Recept – Grillad plankstek med duchessetoppar och bearnaisesås

Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
När man vill lyxa till det lite extra så är plankstek alltid rätt. En klassiker som alltid går hem.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 1 h)

    Oxfilé:

  • 4 bitar oxfilé à 150 g/per person
  • Salt
  • Svartpeppar
    Duchessetoppar:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
    Bearnaisesås:

  • 200 g smör
  • 1 msk torkad dragon
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar

Så gör du

  1. Jag rekommenderar att du gör bearnaisesåsen först, därefter duchessetopparna. Grilla sedan köttet och tomaterna.
  2. Såsen:
    Smält smöret och låt svalna till rumstemperatur.
    Vispa äggulorna och tillsätt oljan under vispning i en tunn stråle.
    Vispa i smöret i en tunn stråle men undvik det gräddiga/vita som lagt sig i bottnen.
    Tillsätt dragon och lite vitvinsvinäger, smaka av.
    Ta i mer vitvinsvinäger tills du får den smaken du gillar.
    Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
  3. Duchessetopparna: 
    Skala och koka potatisen i saltat vatten.
    Pressa potatisen i en potatispress ner i en bunke.
    Tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar. Blanda väl.
    Spritsa ut moset runt om kanterna på plankorna.
    Sätt in i ugnen på 250° tills de fått färg.
  4. Köttet: 
    Ta upp köttet, salta och låt det bli rumstempererat.
    Tänd grillen.
    Grilla köttet tills du har en innertemperatur på ca 56-58°, medium.
    Grilla tomathalvorna.
    Ta av och låt vila medan duchessetopparna är i ugnen.
    Avsluta med lite salt och svartpeppar på köttet.

När duchessetopparna är klara så lägger du upp köttet, tomaten och bearnaisesåsen och serverar.

Grillad plankstek med duchessepotatis, grillade tomater och hemmagjord bearnaisesås redo att serveras.

Bluegaz X1 Gasolgrill.

SE FLER GRILLRECEPT