Recept – Krispig råraka med räkor och rom
Recept av Matbymonica, matkreatör
Det här är rårakor när de är som bäst – nystekta på stekhällen och toppade med crème fraiche, räkor och rom. En lyxig men lättlagad förrätt som alltid går hem.
Ingredienser – 8-10 stycken (tid: 30-40 min)
- Råraka:
- 10 stora fasta potatisar
- 1 msk salt
- Smör eller olja att steka i
- Tillbehör:
- 270 g räkor (utan lag)
- 1 röd lök
- 2 dl crème fraiche
- 40 g (1/2) burk rom
Så gör du
- Riv potatisen grovt. Lägg potatisen i ett durkslag eller sil. Salta, blanda och låt det rinna av i ca 10-20 min. Pressa sedan ut resterande vätska från potatisen.
- Värm upp stekhällen. Den ska vara varm när man lägger på potatisen.
- Hacka löken och sila av lagen från räkorna. Blanda runt creme fraîchen.
- Stek ca 1-1,5 dl riven potatis för varje råraka. Pressa ut dom på stekhällen. Stek till gyllenbrun färg (ca 5-10 min) och vänd sedan.
- Ta sedan upp råraka på en tallrik. Lägg sedan på den hackade löken, lite créme fraîche, 1-2 msk räkor och 1/2 tsk rom.
Vad är råraka?
Råraka är en klassisk svensk rätt gjord på riven, rå potatis som steks gyllene och krispig i smör eller olja. Den serveras ofta som den är eller med goda tillbehör som bacon, lingon, crème fraîche, räkor eller rom. Enkel, frasig och full av smak!