Recept – Birria Tacos

Recept av Matbymonica, matkreatör
Birria Tacos är autentiska mexikanska tacos som består av saftigt och mört kött (ofta nötkött eller lammkött) som långsamt tillagats i en smarrig marinad. Tacobrödet grillas även i en särskild sås vilket ger birria tacos en alldeles unik, djup och mustig smak som skiljer sig från vanliga tacos. En grillrätt perfekt för en festligare måltid eller bara för en trevlig middag med familj och vänner. Om du älskar tacos, då måste du verkligen prova birria tacos! Förbered dig för en smakexplosion med varje tugga.

Ingredienser – 4 portioner (tid: 4 h)

  • 2 st torkade Ancho chilifrukter
  • 2 st torkade chipotle chilifrukter
  • 1 hel vitlök, skalad
  • 1 rejäl näve koriander, med stjälkar
  • 2 lime, pressade
  • 1 burk öl, ca 50 cl (valfri sort)
  • 1 burk Mustly 33 cl eller valfri cider
  • 1 kg nötbringa
    Kryddblandning:

  • 2 msk grillkrydda
  • 2 msk cayennepeppar
  • 2 msk paprika
  • 2 msk vitlökspulver
    Tillbehör:

  • Tortillabröd
  • Valfria taco-tillbehör
  • Färsk koriander (valfritt)
  • Lime

Så gör du

  1. Börja med att mixa ihop de torkade anchochilifrukterna, chipotle chilifrukterna, vitlöken, salladslöken, koriandern och limejuicen till en sås.
  2. Dela nötbringan i lika stora delar och lägg dem i en ugnssäker gryta. Häll över den beredda såsen.
  3. Placera grytan i nedre delen av ugnen eller på grillen med indirekt grillning. Tillaga köttet i 3 timmar vid 150 °C. Låt sedan köttet vila i 1 timme.
  4. Doppa tortillabröden i såsen och stek dem i en stekpanna eller paellapanna. Lägg sedan på köttet och strö över riven ost.
  5. Avsluta med att lägga till önskade tillbehör som rå hackad lök, hackad tomat, hackad koriander, färsk lime och lite av såsen.

    Ta birria tacosarna i handen, vrid huvudet på sned, ta en tugga och njut av smakerna!

Ingredienser till birria tacos i gjutjärnsgryta.

Flera Birria Tacos upplagda bredvid varandra på skärbräda.

SE FLER GRILLRECEPT