Recept – Stekt falukorvskebab med hembakat stekpannebröd

Recept av Matbymonica, matkreatör
Tänk er en kebab med svenska smaker från falukorv. En TikTok-trend som passar perfekt i stekhällen eller paellapannan.

Ingredienser – 4-6 portioner (tid: 1 h)

    Kryddblandning:

  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 1,5 msk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1/2 msk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk grillkrydda
    Falukorvskebab:

  • 2 st falukorv à 800 g
  • 2-3 msk av kryddblandningen
  • 1/2 olivolja för att blanda in kryddan i falukorven
  • 3 st paprikor, delade
  • 1 st aubergine, skivade i cm-tjocka skivor
  • Salt och peppar
  • Olja för stekning
  • Sallad till servering (jag tog krispsallad)
  • Övriga grönsaker (t.ex. gurka, tomater, skivad rödlök)
    Brödet:

  • 1 msk torrjäst
  • 4,5 dl fingervarmt till ljummen havremjölk (jag använde Valbo Oddlygood baristamjölk)
  • 2 msk olivolja
  • Ca 900 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mjöl för utbakning
    Såsen:

  • 1 dl majonnäs
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1/2 pressad citron + zest
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk sriracha

Så gör du

  1. Såsen: Blanda samman alla ingredienserna och låt stå till servering.
  2. Stekpannebrödet: Värm upp mjölk till fingervarmt (ca 36-37 grader). Ställ av och låt svalna lite. Tillsätt först jästen, rör runt. Avsluta med oljan och blanda samman. Mät upp mjölet till brödet i en bunke. Tillsätt saltet och blanda. Häll sedan i jästblandningen samtidigt som du rör runt med en slev eller slickepott. Blanda samman degen till en jämn deg. Täck över och låt jäsa ca 20 min eller tills du är klar med falukorven. 
  3. Falukorvskebaben: Ta falukorven och skiva den på längden med en osthyvel. Lägg korven i en bunke och blanda i oljan och kryddblandningen. Låt stå och dra sig under tiden du steker brödet.
  4. Ta upp degen och knåda samman. Dela sedan brödet i lika stora bitar. Kavla ut degen till ca halvcentimetertjocka. Stek i stekhäll på medelhög värme tills de fått fin färg på bägge sidorna. Lägg sedan bröden under en släng/handduk för att hålla dem varma.
  5. Stek falukorven på medelhög värme tills du får en krispig konsistens men ändå lite textur. Samtidigt lägger du på paprikan och aubergine och steker tills de får fin färg.
  6. Ta ett bröd och bred på lite sås. Lägg sedan på grönsakerna. Lägg på lite falukorvskebab, avsluta med ytterligare lite sås och rulla sedan ihop det. Smaklig måltid!

Stekpannebröd i paellapanna.

Falukorvskebab på stekning.

Paprika, aubergine och falukorv steks tills de får fin färg.

SE FLER GRILLRECEPT