
Saftig hel kyckling på grillen med vitlöks- och fetaostkräm
Portioner: x | Tid: ca x h x min
Recept – Saftig hel kyckling på grillen med vitlöks- och fetaostkräm
Recept av Gastronomy by Jonathan, matkreatör
Här grillar vi hel kyckling på indirekt värme som får penslas med en härlig örtglaze under hela tillagningen. Detta serverar vi med en krämig vitlöks- och fetaostkräm, söt honungsmelon, krispiga marconamandlar och färska körsbärstomater.
Ingredienser – x portioner (tid: ca x h x min)
- 1 hel majsuppfödd kyckling
- Glaze:
- X vitlök
- X olivolja
- X timjan
- Vitlöks- och fetaostkräm:
- 1 hel vitlök
- 150 g fetaost
- 1 dl grekisk yoghurt
- Rivet skal och saft från ½ citron
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- Salt och peppar
- Tillbehör:
- Skivad honungsmelon
- Marconamandlar
- Körsbärstomater
Så gör du
- Förbered grillen för indirekt värme (ca 200°C).
(På kolgrill: fördela kolen på sidorna, på gasolgrill: tänd brännarna på sidorna, lämna mitten avstängd). - Skär av toppen på en vitlök och ringla över lite olivolja. Slå in i folie.
- Lägg vitlöken på grillen och låt vara i ca 30-40 minuter, tills den blivit mjuk.
- Medan vitlöken bakas, förbered kycklingen.
- Klipp upp ryggraden på kycklingen med en sax och vik ut den. Gnid sedan in hela kycklingen med salt och peppar.
- Förbered glazen. Hacka en (?) vitlöksklyfta och blanda ihop med olivolja och färsk timjan.
- Lägg kycklingen på grillen. Pensla med glazen var 10-15:e minut. Grilla i ca 60 minuter eller tills innertemperaturen är 70-75°C.
- När vitlöken är klar och har svalnat, pressa ur klyftorna och mixa ihop med fetaost, grekisk yoghurt, rivet skal och saft från citron, olivolja och honung. Smaka av med salt och peppar.
- När allt är klart, servera kycklingen med vitlöks- och fetaostkrämen, honungsmelon, körsbärstomater och marconamandlar.