Recept – Varmrökta musslor med pancetta och tomat

Recept av ProQ
Varmrökta musslor absorberar massor av smak under tillagning och passar perfekt med säsongens grönsaker och salt pancetta. Detta recept återuppfinner den kända rätten Moules Mariniere genom att byta ut vinet till lyxig prosecco!

Ingredienser – 2 portioner (tid: ca 1 h)

    • 1 kg musslor
    • 250 g pancetta
    • 400 g heritage tomatoes?, hackad
    • 1 purjolök, grovt hackad
    • 1/2 hispikål, strimlad
    • 1/2 rödlök, grovt hackad
    • 4 vitlöksklyftor, tärnade
    • 1 msk persilja, grovt hackad
    • 6-8 kvistar timjan
    • En nypa havssalt
    • En nypa knäckt svartpeppar
    • 3 msk olivolja
    • 100 ml prosecco eller vitt vin

 

Tillbehör: Surdegsbröd

Såhär gör du

  1. Börja med att hacka rödlök, purjolök och vitlök. Lägg i en stor skål tillsammans med pancetta, hispikål, persilja, timjan och olivolja. Krydda med en nypa havssalt och knäckt svartpeppar.
  2. Placera röran i en grillkorg på en smoker. Grilla på hög värme och vänd efter ca 3 minuter. Det är klart när det börjar bli krispigt och pancettan är genomstekt. Hacka körsbärstomaterna under tiden. 
  3. För över grönsakerna och pancettan till en gjutjärnspanna och placera på grillgallret. Lägg också i den hackade tomaten.
  4. Addera några bitar rökved (vi rekommenderar hickorysmak) i botten av din smokergrill och stäng locket. Låt röken byggas upp medan du förbereder musslorna.
  5. Skrapa bort eventuellt “skägg” på musslorna och släng de som är öppna när de är okokta (dessa är döda).
  6. Lägg musslorna ovanpå grönsakerna och pancettan i gjutjärnspannan. Häll prosecco över och låt koka i ca 6-8 minuter.

Servera rätten tillsammans med surdegsbröd och nyhackade örter som garnering.

SE FLER GRILLRECEPT