Grillad pumpa med blåmögelost, krämig svampsoppa eller hemlagad äppelpaj? Bluegaz har listat tio grillade höstrecept som garanterat kommer att värma din själ under höst- och vintermånaderna.

När temperaturerna sjunker och löven börjar falla blir man extra sugen på hemlagad mat och mysiga hemmakvällar i soffan. Speciellt god blir maten om den får grillas, så varför inte testa att laga höstreceptet på din kolgrill eller gasolgrill? Njut av den friska höstluften och avsluta med underbart grillad höstmat!

Grilla höstrecept med perfekt resultat

  1. Använd med fördel en grillpanna, grillform eller kastrull för enkel grillning av typisk höstmat som soppor och grytor.
  2. Försök placera din grill på en så vindstilla plats som möjligt för att hjälpa grillen hålla en konsekvent temperatur.
  3. Läs fler tips om vad du ska tänka på när du grillar på hösten i vår artikel om grillning i kyligare väder.
Grillad pumpa och portabello med blåmögelost på tallrik

1. Grillad pumpa och portabello med blåmögelost

Du har väl inte missat Bluegaz färgrika höstrecept på grillad pumpa och portabello med blåmögelost?

Börja med att dela pumpan på mitten och gröp ur innanmätet. Skiva i halvmånar och pensla med olja. Ta bort foten på svampen runt om med olja. Fyll svampen med blåmögelost. Grilla på medelvärme (ca 180 °C) i ca 20-30 minuter med stängt lock.

Salta, peppra och toppa med färsk rosmarin. Servera till en god köttbit eller kombinera med en mumsig linssallad. Mums!

Läs hela receptet här!

Grillade köttbullar i tomatsås i svart gjutjärnspanna på runt skärbräda i trä

2. Grillade köttbullar i tomatsås

Denna klassiska italienska rätt är enkel att göra. Blanda ströbröd och mjöl i en skål och låt stå i några minuter. Blanda sedan ner valfri färs, ägg och lök samt lite salt och peppar. Mixa väl. Forma till önskat antal köttbullar.

Placera en grillpanna på grillen, lägg i en klick smör och stek på medium-hög värme. När smöret har smält, lägg i köttbullarna. Sätt samtidigt en kastrull på medium-hög värme. Häll i olivolja och hackad lök. När löken börjar få färg, tillsätt krossade tomater, vatten, valfri buljong och rör runt. 

När köttbullarna fått färg, häll i tomatsåsen i pannan. Blanda. Låt sjuda i ca 10-15 minuter på låg värme. Voilà, så är det klart!

Ungersk svampsoppa i brun skål ovanpå vit-blå kökshandduk bredvid vitlöksbröd

3. Ungersk svampsoppa

Wow, visste du att du kan laga soppa på grillen? Testa den här rika och krämiga svampsoppan för ultimata höstvibes!

Placera en kastrull på grillgallret (eller kokplattan om du har en gasolgrill och förutsatt att det är vindstilla). Smält smör. Häll i hackad gul lök och stek tills den mjuknar. Lägg till skivad svamp och stek i ca 5 minuter. Häll i 3 msk mjöl och 1 msk ungerskt paprikapulver. Blanda försiktigt och låt koka i ca 2-3 minuter.

Addera därefter 1 grönsaksbuljongtärning, 2.5 dl mjölk och 3 tsk sojasås. Sänk till låg värme och låt sjuda i ca 10 minuter. Ta av kastrullen och låt svalna. Blanda därefter i 1-2 dl grädde, 1 msk citronjuice, färsk dill och persilja. Salta och peppra efter smak. Servera med vitlöksbröd och njut!

4. Rotfrukter på grillen

Rotfrukter på grillen blir fantastiskt gott!

Ta fram morötter, rödbetor, gul lök och potatis. Ansa löken och skala rödbetorna och morötterna. Dela allt i halvor och lägg i en ugnsform för grillen (ett tips är att köpa förkokta rotfrukter för att korta ner grilltiden). Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Toppa med färsk rosmarin. Grilla rotfrukterna med stängt lock på indirekt värme i cirka 20-35 minuter (beroende på om rotfrukterna är förkokta). Vänd på dem någon gång under tiden.

Rotfrukterna är klara när de har blivit mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Strö gärna över lite havssalt. Servera med bröd och aioli eller kombinera med en god köttbit. Yummy!

Rökt BBQ brisket uppskivad

5. BBQ brisket

Mmm, få saker slår en omsorgsfullt rökt brisket!

