Helgrillad dubbelburgare med whiskylök och smält ost bredvid pommes på skärbricka

Recept – Grillad dubbelburgare med karamelliserad whiskylök

Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
En riktigt bra burgare är svårslagen. Denna satt riktigt bra. Saftig och riktigt bra smaker.

Ingredienser – 3 portioner (tid: ca 30 min)

    Burgare:

  • 600 g nötfärs eller högrevsfärs, gärna med lite högre fetthalt
  • 2 msk Baby Ray BBQ-sås
  • Lökpulver
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitlökspulver
  • Cayennepeppar

    Whiskylök:

  • 3 stora gula lökar
  • Smör att steka i
  • Whisky (jag körde Jack Daniels Honey)
  • Farinsocker
  • Salt

Så gör du

  1. Lägg färsen i en bunke, häll i kryddorna och BBQ-såsen. Blanda runt ordentligt.
  2. Ta ca 100 g färs åt gången och lägg i en hamburgerpress och tryck till (ett tips är att lägga plastfolie i pressen så får man lättare ut burgaren). Ställ åt sidan så länge.
  3. Tänd grillen och börja med whiskylöken.
  4. Skala och skiva gullöken. 
  5. Stek löken med smör i en gjutjärnspanna tills den fått fin färg och mjuknat.
  6. Ta 3-4 nypor farinsocker och strö över. Blanda runt och låt löken karamelliseras.
  7. Häll på whisky i den mängd du vill ha (akta dig då whiskyn kan göra så att det blir flammor).
  8. Låt stå och gotta sig på grillen en stund.
  9. Grilla burgarna i cirka 3-4 minuter per sida (om skivorna är ca 1 cm tjocka) på medelvärme. Hamburgarna är klara när de fått fin färg och börjat ge ifrån sig vätska.
  10. Lägg på cheddarost och låt smälta fint på eftervärme.
  11. Lägg burgarna i hamburgerbröd. Toppa med Hellmans majonnäs, krispig isbergssallad, whiskylök och Baby Rays BBQ-sås.

Servera med pommes och dippa. Smaklig måltid!

Burgare pressad med Bluegaz Hamburgerpress

Burgare pressad med Bluegaz Hamburgerpress.

Whiskylök steks i gjutjärnspanna på grillen.

Whiskylök steks i gjutjärnspanna på grillen.

Hamburgare grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill

Hamburgare grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill.

Färdiggrillade hamburgare på Bluegaz X1 Gasolgrill

Färdiggrillade hamburgare.

Vad är en dubbelburgare?

En dubbelburgare är en hamburgare som består av två köttbiffar staplade ovanpå varandra i samma bröd, ofta med ost, sallad, tomat och dressing mellan lagren. Dubbelbiffarna ger en mer köttig och saftig smak jämfört med en vanlig enkelburgare och gör att burgaren blir rejält matig. 
 

SE FLER GRILLRECEPT