Rökta revben med mustigt klibbig bourbon- och chiliglaze
Portioner: 4-6 | Tid: ca 4 h 30 min
Recept – Rökta revben med mustigt klibbig bourbon- och chiliglaze
Recept av Gastronomy by Jonathan, matkreatör
Här njuter vi av långsamt tillagade revben packade med smak. Revbenen får rökas i 4,5 timmar med rökved av äpplesmak och tillagas i en mustigt klibbig bourbon- & chiliglaze.
Ingredienser – 4-6 portioner (tid: ca 4 h 30 min)
- 1,5 kg revbensspjäll
- Glaze:
- 1 schalottenlök, fint tärnad
- 2 msk rapsolja
- 150 ml vatten
- 2,5 msk tomatpuré
- 2,5 msk vitvinsvinäger
- 2,5 msk honung
- 2,5 msk farinsocker
- 2,5 msk Worcestershiresås
- 2 tsk salt
- 1 tsk Liquid smoke
- 1 msk mörk baksirap
- 2 tsk bourbon whisky
- 2 tsk vitlökspulver
- 0,5 tsk lökpulver
- 0,5 msk chiliflakes
- Tillbehör:
- Coleslaw
- Pommes
- Chili cheese
- Picklad gurka
- Picklad rödlök
- Majonnäs (som dipp)
- Ketchup (som dipp)
Så gör du
- Revben:
Ta bort membranet och krydda revbenen generöst med din favorit bbq-rub. - Glaze:
Sätt en kastrull på medelhög värme.
Tillsätt olja och schalottenlök när den är varm.
Låt koka i 3 minuter.
Lägg till resten av ingredienserna.
Sänk värmen och låt puttra tills det tjocknar (tar ca 35-45 minuter). - Tänd smokern.
- Vänta tills kolen har en fin glöd och är täckt av ett lager ljusgrå/vit aska.
- Fyll en vattenpanna med två tredjedelar kallt vatten och placera i smokern.
- Sätt på locket.
- Öppna alla luftventiler för att få upp temperaturen så snabbt som möjligt.
- När smokern nått 120º och temperaturen har stabiliserats, lägg på revbenen på gallret längst upp. Justera luftventilerna så att det lämnas en liten öppning.
- Låt vara i 2 timmar. Håll koll på temperaturen och fyll på med vatten vid behov.
- Ta av revbenen från smokern och lägg på foliepapper. Pensla på generöst med glazen och slå sedan in i ett tätt foliepaket.
- Lägg tillbaka revbenen på smokern och placera några bitar rökved med smak av äpple på kolen. OBS: Glöm inte att blötlägga rökveden en timme innan.
- Kontrollera att temperaturen fortfarande är runt 120º och att vattenpannan är fylld. Låt vara i 2 timmar.
- Ta av foliepappret från revbenen och pensla på resten av glazen. Låt revbenen ligga kvar tills de är klara.
- Servera de färdigrökta ribsen med krispiga pommes, coleslaw, chili cheese, picklad gurka, picklad rödlök samt majonnäs och ketchup som dippa.