Recept – Honungsmarinerad helgrillad fläskytterfilé med grillad potatis

Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
En riktigt god rätt som tar fram grillsmakerna, inte bara från köttet utan även från potatisen. Här möts sött och hett. Sötman från honungen och hettan från chilin. Enkelt och riktigt gott.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

    Honungsmarinad:

  • 0,5 dl flytande honung
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk milda chiliflakes

    Potatis:

  • 12 stora potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk flingsalt

Så gör du

  1. Blanda ihop ingredienserna till honungsmarinaden i en skål.
  2. Låt marinaden dra medan du putsar köttet.
  3. När köttet är färdigputsat, lägg det i en påse och häll i marinaden.
  4. Knyt påsen och skaka.
  5. Lägg i kylen i minst 2 timmar, helst över natten.
  6. Koka potatis med skal på tills den är nästan klar.
  7. Medan det kokar, blanda ihop ingredienserna till marinaden för potatisen.
  8. Häll av vattnet från potatisen.
  9. Häll på marinaden och blanda runt.
  10. Ta ut köttet 1 timme innan grillning.
  11. Lägg på köttet på grillen och grilla först på direkt värme så att du får en fin yta runt om.
  12. Grilla därefter köttet på indirekt värme med en termometer till cirka 65° innertemperatur.
  13. Låt köttet vila medan du grillar potatisen tills den fått en härlig färg.

Skär upp köttet och lägg upp potatisen. Servera med bearnaisesås och grillad tomat.

 

Honungsmarinerad fläskytterfilé väntar på att grillas.

Potatis grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill.

Färdiggrillad fläskytterfilé vilar på grillgaller.

SE FLER GRILLRECEPT