Recept – Rökta revben med mustigt klibbig bourbon- och chiliglaze 

Recept av Gastronomy by Jonathan, matkreatör
Här njuter vi av långsamt tillagade revben packade med smak. Revbenen får rökas i 4,5 timmar med rökved av äpplesmak och tillagas i en mustigt klibbig bourbon- & chiliglaze.

Ingredienser – 4-6 portioner (tid: ca 4 h 30 min)

  • 1,5 kg revbensspjäll
    Glaze:

  • 1 schalottenlök, fint tärnad
  • 2 msk rapsolja
  • 150 ml vatten
  • 2,5 msk tomatpuré
  • 2,5 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 msk honung
  • 2,5 msk farinsocker
  • 2,5 msk Worcestershiresås
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk Liquid smoke
  • 1 msk mörk baksirap
  • 2 tsk bourbon whisky
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 msk chiliflakes
    Tillbehör:

  • Coleslaw
  • Pommes
  • Chili cheese
  • Picklad gurka
  • Picklad rödlök
  • Majonnäs (som dipp)
  • Ketchup (som dipp)

Så gör du

  1. Revben:
    Ta bort membranet och krydda revbenen generöst med din favorit bbq-rub. 
  2. Glaze: 
    Sätt en kastrull på medelhög värme.
    Tillsätt olja och schalottenlök när den är varm.
    Låt koka i 3 minuter.
    Lägg till resten av ingredienserna.
    Sänk värmen och låt puttra tills det tjocknar (tar ca 35-45 minuter).
  3. Tänd smokern.
  4. Vänta tills kolen har en fin glöd och är täckt av ett lager ljusgrå/vit aska.
  5. Fyll en vattenpanna med två tredjedelar kallt vatten och placera i smokern.
  6. Sätt på locket.
  7. Öppna alla luftventiler för att få upp temperaturen så snabbt som möjligt.
  8. När smokern nått 120º och temperaturen har stabiliserats, lägg på revbenen på gallret längst upp. Justera luftventilerna så att det lämnas en liten öppning.
  9. Låt vara i 2 timmar. Håll koll på temperaturen och fyll på med vatten vid behov.
  10. Ta av revbenen från smokern och lägg på foliepapper. Pensla på generöst med glazen och slå sedan in i ett tätt foliepaket. 
  11. Lägg tillbaka revbenen på smokern och placera några bitar rökved med smak av äpple på kolen. OBS: Glöm inte att blötlägga rökveden en timme innan.
  12. Kontrollera att temperaturen fortfarande är runt 120º och att vattenpannan är fylld. Låt vara i 2 timmar.
  13. Ta av foliepappret från revbenen och pensla på resten av glazen. Låt revbenen ligga kvar tills de är klara.
  14. Servera de färdigrökta ribsen med krispiga pommes, coleslaw, chili cheese, picklad gurka, picklad rödlök samt majonnäs och ketchup som dippa.

SE FLER GRILLRECEPT