Recept – Rökt pork belly sandwich med vitlökssås och coleslaw

Recept av Gastronomy by Jonathan, matkreatör
Snacka om smakbomb till sandwich! Denna episka macka kombinerar rökt fläsk som faller isär i munnen med krämig vitlökssås, picklade grönsaker och krispig coleslaw. Allt serverat på smarrigt briochebröd.

Ingredienser – 6 portioner (tid: ca 6 h)

  • 1-1,5 kg fläsksida utan svål
  • 3-4 msk dry rub för fläsk
  • Äpple/vinägerspray (hälften äpplejuice och hälften vitvinsvinäger)
    Tillbehör:

  • Briochebröd
  • Vitlökssås
  • Picklad gurka
  • Picklad lök
  • Coleslaw

Så gör du

  1. Tänd smokern och låt komma upp i temperatur.
  2. Under tiden du väntar, förbered köttet. Torka fläsksidan med hushållspapper eller en kökshandduk och krydda med rub runtom hela biten.
  3. Vänta tills kolen har en fin glöd och är täckt av ett lager ljusgrå/vit aska.
  4. Fyll en vattenpanna med två tredjedelar kallt vatten och placera i smokern.
  5. Sätt på locket.
  6. Öppna alla luftventiler för att få upp temperaturen så snabbt som möjligt.
  7. När smokern nått 115º och temperaturen har stabiliserats, lägg på köttet på gallret längst upp och sätt på locket. Justera luftventilerna så att det lämnas en liten öppning.
  8. Låt vara i 3 timmar. Håll koll på temperaturen och fyll på med vatten i vattenpannan om det behövs.
  9. Lägg i några bitar rökved på kolen. OBS: Glöm inte att blötlägga rökveden en timme innan.
  10. Kontrollera att temperaturen fortfarande är runt 115º och att vattenpannan är fylld. Låt vara i ca 3 timmar till och spraya köttet med vinägerblandningen varje halvtimme tills köttet är klart.
  11. Köttet är klart när innertemperaturen är ca 95º, då kommer köttet att falla isär.
  12. Dags att bygga ihop mackan. Börja med att bre vitlökssås på både toppen och botten av briochebrödet. På bottenbrödet lägger du sedan picklad gurka, picklad lök och coleslaw. På med toppenbrödet och servera!

SE FLER GRILLRECEPT