Grillade vitlöks- och balsamicomarinerade champinjoner eller grillad pizza Bianco med svamp och tryffel? Bluegaz har tagit fram 8 smaskiga kombinationer av grillad svamp du måste testa.

Visste du att svamp är en av svenskarnas favoritgrönsaker att grilla? Enligt ICA:s grillrapport från 2020 kom grillad svamp på andra plats när svenskarna blev tillfrågade.

Detta förvånar kanske ingen. Förutom att svamp är väldigt gott så är det också väldigt nyttigt då det har både högt proteininnehåll och innehåller massor av B-vitaminer och andra näringsämnen. Grillad svamp är även lätt att variera och fungerar därmed utmärkt som både förrätt, sidorätt eller proteinsubstitut. 

Om svampen luktar jord och skog kan den användas, luktar den unket ska den kastas. Svamp som möglat rekommenderas inte att ätas.

Exempel på god svamp att grilla är champinjoner, kantareller, portabellosvamp, tryffel, ostronskivling, Karljohansvamp och shiitake.

Grilla svamp med perfekt resultat

  1. Börja med att putsa bort eventuell jord och smuts (blötlägg inte svampen).
  2. Marinera gärna svampen i minst 10 minuter till en timme före.
  3. Större svampbitar som portabellosvamp kan med fördel grillas direkt på grillgallret. Mediumstora svampbitar passar bäst att trä på spett. Vid små bitar svamp så som vid hackad svamp, använd en grillpanna alternativt aluminiumfolie.
  4. Pensla ett tunt lager olivolja på svampen och grillgallret före grillning för att undvika att det fastnar.
  5. Vid direkt grillning av svamp räcker det med ca 2-3 minuter totalt på medium-hög värme. Om svampen grillas på indirekt värme blir 4-6 minuter per sida bra. Grillar du svamp i folie kan du räkna med att det kommer att ta ca 20-25 minuter (glöm inte bort att vända efter halva tiden).
Flera vitlöks- och balsamicomarinerade champinjoner på spett

1. Grillade vitlöks- och balsamico-marinerade champinjoner på spett

Denna enkla marinad ger champinjonerna en fantastisk smak!

Börja med att halvera svamparna och trä dem på spett (tänk på att träspett måste ligga i blöt ca 30 minuter före användning). Finhacka 2 klyftor vitlök och en kruka persilja. Blanda ihop marinaden genom att mixa i vitlöken och persiljan samt en ½ dl olivolja, 2 msk japansk soja, 1 msk flytande honung, 2 msk balsamvinäger, salt och peppar. Låt marinera i ca 30 minuter till en timme. Grilla spetten på direkt värme i ca 2-3 minuter så att de får en fin grillyta.

Häll över eventuell marinad som finns kvar. Servera!

Pizza Bianco med tryffel och svamp på rund skärbräda i trä

2. Pizza Bianco med tryffel och svamp

Tryffelpizza – den ultimata lyxpizzan!

Börja med att förvärma grillen tillsammans med en pizzasten under stängt lock på hög värme. Medan grillen värms upp, hacka upp champinjoner och stek på mediumvärme i lite olivolja. Champinjonerna är klara när det mesta av vätskan försvunnit och de börjar se gyllenebruna ut.

Preppa pizzadegen och kavla ut. Lägg på mozzarella och hyvlad svart tryffel (alternativt använd tryffelpasta). Drissla över olivolja och toppa med salt. Placera pizzan på pizzastenen med lite mjöl undertill och grilla i ca 10 minuter. 

Skär upp med en pizzaskärare och hugg in!

Baconlindad svamp med fetaost på svart skärbräda

3. Grillad baconlindad svamp med fetaost

Imponera på dina gäster med dessa mumsiga aptitretare!

Börja med att ta bort foten på svampen. Bre sedan ett lager fetaost på varje svamp och toppa med salt och peppar.

