Lär dig hur man grillar med kolgrill – steg för steg

Grillar korv och grönsaker på kolgrill

Att grilla med kolgrill är inte riktigt lika enkelt som med gasolgrill utan kräver lite mer bemästring. När du väl har fått in vanan är det dock hur lätt som helst! I vår guide lär du dig hur du använder en kolgrill steg för steg.

Grillförberedelser

 1. Var ute i god tid när du ska använda kolgrillen. Beroende på vilken metod du använder kan det ta upp till ca 30 min att få perfekt glöd.
 2. Börja med att tömma eventuella askrester.
 3. Rengör grillgallret med en bra grillborste för att bli av med gamla matrester eller rost. Vi rekommenderar vår multifunktionella 3-i-1 grillgallerborste. Ett annat alternativ är att rengöra gallret när det har blivit varmt eller efter att du har grillat klart då värmen gör det lättare att få bort smutsen.
 4. Placera grillkolen eller briketterna så som du vill ha dem. Beroende på om du kör direkt eller indirekt grillning eller en kombination ska kolen spridas ut på olika sätt. Exakt hur mycket grillkol eller briketter du ska använda beror på vad du ska grilla. Ett lager brukar räcka om du ska grilla mer snabblagad mat såsom hamburgare, korv eller tunnare köttbitar. För mat som tar lite längre tid såsom t.ex. en hel kyckling bör du istället använda två lager kol. Om du är osäker på ifall du ska använda grillkol eller briketter kan du läsa vår artikel om fördelar och nackdelar med kol och briketter. En generell rekommendation är dock att välja grillkol om du vill ha glöd snabbt och inte tänker grilla så länge och att välja briketter om du ska grilla en längre tid. Du kan också blanda kol och briketter för att få en snabb glöd som håller värmen en längre tid.

Tända grillen

 1. Nu är det dags att tända grillen. Vi rekommenderar att du använder dig av antingen en skorstenständare eller en eltändare för att tända kolgrillen då dessa metoder är både smidiga och miljövänliga. I vår artikel de bästa metoderna för att tända kolgrillen kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga med dessa olika tändningsmetoder. Medan du väntar på att grillen ska bli varm kan du låta locket vara av.
 2. Pensla på lite olja på grillgallret med hjälp av lite hushållspapper och en tång. Detta förhindrar att maten fastnar på gallret.
 3. För extra smak kan du även lägga till 1-2 nävar med rökspån precis innan du lägger på din mat. Detta kommer att ge din mat mest kontakttid med röken, vilket kommer att ge dig den där rika smaken som du är ute efter. För extra smak bör du även blöta rökspånen i vatten i ca 20 minuter innan du ska grilla. Detta kommer att hjälpa dem att brinna långsammare vilket i sin tur kommer att öka smaken ytterligare.

Börja grilla

 1. När kolen eller briketterna är täckta av en ljusgrå/vit aska kan du börja grilla. Lägg inte på någon mat innan grillgallret är varmt då detta ökar risken för att maten fastnar på gallret.
 2. Lägg maten på grillgallret.
 3. Hur varmt det blir i din grill avgörs av hur mycket syretillförsel grillkolen får. Detta kan du påverka antingen genom att ta av och på locket samt genom att justera de ventiler för tilluft och frånluft som finns på de allra flesta kolgrillar. Tilluftsventilerna hittar du i botten av grillen och frånluftsventilerna i locket (alternativt sitter båda ventiler på sidorna om du använder dig av en grilltunna). Ju mer luftflöde du släpper in desto högre värmeeffekt får du och tvärtom. Tänk också på att effekten du får kan variera kraftigt beroende på grillmodell, typ av grillkol, väder etc. För att hitta vad som funkar för just din grill gäller det att du testar dig fram under olika omständigheter.
 4. En generell rekommendation är dock att du, vid mer snabbtillagad mat såsom korv och hamburgare kan grilla med öppet lock hela tiden eftersom sådan mat kräver hög värme och grillas snabbt. För mat som däremot tar lite längre tid är det bättre att ha locket på så mycket som möjligt då detta ökar mängden indirekt värme vilket gör att maten grillas igenom ordentligt. Använd sedan luftventilerna för att justera värmen. Vissa kolgrillar har också en inbyggd termometer som kan guida dig alternativt kan du sticka en termometer i köttet du grillar för att mäta temperaturen.

Färdiggrillat

 1. När din mat är färdiggrillad kan du stänga ner grillen. Sätt på locket och se till att stänga igen ventilerna för att strypa syretillförseln. Låt sen allting svalna innan du rör askan.
 2. När det gäller att göra sig av med askan är det viktigt att ta säkerheten först. Många inser inte att det tar väldigt lång tid för grillkol att verkligen svalna. Ta därför för vana att alltid göra allt du kan för att undvika att askan/kolen på något sätt börjar brinna igen. Läs vår artikel hur du gör dig av med askan efter grillningen för tips.
Se Bluegaz sortiment av grillar.