Recept – Grillade julrevben med apelsin och julmust

Recept av Matbymonica, matkreatör
Grillade revben är ett perfekt komplement till det annars så salta julbordet. Variera glazen med olika smaker och man kan få fram något som är lite sötare, hetare och klibbigt gott.

Ingredienser – 6-8 portioner (tid: ca 1,5 h)

    Revben:

  • 1 kg revben
  • 50 cl sockerfri julmust
  • 1-2 liter vatten (fyll upp med vatten så att det täcker revbenen)
  • 3 st lagerblad
  • 5 st kryddpeppar
  • 1 tsk salt

    Glaze:

  • 1/2 dl mörk soja
  • 1 hel pressad apelsin plus zest
  • 4 msk sweet chili
  • 1 tsk ingefära

Så gör du

  1. Koka upp revbenen med vatten och salt i en kastrull. Skumma av då och då.
  2. Tillsätt lagerblad, kryddpepparn och musten och koka på medelvärme i ca 50 min till 1 timme.
  3. Blanda samman glazen i en liten gryta och låt det stå och dra sig. 
  4. Tänd grillen och låt den komma upp i 200°.
  5. Låt revbenen vila på ett galler tills grillen har kommit upp i temperatur.
  6. Pensla på lite av glazen på revbenen.
  7. Lägg på revbenen och grilla i ca 20-30 min. Pensla på glazen emellanåt (3-4 extra gånger).
  8. Låt sedan revbenen vila i ca 10-20 min innan du skär upp och serverar.

Servera gärna med en coleslaw och kokt potatis eller pommes.

 

Julrevben på kokning.

Julrevben vilar på galler innan grillning.

Penslar julrevben med glaze med Bluegaz grillpensel.

SE FLER GRILLRECEPT