Smores på grillen: Ljuvlig smält choklad och
grillade marshmallows i kex

Smores är en förkortning av “some more” vilket speglar känslan du får av att äta dessa godingar, du vill bara ha mer och mer! Smores på grillen har länge varit populärt vid lägereldar i USA och Kanada, men de passar lika perfekt att göra på gasolgrillen hemma. Det bästa med smores på grillen är att det enkelt fixas medan du redan tillagar annan mat. Läs vidare för originalreceptet och vår alldeles egna Bluegaz-version med smördeg.

I denna artikel finner du tre olika sätt att tillaga smores på grillen; Det traditionella sättet, en lite lyxigare version med oreos och med smördeg som skapar härligt frasiga marshmallow-choklad-minipajer. 

Flera smores på en bräda i trä och en grillad marshmellow på en grillspett

1. Traditionella smores på grillen

1. Förbered först med att lägga en chokladbit var på två kex.
2. Ta bort grillgallret innan du startar gasolgrillen så att marshmallows-grillspetten inte fastnar. Sätt sedan värmen till 200° med stängt lock. 
4. Placera spetten över värmen och stanna vid grillen och övervaka, ta ner värmen om det behövs. Det tar ett par minuter innan de får fin rostad yta och kan tas av från grillen.
4. Dra sedan av marshmallowsen från grillspetten och placera mellan de två kexen, värmen från mashmallowen smälter då chokladen och får kexen att fastna ihop. Mums!

Smores med oreos och choklad bredvid

2. Smores i oreokex

Höj nivån på dina grillade smores genom att använda dig av oreokex istället för vanliga kex! Du kan välja att ha choklad i dessa smores eller bara använda fyllningen hos oreos.

Tänk på att separera kexen med med hjälp av en bredare kniv innan så att de inte går sönder när du delar på dem. Fyllningen i oreokex höjer smaken på dina smores och är dessutom en väldigt snygg och estetiskt tilltalande efterrätt som ger en mer lyxig känsla till grillfesten. 

Hand håller i en smores med smördeg

3. Smores på grillen i smördeg

Med smördeg skapar du enkelt små grillade pajer fyllda av smält choklad och krämiga grillade marshmallows. Det är mer lätthanterligt på gasolgrillen, går fortare att grilla och kan sparas till senare.

Så gör du:
1. Placera choklad, kex och marshmallows mellan två plattor smördeg, vik in kanterna så att innehållet täcks. Stick små hål med en gaffel på degen innan du penslar lätt med olja så att de inte fastnar på grillen.
2. Sätt på grillen och höj värmen till ca 200 grader med stängt lock.
3. Baka smördegspaketen på grillen i 5 minuter med stängt lock.
4. Vänd smördegen så båda sidor blir färdiggräddade. När de ser klara ut, ta av dem och servera direkt för att verkligen njuta av de smälta marshmallowsen och chokladen.

SE NÄR VI GRILLAR SMORES I SMÖRDEG PÅ BLUEGAZ X1

Att grilla efterrätter är enkelt, effektivt och alltid en succé bland gästerna. Det är perfekt under grillmånaderna när du vill slippa stå och slita i ett varmt kök – med en gasolgrill kan du enkelt baka utomhus i det fina vädret! Utöver smores på grillen kan du enkelt använda din gasolgrill för att grilla frukter som ananas eller banan, pajer eller till och med en hel kladdkaka. Missa inte vår populära artikel Grillad efterrätt – 10 goda desserter på grillen för mer smaskig inspiration.

SE FLER GRILLRECEPT