Börja med att ta bort överflödigt fett och senor från bringan. Krydda ordentligt med en god bbq rub. Preppa grillen för indirekt grillning och låt den komma upp i ca 120°C. Om du inte har en smoker grill, använd en röklåda och lägg i rökflis (OBS: glöm inte att blötlägga rökflisen några timmar innan).

Lägg köttet på grillen och sätt i en termometer. Spraya köttet med vatten då och då och fyll på med rökflis vid behov. Beroende på bringans storlek kan det ta allt mellan 7-15 timmar. BBQ brisketen är färdig när innertemperaturen är 90–95°C.  Låt brisketen vila ett tag, skiva upp och servera!

Sötpotatis-soppa med linser i brun skål ovanpå gul tygservett

6. Sötpotatis-soppa med linser

Denna fantastiskt goda vegetariska soppa vill du inte missa!

Placera en kastrull på grillen och hetta upp lite olivolja. Häll i hackad gul lök och tärnade morötter. Stek i ca 3-4 minuter på medium-hög värme. Tillsätt koriander, spiskummin, paprika, gurkmeja, salt och lite kanel. Rör ner grönsaksbuljong, tärnad sötpotatis och linser. Blanda. Låt koka upp lite lätt och sänk sedan värmen. Täck över med ett lock och rör om då och då.

Efter ca 25-30 minuter bör sötpotatisen och linserna ha blivit mjuka. Toppa soppan med lite färsk koriander. Enkelt och riktigt gott!

 

Grillade varma mackor med ost, skinka, ruccola och tomat på skärbräda

7. Varma mackor på grillen

Skippa smörgåsjärnet och gör knapriga varma mackor på grillen istället!

Börja med att bre önskat antal mackor med smör. Lägg därefter på ost, skivad tomat, skinka, lite ruccola och ett sista lager ost. Sätt grillen på låg-medium värme.

När grillen är varm, lägg på mackorna och grilla i ca 2-3 minuter per sida eller tills du har fått snygga grillränder och osten har börjat smälta. Dela mackorna i fina snittar och servera med en god sallad eller höstig soppa. Här snackar vi ultimat comfort food!

Grillade bruna bönor med bacon i gjutjärnspanna med träslev i

8. BBQ beans

Bruna bönor med bacon är det perfekta höstreceptet!

Placera en gjutjärnspanna eller gjutjärnsform på grillen. Grilla baconskivor på medium-hög värme tills de börjar se krispiga ut.

Lyft av baconen men behåll baconfettet i pannan. Häll i hackad gul lök och lite peppar. Stek tills löken får en brun yta. Häll i vita bönor och bbq-sås, rör runt ordentligt. Skiva den färdiga baconen i mindre bitar och lägg i pannan. Sänk till låg värme och låt sjuda i cirka 45 minuter.

Servera dina bbq beans med ett riktigt gott bröd.

Grillad svensk äppelkaka på vit tallrik toppad med kanel och äppelskivor

9. Grillad svensk äppelkaka

Avsluta höstmyset med en klassisk svensk äppelkaka!

Smörj och bröa en rund grillform. Blanda 250 gram mjöl och 1 tsk kanel i en bunke. Skär två äpplen i 1 cm-skivor. Blanda i 150 g smält smör, följt av 3 mediumstora ägg. Mixa väl och häll sedan över i grillformen. Placera de sista äppelskivorna på toppen av äppelkakan.

Grilla på låg-medium värme med stängt lock (ca 50 minuter) tills kakan är genomgrillad och ser gyllenebrun ut. Pensla med honungsglaze och toppa med kanel, låt svalna.

Servera med vaniljsås. Wow, vilken vardagslyx!

Smores med oreos och choklad bredvid

10. Grillade smores

Vi får ju inte glömma bort höstutflyktens bästa snacks, grillade smores!

Testa en ny variant av grillade smores genom att använda dig av oreokex istället för vanliga kex!

Börja med att sätta flera marshmallows på grillspett och grilla över medium-hög värme. När de har fått en fin rostad yta, dra av dem från spetten och placera mellan två oreokex (OBS: Tänk på att separera kexen med en bredare kniv innan så att de inte går sönder när du delar på dem). Lägg på en bit choklad emellan och låt smälta. Sådär, nu har du världens lyxigaste smores!

Se fer tips på grillade smores här!

SE MER GRILLINSPIRATION