Recept – Grillad dubbelburgare med karamelliserad whiskylök

Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
En riktigt bra burgare är svårslagen. Denna satt riktigt bra. Saftig och riktigt bra smaker.

Ingredienser – 3 portioner (tid: ca 30 min)

    Burgare:

  • 600 g nötfärs eller högrevsfärs, gärna med lite högre fetthalt
  • 2 msk Baby Ray BBQ-sås
  • Lökpulver
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitlökspulver
  • Cayennepeppar

    Whiskylök:

  • 3 stora gula lökar
  • Smör att steka i
  • Whisky (jag körde Jack Daniels Honey)
  • Farinsocker
  • Salt

Så gör du

  1. Lägg färsen i en bunke, häll i kryddorna och BBQ-såsen. Blanda runt ordentligt.
  2. Ta ca 100 g färs åt gången och lägg i en hamburgerpress och tryck till (ett tips är att lägga plastfolie i pressen så får man lättare ut burgaren). Ställ åt sidan så länge.
  3. Tänd grillen och börja med whiskylöken.
  4. Skala och skiva gullöken. 
  5. Stek löken med smör i en gjutjärnspanna tills den fått fin färg och mjuknat.
  6. Ta 3-4 nypor farinsocker och strö över. Blanda runt och låt löken karamelliseras.
  7. Häll på whisky i den mängd du vill ha (akta dig då whiskyn kan göra så att det blir flammor).
  8. Låt stå och gotta sig på grillen en stund.
  9. Grilla burgarna i cirka 3-4 minuter per sida (om skivorna är ca 1 cm tjocka) på medelvärme. Hamburgarna är klara när de fått fin färg och börjat ge ifrån sig vätska.
  10. Lägg på cheddarost och låt smälta fint på eftervärme.
  11. Lägg burgarna i hamburgerbröd. Toppa med Hellmans majonnäs, krispig isbergssallad, whiskylök och Baby Rays BBQ-sås.

Servera med pommes och dippa. Smaklig måltid!

Burgare pressad med Bluegaz Hamburgerpress.

Whiskylök steks i gjutjärnspanna på grillen.

Hamburgare grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill.

Färdiggrillade hamburgare.

SE FLER GRILLRECEPT