Linda en baconskiva runt varje svamp och fäst med hjälp av en tandpetare. Grilla svamparna på indirekt värme i ca 15-20 minuter under stängt lock. Vänd på dem under tiden. Svamparna är klara när de mjuknat och baconen blivit krispig.

Mums, så gott!

Veganska pulled mushroom tacos med paprika, avokado och picklad rödlök på skärbräda i trä

4. Veganska pulled mushroom tacos på grillen

Dessa grillade tacos med pulled mushroom vill du inte missa!

Använd valfri svamp (vi rekommenderar ostronsvamp) och dra sönder till tunna strimlor med hjälp av två gafflar. Lägg den strimlade svampen i en gjutjärnsform och drissla över lite olivolja, cayenne, vitlök, salt och peppar. Blanda.

Placera formen på grillen och baka i ca 20 minuter på hög värme under stängt lock. Svampen är klar när den har fått bruna och krispiga kanter. Fyll tacobröd med den strimlade svampen och toppa med bbq-sås, paprika, avokado och picklad rödlök. Voilà!

Grillade svampspett med grönsaker ovanpå gjutjärnsplatta

5. Grillade svampspett med grönsaker

Grillspett måste vara ett av de godaste sätten att få i sig mer grönsaker på!

Börja med att förbereda och skära upp svamp och grönsaker i lika stora bitar. Trä på spett (kom ihåg att träspett måste ligga i blöt ca 30 minuter före användning).

Blanda ihop olivolja, hackad vitlök, valfria örter och lite balsamvinäger. Pensla blandningen på samtliga spett. Grilla spetten på medium-hög värme i ca 5-8 minuter per sida eller tills grönsakerna börjar mjukna och få brynt yta.

Servera de grillade svampspetten som förrätt eller tillsammans med en god köttbit. En riktig sommarfavorit!

Grillad pumpa och portabello med blåmögelost på tallrik

6. Grillad pumpa och portabello med blåmögelost

Missa inte vårt mumsiga och färgrika recept på grillad pumpa och portabello med blåmögelost!

Dela först pumpan på mitten och gröp ur innanmätet. Skiva i halvmånar. Pensla runt om med olja. Ta bort foten på svampen. Pensla svampen runt om med olja. Fyll svampen med blåmögelost. Grilla svampen på medelvärme (ca 180 °C) i ca 20-30 minuter med stängt lock.

Salta, peppra och toppa med färsk rosmarin. Servera med en god bit kött eller linssallad.

Läs hela receptet här!

Två mackor med grillad shiitakesvamp och ruccola på svart tallrik

7. Macka med grillad shiitakesvamp och ruccola

Den kryddiga aromen från shiitakesvampen gör denna macka till ett riktigt läckert mellanmål!

Lägg shiitaken i en skål och blanda tillsammans med 2 msk olivolja, salt och peppar. Grilla i en grillpanna på direkt värme i ca 3-5 minuter. Ta bort svampen från grillen och skiva tunt.

Hetta upp den återstående olivoljan i grillpannan och häll i hackad schalottenlök och vitlök. Stek i 2-3 minuter. För över löken och shiitaken i en skål. Mixa med örter och 2 msk limejuice. Placera svamp- och lökblandningen på rostat bröd tillsammans med färsk ruccola. Bon appetit!

Portabellosvamp med ost- och spenatfyllning på gjutjärnspanna

8. Grillad portabellosvamp med ost- och spenatfyllning

Svamp och ost? Ja tack!

Förvärm grillen och låt den komma upp i hög värme. Under tiden, avlägsna foten på portabellosvamparna. Blanda ihop fetaost, parmesanost, salt och hackad spenat i en skål. Fyll varje svamp med ostblandningen. När grillen har kommit upp i värme, placera en stekplatta på grillgallret och pensla med olivolja. Lägg på svamparna och låt baka i ca 15 minuter under stängt lock. När svampen är klar, toppa med lite persilja och servera! 

Snacka om gott!

SE MER GRILLINSPIRATION