Kyckling- och skaldjurspaella
Portioner: 6 | Tid: ca 1 h
Recept – Kyckling- och skaldjurspaella
Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Skaldjurspaella är en smakrik och klassisk spansk rätt som bjuder på en fest för smaklökarna. I detta recept blandas färska musslor och kräftor med saftiga kycklingbitar. Allt på en härlig risbädd med smak av saffran och paprika.
Ingredienser – 6 portioner (tid: ca 1 h)
- 700-800 kycklingfilé
- 2 chorizokorvar, hackad i önskad storlek
- 2,5 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
- 1 röd paprika, strimlad
- 1 stor gul lök, strimlad
- 2 stora vitlöksklyftor (eller 3 små), finhackade
- Ca 600-650 g risottoris (jag tog avorioris)
- 1 paket saffran
- 2,5 hönsbuljongtärningar
- 2 msk Kikkoman sojasås
- 6 kräftor
- 1 nät musslor
- 1 burk tomater (krossade eller körsbärstomater)
- 150 g ärtor
- 1 citron
- 1 dl olivolja
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- Salt
- Svartpeppar
- Vatten
Så gör du
- Ringa ut lite olivolja i paellapannan.
- Lägg i kycklingfiléerna och stek på hög värme.
- När filéerna är nästan genomstekta, lägg i gul lök, vitlök och paprika. Stek ihop.
- När det doftar ljuvligt och grönsakerna börjar bli mjuka, häll på riset och korven och stek lite under omrörning,
- Häll i vinet och fortsätt röra om.
- Lägg i buljongtärningarna och låt lösas upp.
- Rör runt i pannan hela tiden och addera hela tiden mer vatten (ca 2 dl i taget) så det inte blir torrt. Det går åt mycket vatten.
- Addera Kikkoman-sojan, kryddorna samt saffranen och fortsätt röra om.
- Häll i tomaterna och fortsätt röra om och addera mer vatten allteftersom det behövs.
- Lägg alla musslor i i en separat skål med kallt vatten. De som inte har stängts slänger du och de som stängts tvättar du av.
- När riset börjar bli klart, lägg i ärtorna och musslorna och rör runt. Det ska bara hettas upp och musslorna ska öppnas.
- Garnera med färdigkokta kräftor och citron.