Grillad dubbelburgare med karamelliserad whiskylök
Portioner: 3 | Tid: ca 30 min
Recept – Grillad dubbelburgare med karamelliserad whiskylök
Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
En riktigt bra burgare är svårslagen. Denna satt riktigt bra. Saftig och riktigt bra smaker.
Ingredienser – 3 portioner (tid: ca 30 min)
- Burgare:
- 600 g nötfärs eller högrevsfärs, gärna med lite högre fetthalt
- 2 msk Baby Ray BBQ-sås
- Lökpulver
- Salt
- Svartpeppar
- Vitlökspulver
- Cayennepeppar
- Whiskylök:
- 3 stora gula lökar
- Smör att steka i
- Whisky (jag körde Jack Daniels Honey)
- Farinsocker
- Salt
Så gör du
- Lägg färsen i en bunke, häll i kryddorna och BBQ-såsen. Blanda runt ordentligt.
- Ta ca 100 g färs åt gången och lägg i en hamburgerpress och tryck till (ett tips är att lägga plastfolie i pressen så får man lättare ut burgaren). Ställ åt sidan så länge.
- Tänd grillen och börja med whiskylöken.
- Skala och skiva gullöken.
- Stek löken med smör i en gjutjärnspanna tills den fått fin färg och mjuknat.
- Ta 3-4 nypor farinsocker och strö över. Blanda runt och låt löken karamelliseras.
- Häll på whisky i den mängd du vill ha (akta dig då whiskyn kan göra så att det blir flammor).
- Låt stå och gotta sig på grillen en stund.
- Grilla burgarna i cirka 3-4 minuter per sida (om skivorna är ca 1 cm tjocka) på medelvärme. Hamburgarna är klara när de fått fin färg och börjat ge ifrån sig vätska.
- Lägg på cheddarost och låt smälta fint på eftervärme.
- Lägg burgarna i hamburgerbröd. Toppa med Hellmans majonnäs, krispig isbergssallad, whiskylök och Baby Rays BBQ-sås.
Servera med pommes och dippa. Smaklig måltid!
Whiskylök steks i gjutjärnspanna på grillen.
Hamburgare grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill.
Färdiggrillade hamburgare.