Tända grillen – De bästa metoderna för att tända kolgrillen

Kolgrill som glöder

Det finns flera olika metoder för att starta upp kolgrillen. I denna artikel beskriver vi de vanligaste och absolut bästa sätten att tända grillen på.

Tända grillen med skorstenständare/tändrör

Ett av de bästa sätten att tända grillen på är med en skorstenständare eller tändrör som det också kallas (vi rekommenderar att du använder vår prisvärda grillkol starter). En skorstenständare är en metallcylinder med ett galler i botten, ventilationshål på sidan och ett handtag. Denna fyller med du med grillkol eller briketter och placerar sen på kolgallret i din grill. Du tänder därefter eld på det material som du har valt (t.ex. tidningspapper eller tändkuber) och när de understa briketterna börjat brinna så kommer denna värme att vandra uppåt och antända resten av briketterna. När det är dags att grilla är det bara att hälla över grillkolen i grillen och sätta på grillgallret igen. Läs mer om hur du använder en skorstenständare steg för steg här.

Där finns många fördelar med skorstenständare. Det är smidigt och går snabbt att få igång grillen (räkna med ca 15-20 minuter) samtidigt som du också får en väldigt jämn och utspridd värme. Det är också mer miljövänligt eftersom det inte krävs någon tändvätska eller kemikalier för att få igång glöden. Med ett tändrör kan du välja bland flera olika material för att tända kolen såsom t.ex. tidningspapper, stearinbaserat tändningspapper, tändkuber, tändklossar mm. helt efter egen preferens. En skorstenständare är väldigt lätt att använda även om det kan ta lite tid att få in tekniken i början.

Om du har en BBQ starter från Höfats kan du testa på en alternativ tändningsprincip. Läs mer om Höfats BBQ starter här och hur du använder den.

Höfats BBQ starter glödande med grillkol

Tända grillen med en elektrisk tändare

Att använda sig av en elektrisk grilltändare för att tända kolgrillen är både snabbt och enkelt. Oftast har du perfekt glöd på max 10-15 minuter och du slipper också öppna lågor och rök från giftiga kemikalier vilket gör det till ett väldigt miljövänligt alternativ. Du behöver inte heller något extramaterial såsom tidningspapper eller tändkuber för att tända grillen. Du måste dock ha nära tillgång till ett eluttag men med en bra längd på sladden eller en förlängningssladd är detta inga problem. Nedan kan du läsa om olika typer av eltändare till grillen.

Looftlighter

En Looftlighter är en elektrisk grilltändare som fungerar som en varmluftspistol som blåser ut varmluft på kolen och ger dig perfekt glöd på rekordtid. På bara 60 sekunder är kolen tänd och du kan då låta den brinna och bli klar av sig själv eller snabba upp processen genom att fortsätta rikta luftströmmen mot samma punkt. Detta är jättebra för miljön eftersom ingen gas, flamma eller onödiga kemikalier produceras. För extra säkerhet svalnar aluminiumröret några sekunder efter att du har använt den så du behöver inte heller oroa dig över att bränna fingrarna. Med Looftlighter är du inte bara begränsad till kolgrillen – det går lika bra att använda den på andra ställen såsom vedbrasan. Du kan läsa mer om hur du använder Looftlightern steg för steg nedan.

Så använder du en Looftlighter – steg för steg:

 1. Nudda kolhögen med Looftlightern.
 2. När det börjar gnistra (efter ca 10-20 sekunder) dra undan Looftlightern lite.
 3. Fortsätt att rikta Looftlightern mot samma punkt i åtminstone 60 sekunder.
 4. Upprepa dessa steg för hela kolhögen.

Looftlighter tänder kolgrill

Gaffelformad eltändare

En gaffelformad eltändare är en elektrisk tändare som använder en värmeslinga i metall fastsatt på ett handtag för att tända kolen. Eltändaren är enkel att använda och ger dig en grillklar glödbädd på bara 10-15 minuter. Tack vare att grilltändaren drivs av el är den också väldigt miljövänlig eftersom inga kemikalier produceras. Värt att tänka på är dock att många gaffelformade eltändare kan ha ganska korta sladdar så det gäller att du har nära till ett eluttag eller tillgång till en förlängningssladd. Det är också viktigt att vara försiktig när du hanterar eltändaren efter att du är klar med den eftersom värmeslingan blir extremt varm.

Så använder du en gaffelformad eltändare – steg för steg:

 1. Lägg ut en hög grillkol/briketter på kolgallret.
 2. Lägg tändaren ovanpå kolen.
 3. Häll på ett lager till med grillkol/briketter ovanpå och runt om eltändaren.
 4. Plugga in eltändaren i eluttaget.
 5. Låt eltändaren ligga.
 6. När kolen börjar se klar ut (dvs. är täckt av grå/vit aska), dra ur sladden och häng upp eltändaren på en säker plats där den inte är i närheten av brännbara material. Var extremt noga med att bara röra handtaget här eftersom värmeslingan är extremt varm. Låt eltändaren svalna ordentligt innan du lägger tillbaka den på sin plats.
 7. Sprid ut kolen jämnt och låt ligga några minuter till.
 8. Börja grilla!

Tända grillen med tändvätska – inget vi rekommenderar

Tändvätska har länge varit ett populärt sätt för att tända kolgrillen men det är absolut inte ett bra tillvägagångssätt. Att grilla med tändvätska är högst miljöovänligt och associerat med flera nackdelar. Du kan läsa mer om varför du inte ska använda tändvätska här.

Kolla in våra andra artiklar med tips på hur du gör för att tända grillen.