Recept – Grillad cevapcici och bulgursallad

Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Cevapcici (även kallat cevapi) är kryddiga och smakrika köttfärsspett från Balkan som blir extra goda på grillen. Här serverat med en fräsch och mättande bulgursallad.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 40 min)

    Cevapcici:

  • 500 g blandfärs (eller formbar vegofärs)
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk vegeta
  • Salt
  • Peppar
  • Finhackad persilja (valfritt)
    Bulgursallad:

  • 5 dl bulgur (jag köper alltid med vermicelli i)
  • 10 dl vatten
  • 0,5 msk vegeta
  • Ca 300 g fetaost eller vitost
  • 1-2 tomater
  • 1 röd lök
  • Valfria grönsaker
  • 1 stort knippe bladpersilja
  • Saften från 1 citron

Så gör du

  1. Cevapcici:
    Lägg färsen i en bunke.
    Riv gul lök och lägg i.
    Skala och pressa i vitlöken samt alla kryddor. Blanda ihop.
    Låt gärna stå en stund. Kläm sedan på färsen på grillspett.
    Grilla cevapcici-spetten på hög värme med öppet lock i ca 15 minuter. Rotera spetten regelbundet. 
  2. Bulgursallad:
    Koka bulguren med vattnet med lock tills vattnet kokat bort.
    Ställ för att kyla av.
    Hacka alla grönsaker och blanda med smulad fetaost, finhackad persilja och citronsaft.
    Blanda sedan ner den avsvalnade bulguren.

SE FLER GRILLRECEPT