grillen, annars rekommenderar vi att detta tas av och förvaras inomhus. Detta är på grund av det finns risk för att att slangen och regulatorn tar skada vid stora väderförändringar. Vid minsta osäkerhet, gör gasläckagetest för att kolla efter eventuella sprickor i slangen.
  • Plocka ur eventuell elektronik: Om din gasolgrill har några elektriska komponenter är det rekommenderat att ta ur dessa för att undvika rost. Exempelvis om din grill har elektronisk tändning bör du plocka ut tändningsbatteriet.
  • Plasta in brännare för att avskräcka kryp: Insekter och spindlar älskar små utrymmen som de kan bygga bo i, det är därför klokt att plasta in brännare och andra utsatta grillkomponenter, t.ex. temperaturvred och gasventiler. Även regulatorslangen, gasledningsöppningen och gasoltankens munstycke är bra att plasta in för att undvika ovälkomna gäster.

Förvaring av kolgrill – att tänka på

  • Plocka ur eventuellt bränsle: Vissa kolgrillar har förvaring för kol eller pellets inuti grillen. Detta är bäst att plocka ur och flytta till en torr och sval plats med låg risk för fukt.
  • Töm på aska: Som tidigare nämnt under stycket om rengöring är det mycket viktigt att tömma grillen på aska. Om vatten sipprar in i grillen finns det annars risk för att askan stelnar till en cementlik substans vilket kommer att försämra grillens prestanda.
  • Plocka ur eventuell elektronik: Precis som för gasolgrill är det bra att plocka ur eventuella elektriska komponenter, som till exempel temperaturmätare.

Steg 4) Täck med grillöverdrag

Nästa sak du vill göra är att skydda grillen över vintern med ett bra grillöverdrag. Ett överdrag håller grillen ren och fri från diverse smuts som löv och fågelavföring samt stänger ute skadedjur och gnagare som gärna kryper in i din mysiga grill. Eftersom grillen hålls torr minskar det också risken för att fukt uppstår vilket kan leda till mögel och rost.

OBS:
Om det inte hålls torrt och fuktfritt under grillöverdraget kan detta stjälpa snarare än att hjälpa grillen. Risken för detta är speciellt stor om grillen står undanställd hela vintersäsongen. Var därför mycket noga med att:
– Rengöra alla delar grundligt och torka av så att grillen är 100% torr innan överdraget tas på.
– Välja ett överdrag i ett tyg som andas.
– Ta av överdraget och lufta grillen några timmar emellanåt
.

Läs vår guide: därför behöver du ett grillöverdrag för mer information.

Steg 5) Förvaring av grill

Nu när du har förberett grillen inför vintern är det dags att ställa undan den. Men kan grillen stå ute vintertid eller ska den helst förvaras inomhus?

Förvara grill inomhus
Din grill ska allra helst förvaras inomhus på en sval och torr plats, gärna i ett utrymme som är både uppvärmt och väl ventilerat. Det viktigaste är att grillen är skyddad från diverse väderfaktorer vilka kan orsaka rost, mögel och andra skador. Speciellt solens strålar och varmare temperaturer till våren kan öka risken för mögel.

OBS: Kontrollera att det inte finns stora eller tunga föremål som kan ramla på grillen och ha inte heller saker som lätt kan börja brinna i närheten.

Bra utrymmen för förvaring inomhus är exempelvis ett förråd, garage, källare, skjul eller friggebod.

Förvara grill utomhus
Om du inte har möjlighet att förvara grillen inomhus eller kanske planerar att fortsätta grilla trots kyligare grader, går det fortfarande bra att låta grillen stå ute vintertid. Om detta är fallet är det dock mycket viktigt att skydda grillen så mycket som möjligt från starka vindar, solens direkta strålar, snö och nederbörd, vilka kan ha negativ påverkan på grillen.

Bra utrymmen för förvaring utomhus är ställen där grillen kan stå i lä, exempelvis under ett skärmtak, altantak, på en balkong eller i ett lusthus. Undvik att förvara den på fuktig mark, som gräs.

