Grillad cevapcici med bulgursallad serverat på svart tallrik

Recept – Grillad cevapcici och bulgursallad

Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Cevapcici (även kallat cevapi) är kryddiga och smakrika köttfärsspett från Balkan som blir extra goda på grillen. Här serverat med en fräsch och mättande bulgursallad.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 40 min)

    Cevapcici:

  • 500 g blandfärs (eller formbar vegofärs)
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk vegeta
  • Salt
  • Peppar
  • Finhackad persilja (valfritt)
    Bulgursallad:

  • 5 dl bulgur (jag köper alltid med vermicelli i)
  • 10 dl vatten
  • 0,5 msk vegeta
  • Ca 300 g fetaost eller vitost
  • 1-2 tomater
  • 1 röd lök
  • Valfria grönsaker
  • 1 stort knippe bladpersilja
  • Saften från 1 citron

Så gör du

  1. Cevapcici:
    Lägg färsen i en bunke.
    Riv gul lök och lägg i.
    Skala och pressa i vitlöken samt alla kryddor. Blanda ihop.
    Låt gärna stå en stund. Kläm sedan på färsen på grillspett.
    Grilla cevapcici-spetten på hög värme med öppet lock i ca 15 minuter. Rotera spetten regelbundet. 
  2. Bulgursallad:
    Koka bulguren med vattnet med lock tills vattnet kokat bort.
    Ställ för att kyla av.
    Hacka alla grönsaker och blanda med smulad fetaost, finhackad persilja och citronsaft.
    Blanda sedan ner den avsvalnade bulguren.

Vad är cevapcici?

Cevapcici är små, kryddade köttfärsrullar som härstammar från Balkan, ofta gjorda på nöt- och/eller lammfärs. De formas för hand till avlånga små korvar och grillas traditionellt över öppen eld eller på grill. Cevapcici är saftiga och smakrika, och serveras ofta med tillbehör som pitabröd, lök, ajvar eller yoghurtbaserade såser. De är ett populärt street food-alternativ i flera europeiska länder och har blivit uppskattade även i Sverige.
 

SE FLER GRILLRECEPT