Blå tallrik med grillad fläskfilé, sparris och skivad bakpotatis på vitt bord samt röd liten skål med ramslökssås

Recept – Helgrillad fläskfilé med sparris, skivad bakpotatis & ramslök

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Njut av vårens läckerheter! Här grillar du hel fläskfilé tillsammans med sparris och serverar med grillad bakpotatis och en underbart god sås med smak av ramslök!

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

  • 600 g fläskfilé
  • 4 st bakpotatisar
  • 200 g grön sparris
  • Oliv- eller rapsolja, att pensla potatis och sparris med
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar

Örtolja:

  • Ca 10 blad ramslök
  • 1/2 kruka timjan
  • 1 dl oliv- eller rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • 1 nypa flingsalt
  • Nymald svart peppar

Ramslökssås:

  • Ca 10 blad ramslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk honung
  • 1 nypa flingsalt
  • Nymald svartpeppar

Så gör du

  1. Örtolja: Finhacka ramslöksbladen. Repa timjan och hacka. Blanda ramslök och timjan med olja, vinäger och honung. Smaka av med salt och peppar. Putsa fläskfilén och lägg på ett fat. Pensla med 1/3 av ramslöksoljan, spara resten av oljan till senare. Låt fläskfilén ligga i oljan medan du förbereder resten.
  2. Ramslökssås: Finhacka ramslöken och blanda med crème fraiche och honung. Smaka av med salt och peppar.
  3. Borsta potatisarna noga och skiva i 5 mm tjocka skivor. Pensla med olja. Krydda med salt och peppar. Skär av den nedersta delen av sparrisen. Lägg sparrisen i en grillkorg eller ugnsfast form. Ringla över lite olja. Krydda med salt och peppar.
  4. Grilla fläskfilén först på direkt värme tills den fått fin färg. Sedan indirekt värme tills den når en innertemperatur på ca 60ºC. Låt sedan vila tills den kommer upp i 65ºC.
  5. Grilla potatisskivorna på indirekt värme. Vänd så att båda sidor får fin färg. Potatisen är färdig när skivorna har mjuknat men fortfarande är fasta i mitten. När du vänder potatisen, ställ in sparrisen på grillen. Rör runt efter en stund så att alla blir mjuka men spänstiga i konsistens.

Servera fläskfilén i skivor tillsammans med grillad potatis och sparris på ett stort fat. Ringla över resten av örtoljan och servera allt med ramslökssåsen.

SE GRILLNINGEN IN ACTION PÅ BLUEGAZ Z3 GASOLGRILL

Grillar fläskfilé och skivad bakpotatis på Bluegaz Z3 Gasolgrill
Grillar fläskfilé, skivad bakpotatis och sparris på Bluegaz Z3 Gasolgrill

Grillar fläskfilé, skivad bakpotatis och sparris på Bluegaz Z3.

Vad är fläskfilé?

Fläskfilé är den möraste delen av grisen och sitter längs ryggraden. Den är lång, smal och mycket magrare än många andra fläskdetaljer, vilket gör den perfekt att grilla, steka eller ugnssteka. Fläskfilé har en mild smak som tar upp marinader och kryddor väl, vilket gör den mångsidig i både klassiska och mer spännande recept. För fläskfilé rekommenderas en innertemperatur på cirka 65°C för saftigt och lagom rosa kött. Den passar utmärkt tillsammans med potatis och grönsaker eller som del av grillspett, wok- eller gryträtter.

SE FLER GRILLRECEPT