Recept – Paella med kyckling och chorizo

Recept av Nattismat, matkreatör
En favorit att bjuda hela sällskapet på! En riktigt god och saftig paella med kyckling och chorizo är omtyckt av både vänner och familj. Komplettera med det mest mjuka och perfekta brytbrödet som är både vackert och gott till.

Ingredienser – 4-6 portioner (tid: ca 60 min)

    Paella:

  • Olivolja till stekning
  • 2 solovitlök
  • 1 stor gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 2 kycklingfiléer
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater (eller motsvarande mängd färska tomater)
  • 200 g färsk chorizo
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 färsk röd chili
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1-2 förpackningar saffran (á 0.5 g)
  • 3 dl vitt vin
  • Vatten
  • 3 dl rundkornigt ris (Carnaroli eller Arborio)
  • Salt och peppar
  • 200 g frysta haricots verts
    Brytbröd:

  • 25 g färsk jäst
  • 2 dl rumsvarmt vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • Knappt 1 tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl
  • Pensling till 1 ägg
    Tillbehör:

  • Citronklyftor
  • Finhackad persilja

Så gör du

  1. Rostad paprika:
    Börja med att förbereda den rostade paprikan.
    Sätt ugnen på 225º (grill).
    Dela paprikorna, ta ur kärnhuset och lägg med skalet uppåt i en oljad ugnsfast form.
    Rosta i övre delen av ugnen i ca 20 min eller tills skalet börjar bli svart.
    Låt svalna och skala bort det svarta och hacka i mindre bitar.
    Lägg åt sidan så länge.
  2. Brytbröd:
    Smula jästen i en bunke.
    Rör ut jästen i vattnet.
    Häll i olivolja, salt och det mesta av mjölet.
    Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna.
    Ha i mer mjöl om det behövs.
    Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 h.
    Stjälp upp degen på arbetsyta och dela i 10 bitar.
    Runddriv dem och lägg i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
    Täck med plastfolie och jäs i 30 minuter.
    Pensla försiktigt med uppvispat ägg.
    Grädda i nedre delen av ugnen på 200º på över- och undervärme eller 180º på varmluftsugn i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg och en innertemperatur på 96º.
    Låt svalna på galler. 
  3. Paella:
    Finhacka gul lök och vitlök.
    Skiva chorizon och tärna kycklingen i stora bitar.
    Hetta upp paellapannan och häll i olivolja.
    Lägg i lök och vitlök, fräs på medelvärme tills de börjar svettas och mjukna.
    Lägg i tomatpuré, rökt paprikapulver, finhackad chili, saffran, chorizon och kycklingbitarna.
    Fräs runt tills kycklingen och chorizon fått färg.
    Häll på vinet och låt koka några minuter.
    Häll i krossade tomater och vatten.
    Smula ner buljongtärningarna, häll i riset och rör försiktigt om.
    Gör ett lock av bakplåtspapper och lägg på paellan.
    Låt sjuda i ca 15-20 minuter eller tills riset är mjukt.
    Dela haricots verts i mindre bitar och lägg i.
    Låt sjuda tills de är genomkokta.
    Smaka av med salt och peppar.
    Toppa med citronklyftor och färsk persilja.

SE FLER GRILLRECEPT