Recept – Grillad hamburgare med BBQ-sås och smarriga tillbehör

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
En riktigt god burgare passar alltid på grillen. Här serverad med tillbehör som coleslaw, saltgurka, grillad tomat och en riktigt god BBQ-sås!

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

  • 600 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 rödlökar
  • 1 msk smör
  • 4 skivor cheddarost
  • Grönsallad 
  • 2 tomater

    Coleslaw:
  • 250 g vitkål
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • Nymald svartpeppar

    BBQ-sås:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 tsk oliv- eller rapsolja
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 3 dl ketchup
  • 2 msk honung
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillbehör: Hamburgarebröd

Såhär gör du

  1. Coleslaw: Strimla vitkålen. Skala och skiva löken tunt. Riv morötterna. Blanda allt i en bunke. Rör ihop crème fraiche med majonnäs och senap. Smaka av med salt och peppar. Blanda ordentligt med de strimlade grönsakerna.
  2. BBQ-sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en kastrull. Lägg i resterande ingredienser och koka 25-30 minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hamburgare: Lägg nötfärsen i en bunke och blanda med salt och peppar. Forma färsen till fyra bollar och pressa för hand eller med en hamburgerpress till fasta burgare. Pensla burgarna med lite olja innan du lägger dem på grillen. Grilla 3-5 minuter per sida, beroende på hur rosa du vill ha dem inuti. Börja på direkt värme och låt sedan burgarna grillas färdigt på indirekt värme.
  4. Skala och finstrimla rödlöken. Stek mjukt i smör, gärna i en stekpanna på grillen. Halvera tomaterna och grilla 1-2 minuter. Rosta bröden på grillen.

Fyll brödet med BBQ-sås, grönsallad, burgare och stekt rödlök. Servera med coleslaw, grillad tomat och saltgurka.

Grillar hamburgare på Bluegaz Z5.

SE FLER GRILLRECEPT