Förvaring av grill inomhus i garage.
Förvaring av grill inomhus i garage.

Förvaring av grill utomhus under takterrass.
Förvaring av grill utomhus under takterrass.

FÖRVARA GRILL INOMHUS FÖRVARA GRILL UTOMHUS
Fördelar
• Mindre risk för rost och mögel
• Skyddar mot kryp och gnagare
• Mindre risk för externa skador som t.ex. solblekning eller att grillen välter p.g.a. kraftiga vindar
Fördelar
• Smidigt vid vintergrillning eftersom grillen förmodligen redan står inkopplad
• Tar inte upp värdefull yta inomhus
• Mer praktiskt när man vill lufta av grillen
Nackdelar
• Måste flytta ut grillen varje gång man vill grilla vilket gör det något mindre praktiskt

Nackdelar
• Ökad risk för rost och mögel
• Större exponering för kryp och gnagare
• Högre risk för externa skador

Steg 6) Förvaring av bränsle

Förvaring av gasolflaska:
Eftersom gasol är brandfarligt bör det förvaras utomhus. Om gasol skulle börja läcka från en gasoltub inomhus kan detta förorena utrymmet och vara farligt om minsta lilla gnista uppstår. Det är därför extremt viktigt att gasoltuben förvaras i ett väl ventilerat utrymme, allra helst utomhus, på säkert avstånd från objekt som kan vara brandfarliga som t.ex. din grill.

Lyckligtvis utgör minusgrader inte någon fara för en gasoltank, så du kan med fördel placera gasoltuben utomhus under vintertid. Undvik dock att förvara den direkt i solen. Extremt höga temperaturer under en längre tid kan öka trycket i tanken vilket kan leda till att gasol läcker ut.

En annan viktig sak är att se till att gasolflaskan står upprätt för att säkerställa funktionen hos gasoltubens säkerhetsventil vilken släpper ut övertryck om trycket i flaskan skulle bli för högt. Gasol är tyngre än luft och kommer rinna ut genom ventilen om flaskan ligger ner.

För att skydda mot snö, smuts och rost kan man täcka gasoltuben med en plastpresenning eller speciellt överdrag för gasoltub. Detta förlänger tankens livslängd.

OBS: Tänk på att gasol kan bli trögflytande ner mot plus 4-5 grader så om du planerar att vintergrilla, kan du placera gasolflaskan i ett rumstempererat (men väl ventilerat) utrymme några timmar innan du ska grilla för att motverka detta. Läs vår artikel om hur du grillar säkert i kallare väder för fler tips till vintergrillning.

En bra plats för förvaring av gasoltub är en miljö med mycket ventilation, helst utomhus, på platt mark, i skuggan, och så långt borta från vind som möjligt. 

Förvaring av gasoltub inomhus
Förvaring av gasoltub utomhus.

Förvaring av grillkol i hink.
Förvaring av grillkol i hink.

Förvaring av grillkol
Grillkol suger upp vatten som en svamp och kan lätt tappa i sin förmåga att tända om de utsätts för fukt. Bränsle till kolgrillen ska därför aldrig förvaras inuti grillen eller i sin påse, om det finns risk för att fukt uppstår. Det räcker att en påse med grillkol står på ett garagegolv som är fuktigt, så kan detta tränga igenom påsen och förstöra kolen.

En bra plats för förvaring är en torr och sval plats, exempelvis i någon form av lufttät behållare så som en hink med lock.

Så där, nu vet du allt du behöver veta för att natta din grill och se till att den sover riktigt gott under vintern!

Vinterförvaring av grill – Sammanfattning

  1. Rengör grillen grundligt och torka noggrant av.

  2. Inspektera grillen efter skador.

  3. Vidta förebyggande åtgärder.

  4. Täck med grillöverdrag.

  5. Förvara grillen på sval och torr plats med låg risk för fukt.

  6. Förvara gasolflaska utomhus och grillkol i torrt utrymme.