Recept – Het varmrökt laxsallad med nypotatis och bondbönor

Recept av ProQ
Denna heta sallad med rökt lax vill du inte missa! Här kombineras varmrökt laxfilé med en ny variant på potatissallad med rökiga grönsaker och en söt och het chilidressing. Servera och njut!

Ingredienser – 2 portioner (tid: ca 3 h 35 min)

    Lax:

  • 2 vildlaxfiléer
  • 1 msk chiliolja
  • 1 msk rökt havssalt
  • 1 msk brunt socker
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk paprikakrydda
  • En nypa cayennepeppar
    Potatissallad:

  • 600 g nypotatis, halverade och förkokta
  • 1 msk olivolja
  • En nypa rökt havssalt
    Bondbönor:

  • 200 g bondbönor, skalade
  • 1/2 schalottenlök, fint hackad
  • 1 msk olivolja
  • Lite saft från en citron
  • En nypa rökt havssalt
    Dressing:

  • 1 msk chiliolja
  • 1 msk cidervinäger
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk fullkornssenap
  • En nypa rökt havssalt
  • 1 tsk citronskal

Så gör du

  1. Börja med att grava laxen genom att gnida in filéerna med rökt havssalt, brunt socker, paprikakrydda och örter. Täck över laxen och lämna i kylen i 3 timmar. 
  2. Ta ut laxen och tvätta under kallt rinnande vatten. Torka.
  3. Förvärm din smoker till 150-180˚C och addera 2-3 bitar rökved (vi rekommenderar eksmak). Om du inte har en smokergrill, skapa en zon för indirekt värme och en zon för direkt värme på din grill (använd den indirekta värmezonen för maten). Placera en röklåda med rökspån i grillen för att skapa rökig smak.
  4. Drissla chiliolja över laxen och lägg den på grillgallret. Tips: Placera ett knippe färsk dill under laxen för att skydda mot den direkta värmen och ingjuta lite extra arom.
  5. Salta dina halverade potatisar och ringla över lite olja. Placera potatisarna bredvid laxen. Grilla i ca 10-15 minuter beroende på vilken innertemperatur du föredrar (en bra innertemperatur för lax är 56-58˚C).
  6. Blanda under tiden schalottenlök, bondbönor, citronsaft, olivolja och en gnutta rökt havssalt i en liten kastrull. Placera på grillen och låt bli varm (tar ca 5-10 minuter).
  7. Mixa ihop en dressing med chiliolja, cidervinäger, lönnsirap, senap och en gnutta salt. Krydda efter smak och avsluta med rivet citronskal.

Servera den varmrökta laxen med en rejäl portion rökt potatis, bondbönor och färsk ruccola. Drissla över den söta och heta dressingen.

Gravade laxfiléer i väntan på grillning.

Grillar laxfiléer, nypotatis och bondbönor på ProQ BBQ Smoker.

SE FLER GRILLRECEPT