Bakad guldbrownie med färskostcrème och karamelliserade popcorn
Portioner: 8-10 | Tid: ca 2 h 30 min
Recept – Bakad guldbrownie med färskostcrème och karamelliserade popcorn
Recept av Queens of BBQ, bbq-team
Med denna läckra brownie-kreation vann kvinnliga grillteamet Queens of BBQ första pris i dessertkategorin i svenska och nordiska grillmästerskapen 2023. Detta recept är en modererad version som bakas lika väl i grillen som i ugnen.
Ingredienser – 8-10 portioner (tid: ca 2 h 30 min)
- Brownie-botten:
- 250 g smör
- 2 dl kakao
- 4 ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 2 krm vaniljpulver
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- Topp-kakan:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 0,3 dl sirap
- 2 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl mjöl
- Topping färskostcrème:
- 1 dl grädde
- 200 g färskost, gärna rökt med äppelrök
- 1 1/2dl florsocker
- 1 msk vaniljpulver
- Karamelliserade popcorn:
- 1 dl popcornkärnor
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk smör
- 1,5 tsk bakpulver
- Övrigt:
- Dulche de leche
- Rökt flingsalt
Så gör du
- Brownie:
Smält smöret i en grilltålig kastrull och tillsätt kakao.
Rör ihop ägg och socker, vänd i kakaoblandningen.
Sikta ner salt, vanilj, mjöl, bakpulver.
Häll smeten i bakpappersklädd form, grädda på 175° i 15 minuter och ställ kallt (rotera kakan en eller ett par gånger så att den blir jämnt bakad). -
Topp-kakan:Vispa smör, socker och sirap fluffigt.Blanda torra ingredienser och vänd ner i smörblandningen.Dutta ut en burk dulce de leche på bottenbrownien och strö över rökt flingsalt.Kavla ut degen till topp-kakan mellan två bakplåtspapper och lägg ovanpå dulchen i formen.Grädda på 200° i ca 20-25 min (snurra kakan en eller ett par gånger så att tillagningen blir jämn).
- Topping färskostcrème:
Vispa upp grädden och rör i färskosten.
Sikta i florsocker och vaniljpulver.Gör ägg av krämen och lägg ett ägg på varje bit eller spritsa på kakan. - Karamelliserade popcorn:
Poppa popcornen och ställ åt sidan.
Smält socker, ta från plattan och tillsätt smör och bakpulver.
Vänd i popcornen och se till att alla blir karamelliserade, sprid ut på bakplåtspapper och strössla över rökt flingsalt.
Lägg popcorn på krämen på kakan och lite runt vid uppläggningen.