Rengör gasolgrillen i 7 enkla steg

Städprodukter till rengöring av gasolgrill

Dags att rengöra gasolgrillen? Här kan du läsa våra praktiska och konkreta tips för hur du rengör gasolgrillen och alla dess komponenter i 7 steg. För extra tips kan du även kolla in våra andra artiklar om skötsel och rengöring av grill.

Hur ofta du ska rengöra gasolgrillen beror på hur mycket du använder din grill. Vi rekommenderar att du ger din grill en enklare rengöring efter varje grillning och en mer djupgående rengöring efter att du har använt grillen 5-10 gånger. Om du märker att din grill har svårt att komma upp i temperatur kan detta också vara ett tecken på att det finns för mycket smuts och fett i vägen och att det är dags att städa den.

Vad du behöver:

Här är en lista över grillrengöringsprodukter du kan behöva när du rengör gasolgrillen:

 • Grillgallerborste
 • Skrapa
 • Såpa och/eller grillrengöringsmedel
 • Trasa
 • Rengöringssvamp
 • Papper
 • Matolja

 1. Rengör grillgallret

  Enkel rengöring utav grillgaller:
  För en enklare rengöring av grillgallret kan du ta för vana att före eller efter varje grillning, sätta grillen på hög värme med locket på i ca 5-15 minuter. Detta dödar bakterier samt gör att fett eller matpartiklar som kommit som ett resultat av din grillning bränns bort – något som i sin tur gör nästa rengöring lättare. Ett annat alternativ är att du, efter grillen har svalnat, tar en grillgallerborste, helst i mässingborst eftersom detta är ett av de mer skonsamma materialen, och skrubbar bort resterna med den.

  Grundlig rengöring utav grillgaller:
  Om det är dags för en mer grundlig rengöring av grillgallret rekommenderar vi att du plockar av grillgallret och sedan skrubbar detta rent med en grillgallerborste och en rengöringssvamp som du doppar i ljummet såpvatten. I Bluegaz praktiska 3-i-1 grillborste får du både en grillgallerborste i mässingborst, en skrapa och en grövre rengöringssvamp. Glöm inte att tvätta rent på båda sidor av gallret. Du kan även diska grillgallret för hand eller rengöra gallret i diskmaskinen om du har plats. Om du har ett grillgaller med riktigt grova och envisa rester kan du lägga det i en spann med ljummet vatten och såpa i 15 minuter för att lösa upp smutsen innan du börjar skrubba det.

  Grillgaller rengörs med Bluegaz 3-i-1 grillgallerborste

 2. Olja in grillgallret

  Efter att du är klar är det viktigt att du oljar in grillgallret med lite matolja eftersom oljehinnan försvinner när du tvättar gallret. Genom att doppa lite hushållspapper i olja och smörja in gallret med det ser du till att maten inte fastnar lika lätt vid framtida grillningar. Detta är framförallt viktigt om grillgallret är av gjutjärn. Se dock till att du torkar av gallret ordentligt för att få bort överflödig olja.

  Grillgaller oljas in

 3. Rengör flamtämjarna

  Nästa steg är att plocka ur och rengöra flamtämjarna. Detta gör du enklast med hjälp av en rengöringssvamp och såpa alternativt genom att diska dem i diskmaskinen eller för hand. Glöm inte att torka av.

 4. Rengör brännare

  För att rengöra brännarna kan du antingen använda dig av en tvättsvamp eller en mjuk borste som du doppar i ljummet såpvatten. Torka försiktigt bort smuts och fett. Om dina brännare är gjorda av gjutjärn kan det även vara bra att smörja in dem med matolja efteråt (det räcker att du gör detta ett par gånger under säsongen). Torka av. Kontrollera även hålen i brännarna och använd ett tunt rör eller en styv tråd såsom t.ex. en tandpetare eller ett öppet gem för att få bort eventuella objekt som kan blockera gasflödet.

 5. Rengör droppbricka

  Om din grill har en avtagbar droppbricka, eller fettuppsamlare som det också kallas, kan du ta ut den för enklare rengöring. Beroende på hur mycket fett som har ansamlats kan du använda en skrapa för att få ihop alla fettrester så att du enkelt kan slänga det. Efter detta tar du bara en rengöringssvamp doppad i ljummet såpvatten och skrubbar rent den alternativt diskar den. Glöm inte att torka av den noga innan du sätter tillbaka den.

 6. Rengör botten av gasolgrillen

  Även botten av gasolgrillen, eller grillboxen som det också kallas, behöver rengöras ibland. För att rengöra insidan av gasolgrillen är det bäst att använda en tvättsvamp med ljummet såpvatten och torka av noga. I vissa fall kan du även behöva en skrapa för att få bort mer envis smuts. Tänk på att mycket fett och matrester tenderar att byggas upp under brännarna så se till att vara extra noggrann där.

  Botten av gasolgrill rengörs med hjälp av skrapa

 7. Rengör utsidan av grillen

  Torka av externa ytor på gasolgrillen såsom lock, sidobord, skåp med mera med hjälp av en trasa och en blandning av såpa och ljummet vatten. Få bort överflödig såpa med hjälp av vattenspray och en torr trasa. Om din grill är i rostfritt stål kan du även använda vårt rengöringsspray för rostfritt för att få din grill att se riktigt skinande ren ut. Spraya detta på ytan och torka av med hushållspapper. Om du upptäcker att din grill har lite ytrost kan du enkelt ta bort detta med hjälp av en syrafri olja som du applicerar med en torr trasa.

  Rostfritt spray sprayas på gasolgrill

Slutliga tips

Sätt gasolgrillen på hög värme i 10 minuter
Efter en grundlig rengöring av gasolgrillen kan du, för att säkerställa att eventuella rester av såpa eller rengöringsmedel verkligen är helt borta och att allting är torrt, sätta på gasolgrillen på hög värme med stängt lock i 10 minuter.

Kolla efter läckor
Kontrollera regelbundet (gärna flera gånger under säsongen) att du inte har läckage på din gasanslutning genom att applicera en såpalösning på slang och gasolkopplingar (se vår guide som visar hur). Om du ser att där dyker upp bubblor någonstans är detta ett tecken på att där finns en läcka. Om sådant är fallet måste du köpa ett nytt regulatorset. Generellt rekommenderar vi att man byter ut sitt gasregulatorset var tredje år för att säkerställa att detta problem inte uppstår. Se Bluegaz gasregulatorset.

Skydda grillen med grillöverdrag
När du inte använder din grill är det bra att skydda den från omgivningen med hjälp av ett grillöverdrag. Ett överdrag till grillen ser till att regn och annan smuts inte samlas på din grill vilket förlänger din grills livstid och hindrar den från att rosta. Här kan du se våra grillöverdrag.

Undvik dessa misstag
Det finns flera metoder för att rengöra grillen, men vissa av dem kan vara rentav skadliga. Läs vår artikel om vad du bör undvika när du rengör gasolgrillen för att vara på säkra sidan.