Recept – Krispig råraka med räkor och rom

Recept av Matbymonica, matkreatör
Det här är rårakor när de är som bäst – nystekta på stekhällen och toppade med crème fraiche, räkor och rom. En lyxig men lättlagad förrätt som alltid går hem.

Ingredienser – 8-10 stycken (tid: 30-40 min)

    Råraka:

  • 10 stora fasta potatisar
  • 1 msk salt
  • Smör eller olja att steka i
    Tillbehör:

  • 270 g räkor (utan lag)
  • 1 röd lök
  • 2 dl crème fraiche
  • 40 g (1/2) burk rom

Så gör du

  1. Riv potatisen grovt. Lägg potatisen i ett durkslag eller sil. Salta, blanda och låt det rinna av i ca 10-20 min. Pressa sedan ut resterande vätska från potatisen.
  2. Värm upp stekhällen. Den ska vara varm när man lägger på potatisen.
  3. Hacka löken och sila av lagen från räkorna. Blanda runt creme fraîchen.
  4. Stek ca 1-1,5 dl riven potatis för varje råraka. Pressa ut dom på stekhällen. Stek till gyllenbrun färg (ca 5-10 min) och vänd sedan.
  5. Ta sedan upp råraka på en tallrik. Lägg sedan på den hackade löken, lite créme fraîche, 1-2 msk räkor och 1/2 tsk rom.

 

Vad är råraka?

Råraka är en klassisk svensk rätt gjord på riven, rå potatis som steks gyllene och krispig i smör eller olja. Den serveras ofta som den är eller med goda tillbehör som bacon, lingon, crème fraîche, räkor eller rom. Enkel, frasig och full av smak!

SE FLER GRILLRECEPT