7 bästa grilltillbehören du behöver

Man iklädd grillförkläde och grillhandskar håller i grilltång

Vilka grillverktyg behöver man egentligen? I denna guide delar vi med oss av sju essentiella och enkla grilltillbehör som hjälper dig att komma igång med grillningen. Detta innefattar både redskap för att starta upp och sköta grillen såväl som verktyg som används för att hantera maten under grillprocessen. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad grillare hittar du förslag på några av de mest användbara och bästa grilltillbehören i listan nedan!

 1. Grilltång och grillspatel

  Stabila grillverktyg som du kan plocka upp maten med är A och O när du grillar. Använd en grillspatel och grilltång för att smidigt kunna vända på maten vid behov och säkerställa bästa möjliga grillresultat. Här är det speciellt viktigt att välja en grilltång och en grillspatel med tillräckligt långt skaft så att du inte bränner dig på grillen. Se våra grillbestick och utensilier

  Fisk plockas upp med hjälp av Höfats Grilltång

 2. Grillgallerborste

  Att hålla grillen ren är viktigt ur både ett hälsoperspektiv och ett hygieniskt perspektiv. Det enklaste sättet att rengöra grillen på är med en ordentlig grillgallerborste. Skrubba rent grillgallrena på grillrester och fett så ofta som möjligt, antingen före eller efter grillningen. Ett bra tips är att efter varje grillning ta för vana att sätta grillen på hög värme med locket på i ca 5-15 minuter för att döda bakterier.

  Då och då bör man även ge grillen en grundlig rengöring. Använd en grillgallerborste för att få bort smuts på grillgaller och kolgaller samt på brännare och flamtämjare för dig som har en gasolgrill. Något som ofta ansamlar grov och envis smuts är botten på din grill så här kan det vara all idé att köpa till en grillskrapa. Läs mer om hur du rengör grillen här.

  Håller Fornetto Grillgallerborste nylon med borsthuvud ner

 3. Grillhandskar

  Ett av de bästa grilltillbehören man kan införskaffa är ett par riktigt bra och värmeresistenta grillhandskar. Dessa finns att köpa i flera olika material som exempelvis läder, mocka, silikon eller tyg. Värt att tänka på är att välja grillhandskar som inte är för bulkiga så att man kan greppa sina grillverktyg utan problem. Samtidigt är det viktigt att grillvantarna är tillräckligt isolerade och värmebeständiga för att kunna flytta exempelvis grillkol eller vedspån vid behov.

  Lägger ned ved i Beer Box Eldkorg med Höfats Grillhandskar på

 4. Verktyg för att tända grillen

  Detta kan låta givet men utan rätt verktyg för att tända grillen kommer man inte så långt. För dig som använder kolgrill rekommenderar vi att skippa tändvätskan och istället använda en skorstenständare. En skorstenständare är ett miljövänligt och smidigt sätt att tända kolgrillen på som ger en snabb och jämn glöd. Ett annat alternativ är att använda en eltändare som t.ex. en Looftlighter (förutsatt att man har ett eluttag i närheten).

  För att tända en gasolgrill behövs ett gasregulatorset med tillhörande gasslang och slangklämmor.

  Höfats BBQ Fire Starter häller kol i Cone Kolgrill

 5. Grillkol och gasol

  Detta tips kan tyckas självklart men givetvis behöver man också bränsle till grillen. Till kolgrillen köper man antingen grillkol eller briketter (alternativt både och) och till gasolgrillen en gasoltub (vi rekommenderar PC5 eller PC10).

  Beroende på metod behöver man även införskaffa saker som exempelvis stearinbaserat tändningspapper, tändningskuber, tändgelé, tändklossar eller tidningspapper.

  Man häller kol i Höfats BBQ Fire Starter på stranden

 6. Grilltermometer

  En bra grilltermometer är ett av de bästa grilltillbehören för att säkerställa en lyckad grillning. Termometern hjälper dig att hålla koll på köttets exakta innertemperatur för att eliminera risken att maten blir under- eller övertillagad. Med Bluegaz trådlösa grilltermometer visar displayen direkt när maten når önskad temperatur.

  Närbild på Fornetto Trådlös grilltermometer som används inuti Razzo Smoker grill

 7. Grillöverdrag

  Ett av de bästa grilltillbehören man kan införskaffa för att hålla grillen i så bra skick som möjligt är ett bra grillöverdrag. Ett överdrag skyddar grillen från smuts och skador som kan uppstå av vissa väderfaktorer. Det är därför speciellt viktigt att täcka grillen under hårdare årstider. Om det finns tillgängligt är det bästa att välja ett storleksanpassat grillöverdrag. På Bluegaz går det att köpa formsydda överdrag för de flesta av grillar.

  Bluegaz Z1 Gasolgrill täckt med grillöverdrag står på terrass

Se Bluegaz grilltillbehör.