Sommargrillning i all ära men vintergrillning har en alldeles unik charm. Att samlas och värma sig runt grillen när snön ligger vit och solen gnistrar är en helt magisk upplevelse. Dessutom är det riktigt häftigt att känna de goda grilldofterna i kombination med den kyliga krispiga luften.

Därför är det extra gott att grilla på vintern
Vintergrillning ger en unik kombination av värme, kyla och god mat. Att grilla med kolgrill under vintern ger hög mysfaktor på grund av den levande elden som du kan värma dig runt. När du använder gasolgrill på vintern kan grillningen däremot starta nästan direkt och man slipper stå och frysa alltför länge. Andra fördelar med att grilla med gasol på vintern är att kunna tillaga en sås på sidobrännaren eller använda den för att värma glögg under grillningen.

Vad ska då grillas? Det finns mat som är extra gott att grilla på vintern enligt oss på Bluegaz, läs vidare nedan för hela tjugo rätter som vi rekommenderar under kallare årstider.

5 tips när du vintergrillar:

  • Förbered innan! Hacka och fixa så mycket du kan inomhus.
  • Kan vara bra med extra gasol eller kol, då kylan gör att du kan behöva lite mer energi.
  • Grilla på en vindstilla plats.
  • Ta höjd för att det kan ta längre grilltid är normalt.
  • Klä dig varmt.
Pinnbröd grillas i glödande kol

1. Pinnbröd

Att få njuta av nygräddat bröd som äts direkt av pinnen är sagolikt. Gör en enkel deg på mjöl, salt, bakpulver, vatten och rulla ut i tunna längder. Trä sedan runt en grillspett eller pinne. Ät direkt, gärna med smör.

2. Smores

Låt alla fixa sin egen grillade marshmallow-efterrätt på grillen.

Kolla in våra andra grillrecept på smores.

Helgrillad rostbiff på träskärbräda bredvid skål med grillad klyftpotatis

3. Perfekt grillad rostbiff

Fixa en klassisk winter roast med helgrillad rostbiff. Grilla först på hög värme för att få färg, sätt sedan värmen på 175-200°C i 40 minuter för att få en mjuk insida men grillad utsida.

Grillad pizza på en grillpanna, toppad med mozzarella och basilika

4. Grillad pizza med mozzarella, salami och basilika

Att grilla pizza ger en mer frasig och saftig pizza än om den tillagas i en vanlig ugn. Dessutom är det briljant att grilla pizza på vintern eftersom det går snabbt, du slipper frysa utomhus alltför länge. En stekplatta på grillen är alltid en god idé vid pizzagrillandet.

Spicy jerked chicken med limeskiva och hackad mynta

5. Spicy jerked chicken

Helgrillad kyckling är smarrigt men det är klokt att satsa på mindre bitar kycklingklubbor under vintern, för snabbare grilltid. Här kan du hitta vårt läckra recept på Jamaican Jerk Marinad.

Danska Aebleskiver i gjutjärnspanna på träbord

6. Danska Aebleskiver

Æbleskiver är en traditionell dansk delikatess som görs av en fylld smet av vetemjöl, mjölk, ägg och smör. Smeten steks i speciella stekpannor med runda fickor för att ge kakorna deras karakteristiska runda form. En rolig och annorlunda måltid att servera för en vinterfest eller mysig vinterkväll.

Grillad hamburgare med BBQ-sås, grönsallad, stekt rödlök och cheddarost på tallrik med coleslaw, pickles och grillade tomatskivor

7. Grillad hamburgare

Hamburgare är en rätt som är gott att grilla på vintern, inte bara för magen utan även för själen. Tänk att få äta en saftig och nygrillad burgare ute i snön! Här hittar du vårt grillrecept på klassiska grillade hamburgare med barbecuesås, coleslaw, saltgurka och grillade tomater.

8. Grillade semlor med brända mandlar-massa

Semla + grilla = Två stämningshöjare i perfekt kombination. Fira vinterns sista vecka i februari med att grilla semla, se hela receptet här.

