Recept – Kyckling- och skaldjurspaella

Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Skaldjurspaella är en smakrik och klassisk spansk rätt som bjuder på en fest för smaklökarna. I detta recept blandas färska musslor och kräftor med saftiga kycklingbitar. Allt på en härlig risbädd med smak av saffran och paprika.

Ingredienser – 6 portioner (tid: ca 1 h)

  • 700-800 kycklingfilé
  • 2 chorizokorvar, hackad i önskad storlek
  • 2,5 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 stor gul lök, strimlad
  • 2 stora vitlöksklyftor (eller 3 små), finhackade
  • Ca 600-650 g risottoris (jag tog avorioris)
  • 1 paket saffran
  • 2,5 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk Kikkoman sojasås
  • 6 kräftor
  • 1 nät musslor
  • 1 burk tomater (krossade eller körsbärstomater)
  • 150 g ärtor
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vatten

Så gör du

  1. Ringa ut lite olivolja i paellapannan.
  2. Lägg i kycklingfiléerna och stek på hög värme.
  3. När filéerna är nästan genomstekta, lägg i gul lök, vitlök och paprika. Stek ihop.
  4. När det doftar ljuvligt och grönsakerna börjar bli mjuka, häll på riset och korven och stek lite under omrörning,
  5. Häll i vinet och fortsätt röra om.
  6. Lägg i buljongtärningarna och låt lösas upp.
  7. Rör runt i pannan hela tiden och addera hela tiden mer vatten (ca 2 dl i taget) så det inte blir torrt. Det går åt mycket vatten.
  8. Addera Kikkoman-sojan, kryddorna samt saffranen och fortsätt röra om.
  9. Häll i tomaterna och fortsätt röra om och addera mer vatten allteftersom det behövs.
  10. Lägg alla musslor i i en separat skål med kallt vatten. De som inte har stängts slänger du och de som stängts tvättar du av.
  11. När riset börjar bli klart, lägg i ärtorna och musslorna och rör runt. Det ska bara hettas upp och musslorna ska öppnas.
  12. Garnera med färdigkokta kräftor och citron. 

Skaldjurspaella tillagas i Paellaset.

Skaldjurspaella serverat i paellapanna.

SE FLER GRILLRECEPT