Grillad julpizza
Portioner: 4 | Tid: ca 1 h
Recept – Grillad julpizza med julskinka och grönkål
Recept av Matbymonica, matkreatör
Har du julskinka över från julhelgen? Varför inte förvandla julresterna till en riktigt mumsig julpizza? Ett perfekt sätt att minska matsvinnet på och dessutom njuta av goda hembakade pizzor.
Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 1 h)
- Pizzadeg (4 pizzor):
- 5 dl vatten (37°)
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 tsk socker
- 700 g mjöl (gärna Tipo 00)
- Sås:
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 msk senap
- 2 pressade vitlökar
- Toppings:
- 2-3 skivor julskinka per pizza
- 14 g grönkål utan stjälk per pizza
- Salt och peppar
- 75 g riven ost alternativt mjölkfri ost per pizza
- 12,5 g riven parmesan per pizza
Så gör du
- Blanda vatten, jäst, salt och socker i en stor bunke tills allt löst upp sig.
- Tillsätt mjölet och börja arbeta degen. När du kan få loss den från bunken, börja knåda degen för hand i 10 minuter. Tillsätt lite mjöl vid behov. Degen ska vara lite kladdig och blöt men inte fastna på bakbordet när man knådar.
- Dela direkt upp degen i 4 lika stora delar och forma till bollar genom att vika in kanterna under degen.
- Låt jäsa i 15 minuter. Under tiden, starta upp grillen (vid kolgrill kan det vara bra att tända den innan du börjar med degen).
- Baka ut till önskad storlek. Försök att inte trycka ut kanterna för mycket. Låt jäsa i ca 10-15 minuter till.
- Blanda crème fraiche med senapen och pressad vitlök. Strimla eller skär julskinkan i önskad storlek. Tvätta och plocka bladen på grönkålen.
- Bre på sås på varje pizza. Strö över den rivna osten och parmesanosten. Toppa med julskinkan och grönkålen.
- Placera pizzan på en pizzasten på grillen.
- Baka pizzan på 300-320° i ca 5-6 minuter under stängt lock.
- Ta ut pizzan, slica den och njut.
- Upprepa för varje pizza.
Forma pizzadegen till 4 lika stora bollar.
När degen är utkavlad till önskad storlek, bre på pizzasåsen.
Toppa pizzan med skivad julskinka och grönkål.
Här bakas julpizza på Bluegaz Pizzasten.