Grillad pumpa med timjan och rosmarin i gjutjärnspanna på träbord

9. Grillad pumpa med timjan och rosmarin

Grillad pumpa är en fröjd för ögat under de mörkare vintermånaderna. Pumpa är i säsong under november och december och ger en mustig och härlig smak när den grillas. Se vårt recept på grillad pumpa och portabello med blåmögelost här.

Laxsida med chiliglaze i folie grillas på Bluegaz Z2 Island gasolgrill tillsammans med sparris

10. Helgrillad lax med chiliglaze

Grillad lax till julbordet är en succé. Se vårt recept på helgrillad lax med chiliglaze här.

Grillad banan med marshmallow, choklad, blåbär och hallon grillas i kolgrill

11. Grillad banan med marshmallow, choklad, blåbär och hallon

En riktigt smaskens efterrätt som är perfekt på grillen. Här är fyra kombinationer av grillad banan du borde testa.

Ostgratinerad grillad hummer med limeskivor på svart tallrik

12. Ostgratinerad grillad hummer

Grillad hummer ger en rökig smak och smält ost gör det hela ännu mer delikat. Nyårsmiddagen är fixad! För pampigare än såhär blir det inte.

Grillad spetskål med örtmajonnäs, kapris och rostade pumpakärnor serveras på plåt ovanpå Bluegaz X1 Premium gasolgrill

13. Grillad spetskål

En riktigt god och vacker sidorätt som piffar upp i vintermörkret. Se recept här för grillad spetskål med örtmajonnäs, kapris och rostade pumpakärnor.

Grillade kastanjer i gjutjärnspanna på träskärbräda

14. Grillade kastanjer

En uppskattad vinterklassiker! Att rosta kastanjer på grillen är en toppenidé medan du grillar annat. Ät dem som de är eller som en förrätt med citron, salt och smör.

Grillad entrecôte med örtpotatis och snabblagad bearnaise på vit tallrik ovanpå skärbräda i trä

15. Grillad entrecôte med snabblagad bearnaise

Att ha en mumsig men snabb bea som tillbehör kommer väl till hands under vintergrillningen. Se receptet här.

Grillade majskolvar med vit ost och paprikapulver på en tallrik med en limeklyfta

16. Mexikanska elotes

Att grilla vanlig majs känns lite för somrigt, gör därför en mustigare och matigare version med majonnäs, smält ost, chilipulver och koriander. Vackert grilltillbehör och väldigt gott att grilla på vintern. Se här för fler varianter på grillad majs.

Fyra vänner grillar korv på pinne ovanför öppen eld vintertid

17. Grillad korv

Efter en frisk promenad finns inget härligare än att samlas och värma sig runt en levande eld och grilla korv ihop.

18. Grillade lussekatter

Grillad lussekatt går enkelt och snabbt. Börja med att baka en vanlig lussedeg och kavla ut till platta längder som sedan rullas runt ett grillspett, använd gärna dubbla grillspett om möjligheten finns. Lusselängderna grillas i gasolgrillen eller kolgrillen tills de fått färg, pensla sedan direkt med smör/margarin och rulla i strösocker. Dra av en bit och ät direkt från pinnen.

Paella med kyckling och chorizo på bord med brytbart bröd bredvis

19. Paella utomhus

Ett måste på vintern! Låt den vanliga grillen vila och fixa en god paella istället. Använd pannan för att grilla andra godsaker utomhus som pannkakor, langos, grytor eller pad thai. Se olika typer av paellapannor här.

Grillade morötter, rödbetor, gul lök och potatis i ugnsform

20. Rotfrukter på grillen

Jordärtskocka, grönkål, brysselkål, kålrötter, lök, morot, palsternacka, vitkål, potatis, rotselleri och rödbetor är i säsong januari till mars vilket gör dem till ett billigt och smarrigt grilltillbehör. Utöver det är rotfrukter rejält kyltåliga. Grilla som de är eller lägg dem i ett foliepaket med lax med marinad på olja och örter.

SE MER GRILLINSPIRATION